ΔΙΕΘΝΗ

Σίρσκι: Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ουκρανικής αντεπίθεσης

Σίρσκι: Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ουκρανικής αντεπίθεσης, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το σχέδιο για την αντεπίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο εκπονήθηκε από τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων του ουκρανικού στρατού, στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος στις αρχικές φάσεις αυτού του πολέμου υπερασπίστηκε το Κίεβο και τη βόρεια κατεύθυνση. Ένας πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του Σίρσκι «έναν λαμπρό ελιγμό που εστιάστηκε στους χερσαίους στόχους. Αλλά οι Ρώσοι τους βοηθούν, κάνουν πολύ λίγα για να ανταποδώσουν».

Η απρόσμενη και άνευ προηγουμένου επιχείρηση των ουκρανικών στρατευμάτων επιδιώκει την ανακατάληψη εδαφών που είχαν καταλάβει προηγουμένως οι Ρώσοι. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει ανακαταλάβει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ιζιούμ και Κουπιάνσκ. Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν τονίζουν και πολύ τις προσωπικότητες που ηγούνται των δικών τους προσπαθειών. Έτσι οι σχεδιαστές των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων παραμένουν “σεμνοί” και απρόθυμοι να επικοινωνήσουν με τα ΜΜΕ, προφανώς και για λόγους ασφαλείας.

Στην αρχή, ο Σίρσκι κατάφερε να σταματήσει την επίθεση του εχθρού σε Χάρκοβο, Ιζιούμ, Μπαχμούτ, Αβντίιβκα, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε έγκυρους δυτικούς ιστότοπους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν ο Σίρσκι που ανέπτυξε το σχέδιο για την επιχείρηση στην Μπαλάκλια, η οποία έγινε η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε σε αυτή την αντεπίθεση. Σύμφωνα με πηγή, στην αρχή το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο είχε επικρίνει το σχέδιο, αλλά ο Σίρσκι κατάφερε να πείσει τη στρατιωτική ηγεσία.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων κατάρτισε επίσης σχέδιο για την απελευθέρωση της πόλης Κουπιάνσκ, την οποία οι Ρώσοι μετέτρεψαν σε ένα από τα κύρια κέντρα επιμελητείας τους. Η Ρωσία παραδέχεται ότι έχει αποσυρθεί από το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας για την κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ωστόσο, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πρόκειται για “ανασυγκρότηση” των στρατευμάτων της. «Για να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυγκροτηθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην Μπαλάκλια και το Ιζιούμ για να αυξηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ το Σάββατο. σύμφωνα με το TASS. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες τρεις ημέρες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση αναδιοργάνωσης και αναδιανομής της ομάδας Ιζιούμ-Μπαλάκλια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

  Ποιος δολοφόνησε τον αρχι-Γκρίζο Λύκο – Καίριες εκλογικές επιπτώσεις

Ποιος είναι ο Σίρσκι

Η αστραπιαία αντεπίθεση που εξαπέλυσαν τα ουκρανικά στρατεύματα την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, η επιτυχία της οποίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φαίνεται ότι προκάλεσε μια καταστροφική κατάρρευση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Χαρκόβου, τα οποία είτε καταστρέφονται είτε αιχμαλωτίζονται στη μάχη, είτε υποχωρούν σε αταξία, εγκαταλείποντας όπλα και πυρομαχικά.

Αφού εμφανίστηκαν πληροφορίες το βράδυ της Παρασκευής ότι οι Ουκρανοί πλησίαζαν το Κουπιάνσκ, το πρωί του Σαββάτου μαθεύτηκε ότι αυτός ο σημαντικός κόμβος επιμελητείας για τον στρατό του Πούτιν είχε ήδη καταληφθεί από τα στρατεύματα του Κιέβου. Μετά από λίγες ώρες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι άλλες δύο σημαντικές πόλεις, νοτιότερα, το Ιζιούμ και το Λιμάν, εγκαταλείφθηκαν από τους Ρώσους, από φόβο μήπως περικυκλωθούν.

Πριν από τον πόλεμο στο Ντονμπάς, τη δεκαετία του 2000, διοικούσε την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και είχε προαχθεί σε υποστράτηγο. Από το 2013 ήταν Α’ Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και συμμετείχε στις τότε διαδικασίες συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Το Νοέμβριο του 2013, ο Σίρσκι, εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, συζήτησε τις αλλαγές στον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Στην έναρξη του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία το 2014, ο Σίρσκι ήταν επιτελάρχης των “αντιτρομοκρατικών” επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ήταν ένας από τους αρχηγούς των ουκρανικών δυνάμεων στη μάχη του Ντεμπάλτσεβε τον χειμώνα του 2015, μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βίκτορ Μουζένκο. Συμμετείχε ως διοικητής στις μάχες στο Βουχλεχίρσκ, στο χωριό Ριντκοντούμπ και έκανε ανεπιτυχή προσπάθεια να ανακαταλάβει το Λογκβίνοφ. Συντόνισε επίσης την αποχώρηση του ουκρανικού στρατού από το Ντεμπάλτσεβε. Υπό την ηγεσία του, ανατινάχτηκαν πιθανές διαδρομές διέλευσης του ποταμού Καραπούλκα.

Ο Σίρσκι τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Bohdan Khmelnytsky και αργότερα έλαβε τον βαθμό του υποστράτηγου. Το 2016, ηγήθηκε του Αρχηγείου, το οποίο συντονίζει τις ουκρανικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Το 2017, ήταν ο διοικητής ολόκληρης της επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία. Από τις 6 Μαΐου έως τις 5 Αυγούστου 2019 ήταν διοικητής του Κοινού Επιχειρησιακού Επιτελείου. Στη συνέχεια προήχθη σε αρχηγό Στρατού της Ουκρανίας και στις 23 Αυγούστου 2020 πήρε το βαθμό του στρατηγού τεσσάρων αστέρων, ο οποίος δεν απονέμεται πλέον στον ουκρανικό στρατό. Μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ηγήθηκε των στρατιωτικών δυνάμεων που υπερασπίστηκαν το Κίεβο. Σχημάτισε δύο ισχυρούς αμυντικούς δακτύλιους, οι οποίοι διασκόρπισαν τι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αιχμαλωτιστούν πολλοί Ρώσοι και να καταστραφεί ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός.

  Αρρώστιες και πόλεμοι παράγουν μυθικά κέρδη!

Η άλλη πλευρά του λόφου

Ο Πούτιν απέλυσε τον στρατηγό που ηγείται των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς μετά τις πρόσφατες επιτυχίες των Ουκρανών. Ο αντιστράτηγος Ρομάν Μπερντνίκοφ, ο οποίος ανέλαβε διοικητής Δυτικής Ρωσίας μόλις στις 26 Αυγούστου, λέγεται ότι κατηγορείται για τη χαοτική ήττα της Ρωσίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές, ο Μπερντνίκοφ αντικαταστάθηκε από τον αντιστράτηγο Αλεξάντερ Λάπιν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας.

Ρομάν Μπερντνίκοφ

Ο Μπερντνίκοφ γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1974 στην πόλη Κάμεν-να-Ομπί, στην περιφέρεια Αλτάι, όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 1989 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Suvorov στο Κίεβο. Αποφοίτησε το 1991 και αμέσως εντάχθηκε στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης της Μόσχας, από όπου αποφοίτησε το 1995. Ο Μπερντνίκοφ άρχισε ως διοικητής διμοιρίας τουφεκιοφόρων στο Νοβοσιμπίρσκ. Αργότερα έγινε επιτελάρχης ενός συντάγματος μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων εκεί.

Ο Μπερντνίκοφ αποφοίτησε από την Ακαδημία Συνδυασμένων Όπλων το 2003. Μετά από διοίκηση ενός συντάγματος για 2,5 χρόνια, έγινε υποδιοικητής ταξιαρχίας. Ανέλαβε τη διοίκηση της 59ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας τον Φεβρουάριο 2012 και προήχθη στο βαθμό του υποστράτηγου στις 11 Ιουνίου 2014. Συνέχισε να διοικεί την ταξιαρχία μέχρι τον Αύγουστο 2014, όταν εντάχθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου.

Μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε διοικητής της 29ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων στις 4 Μαρτίου 2019. Προήχθη στον βαθμό του αντιστράτηγου στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Από τον Οκτώβριο του 2021, παρέμεινε Διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Βρισκόταν ακόμα στη Συρία στις 9 Μαΐου 2022, όταν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Στις αρχές Ιουνίου 2022, είχαν διαδοθεί φήμες ότι ο Μπερντνίκοφ είχε σκοτωθεί στην Ουκρανία, αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο φονευθείς ήταν ο αντιστράτηγος Ρομάν Κουτούζοφ, του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις 5 Ιουνίου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι