SIPRI: Μεγάλη πτώση των ρωσικών αμυντικών δαπανών

SIPRI: Μεγάλη πτώση των ρωσικών αμυντικών δαπανών

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο ρωσικός αμυντικός προϋπολογισμός επλήγη σκληρά. Στην ετήσια έκθεσή του για τις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) καταγράφει πτώση 20% των ρωσικών στρατιωτικών δαπανώνμεταξύ 2016 και 2017.

Η έκθεση αναφέρει πως τα οικονομικά προβλήματα της Μόσχας έβαλαν φρένο στα ρωσικά σχέδια για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Παρόλα αυτά το 20% είναι υψηλό ποσοστό… Ο εκσυγχρονισμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πάει για το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Κρεμλίνο πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις σχετικά με τις προτεραιότητές του.

Μετά τις περικοπές στη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία άρχισε να αναβαθμίζει τον ρόλο της υπό τον Πούτιν, αυξάνοντας σταδιακά τις αμυντικές της δαπάνες, βοηθούμενη από τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων επιταχύνθηκε μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008 όπου, παρά τη νίκη, αποδείχθηκαν δομικές αδυναμίες.

Πέντε χρόνια μετά σημαντικές επενδύσεις έγιναν στην άμυνα οι οποίες απέδωσαν σε Ουκρανία και Συρία. Την ίδια ώρα όμως η Ρωσία επλήγη από τη πτώση των τιμών των υδρογονανθράκων και τις εναντίον τις αμερικανικές κυρώσεις. Η ύφεση του 2014-17 υποχρέωσε το Κρεμλίνο να λάβει σκληρές οικονομικές αποφάσεις μια εκ των οποίων, όπως δείχνει η έκθεση, ήταν και η περικοπή των στρατιωτικών δαπανών.

Ωστόσο η έκθεση δεν πρέπει να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Κατ’ αρχήν πρέπει να θυμόμαστε πως η διαφορά στη δαπάνη περιλαμβάνει και μια πληρωμή από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, το 2015, για την εξόφληση κρατικών οφειλών στη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Αν αυτή η πληρωμή δεν ληφθεί υπόψη η πτώση πλησιάζει το 7% και όχι το20%.

Επίσης η αποκρυπτογράφηση των ρωσικών δαπανών είναι μάλλον δύσκολη υπόθεση. Μεγάλα ποσά, περιλαμβανομένων και αυτών για στρατηγικά όπλα, δεν περιλαμβάνονται και τέλος αν οι τιμές των υδρογονανθράκων ανέβουν η Ρωσία θα μπορεί και πάλι να δαπανά περισσότερα.

Η εκρηκτική άνοδος των ρωσικών αμυντικών δαπανών τα τελευταία 15 σχεδόν χρόνια έφτασε στο τέλος της. Και να και ο εκσυγχρονισμός των ρωσικών δυνάμεων θα συνεχιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Μόσχα φαίνεται πως έφτασε στα όρια της. Έτσι πιθανότατα θα θέσει προτεραιότητες στα πυρομαχικά ακριβείας και στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Το συμβατικό ναυτικό μάλλον θα επηρεαστεί περισσότερο από τις περικοπές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι