ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκληρό διπλωματικό πόκερ γύρω από τη Ράφα – Στο τραπέζι ο κίνδυνος λιμού

Σκληρό διπλωματικό πόκερ γύρω από τη Ράφα - Στο τραπέζι ο κίνδυνος λιμού,

Συμφωνία για να μετριαστεί το πρόβλημα της πείνας, που επιτείνεται και εντείνεται κάθε μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, αναζητούν οι βασικοί παίκτες, όμως όπως φαίνεται και σε αυτό το θέμα υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Την ίδια ώρα από τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και από τον ΟΗΕ, οι δραματικές εκκλήσεις παραπέμπουν σε λιμό.

Το Ισραήλ ζήτησε ανεπίσημα από την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την διαχείριση του περάσματος της Ράφα στη Γάζα, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Παλαιστινιακή Αρχή που μίλησαν στο ειδησεογραφικό δίκτυος Axios.

Η πρόταση, αν ευσταθεί, θα είναι η πρώτη πρόσκληση που έχει απευθύνει το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή να συμμετάσχει ή να διευκολύνει ζητήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο, σύμφωνα με το Axios. Η Αίγυπτος έχει σταματήσει να στέλνει βοήθεια μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ από την πλευρά του Ισραήλ προς τη Γάζα ζητώντας να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από την παλαιστινιακή πλευρά της Ράφα. Από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής δεν υπάρχει επί του θέματος καμία δήλωση. Άλλωστε θα ήταν δύσκολο να συμφωνήσει σε μία ανεπίσημη διαχείριση του περάσματος, χωρίς ρητές διεθνείς εγγυήσεις και να κινηθεί με βάση μία ανεπίσημη πρόταση.

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Ισραήλ και Αίγυπτο

Ο υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ είπε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε πολλές λύσεις για το πέρασμα της Ράφα εκτός από την επιστροφή της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, σε επικοινωνία που είχε με τον Μπλίνκεν χθες το βράδυ Τόνισε τη σημασία της επανέναρξης των παραδόσεων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το Ισραήλ σταμάτησε την πρόσβαση μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σούκρι επανέλαβε τις τρομερές ανθρωπιστικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Ράφα ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του συνοριακού περάσματος και των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων ευρείας κλίμακας. Το Κάιρο αρνείται να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις δυνάμεις του Ισραήλ που ελέγχουν τη Ράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου τόνισε επίσης τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στη Ράφα, και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα.

Η κατάσταση είναι εκτός ορίων στη Γάζα, όμως και στην Δυτική Όχθη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία της βασικής οικονομίας, δηλαδή της διαβίωσης των ανθρώπων. Η κυβέρνηση Αμπάς ζήτησε από το Ισραήλ να απελευθερώσει τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα, τα οποία παρακρατήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Bazael Smotrich.

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν, ειδικά από τη Ράφα, όπου η απειλή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων παραμένει στο τραπέζι του Νετανιάχου.

Από τις 7 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης στον ανατολικό τομέα της Ράφας και ταυτόχρονα μονάδες του κυρίευσαν το σημείο διέλευσης που συνδέει τον μικρό θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια – την πύλη από την οποία εισερχόταν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι τότε. Παράλληλα, διέταξε τους αμάχους να φύγουν από μέρος της πόλης όπου επιχειρεί εναντίον των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με όποιο μέσο βρίσκουν, κάτοικοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη Ράφα, αφού διέλυσαν τις σκηνές τους και μάζεψαν τα συνήθως λιγοστά υπάρχοντά τους. Όσοι παραμένουν στην πόλη βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση πόσιμου νερού και τροφίμων και απευθύνουν εκκλήσεις για βοήθεια.

O OHE για το προσωπικό του

O ΟΗΕ ζήτησε πλήρη έρευνα για την ισραηλινή επίθεση κατά αυτοκινήτου στη Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος του. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, επανέλαβε οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας «δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να είναι στόχος». «Πολλοί συνάδελφοι που εργάζονται για τον ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Μόνο στην UNRWA, 188 έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος. Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας», έγραψε σε ανάρτησή του.

Τέλος, η Oxfam έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τις θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώνονται στη Γάζα, τονίζοντας ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα συνθέτει ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ υπερπληθυσμού, λυμάτων και πείνας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι