Συρία: Στους Δρούζους ανατίθεται να εγγυώνται την ασφάλεια της Σουέιντα
17/07/2025
Τη μεταβίβαση σε τοπικές παρατάξεις και Δρούζων σεΐχηδων ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (17/7) ο Σύρος μεταβατικός πρόεδρος, Άχμεντ αλ Σάρα. Με την απόφασή του αυτή μεταβίβασε την ευθύνη για την ασφάλεια στη Σουέιντα, την περιοχή της μειονότητας των Δρούζων, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις από την Κυριακή 13/7, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 350 άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά, του ο de facto αρχηγός του συριακού κράτους υποσχέθηκε πως θα “λογοδοτήσουν” οι δράστες εγκλημάτων εναντίον Δρούζων, καταδίκασε “τη στοχοποίηση μεγάλης κλίμακας πολιτικών και κυβερνητικών υποδομών” στη Συρία από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ εξήρε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και αραβικών κρατών, που κατ’ αυτόν “έσωσε την περιοχή από άδηλη τύχη”.
«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αλ Σάρα είπε επίσης ότι η προστασία των Δρούζων πολιτών και των δικαιωμάτων τους είναι «προτεραιότητά μας». Απευθυνόμενος στους Δρούζους πολίτες της Συρίας είπε: «Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια να σας παρασύρουν στα χέρια ενός εξωτερικού μέρους».
«Δεν είμαστε από εκείνους που φοβούνται τον πόλεμο. Έχουμε περάσει τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, αλλά έχουμε θέσει τα συμφέροντα των Σύρων πάνω από το χάος και την καταστροφή», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης (16/7) το Ισραήλ πραγματοποίησε φονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην καρδιά της Δαμασκού, πλήττοντας συγκρότημα κτιρίων, όπου στεγάζεται το υπουργείο Άμυνας και περιοχές κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές και από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.
Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε, εξάλλου, απευθύνει σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δαμασκό, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από την επαρχία Σουέιντα -μιας που οι Δρούζοι στηρίζονται από το Ισραήλ-, διαφορετικά -όπως και έγινε- θα εντείνει τις επιθέσεις.
Το Τελ Αβίβ δηλώνει αποφασισμένο να αποτρέψει την εγκατάσταση εχθρικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά του, τη στιγμή που η Συρία προσπαθεί να ανακτήσει την ισορροπία της μετά την πτώση του Άσαντ.
Πεδίο συγκρούσεων η Σουέιντα – Εκατοντάδες νεκροί
Οι μάχες στη Σουέιντα εξελίχθηκαν σε μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Η κατάσταση στο πεδίο είναι δραματική: γενικευμένες διακοπές ρεύματος και διαδικτύου, ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και εκατοντάδες άμαχοι παγιδευμένοι στα σπίτια τους, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.
Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή (13/7), όταν ένοπλοι από φυλή Βεδουίνων φέρονται να λήστεψαν και να επιτέθηκαν σε Δρούζο πολίτη. Η νέα κυβέρνηση απάντησε στέλνοντας στρατό στην περιοχή, όμως πολλοί Δρούζοι το εξέλαβαν ως εχθρική ενέργεια.
Λίγες ώρες μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός στη Σουέιντα, με τη μεσολάβηση τοπικών ηγετών και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλώνοντας ότι «η φρίκη αυτή πρέπει να λάβει τέλος απόψε».
Το συριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν ήδη την αποχώρησή τους από την περιοχή, στο πλαίσιο της εκεχειρίας.
Αβέβαιο το μέλλον της Συρίας
Η νέα κυβέρνηση του Αχμέντ αλ-Σάρα προσπαθεί να επιβάλει τάξη σε μια χώρα που παραμένει κατακερματισμένη μετά από 14 χρόνια εμφυλίου, αναφέρουν οι ΝΥΤ σε δημοσίευμά τους. Παρά τις προσπάθειες για ενότητα, η δυσπιστία απέναντι στο νέο καθεστώς είναι διάχυτη, ιδιαίτερα μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Ο ίδιος άλλωστε προέρχεται από οργάνωση που στο παρελθόν είχε δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα.
Η Σουέιντα είναι η τρίτη περιοχή που βιώνει ξέσπασμα βίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Τον Μάρτιο, πρώην μελή των δυνάμεων του Άσαντ επιτέθηκαν σε κυβερνητικές μονάδες στη Συριακή ακτογραμμή, προκαλώντας θρησκευτικές συγκρούσεις με περισσότερους από 1.600 νεκρούς. Τον Μάιο, πάνω από 39 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους Δρούζοι– σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες βίας κοντά στη Δαμασκό. Η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει ακόμα μακρινή.