Σκοντάφτει στην κοινωνία το δόγμα “νόμος και τάξη” του Μακρόν

Σκοντάφτει στην κοινωνία το δόγμα "νόμος και τάξη" του Μακρόν, Γιώρηος Λυκοκάπης

Στο “κόκκινο” είναι η Γαλλία, με αφορμή τον νόμο “Καθολικής Ασφάλειας” του προέδρου Μακρόν, που κατέβασε 150.000 πολίτες στους δρόμους το Σάββατο, σύμφωνα με τις (μάλλον συγκρατημένες) εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σύντομα σε πεδίο μάχης στους δρόμους του Παρισιού, εν μέσω αιτιάσεων για υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας.

Ο βραβευμένος για την δουλειά του στην εμπόλεμη Συρία φωτορεπόρτερ Αμίρ Αλχάμπι χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι από αστυνομικούς, ενώ μερίδα διαδηλωτών πυρπόλησε αυτοκίνητα και καταστήματα τραπεζών. Ο απολογισμός των επεισοδίων είχε δεκάδες συλλήψεις και αρκετούς τραυματίες, ανάμεσα τους και αστυνομικούς.

Αν και ο πρόεδρος Μακρόν, όπως ακριβώς ο Τραμπ στις πρόσφατες φυλετικές ταραχές μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, πρόκρινε μέχρι πρότινος το δόγμα “νόμος και τάξη”, είναι πλέον σε δυσχερή θέση, έπειτα και από το βίντεο με την άγρια κακοποίηση του μαύρου μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεγκλέρ από αστυνομικούς, που έκανε τον γύρο των γαλλικών μέσων ενημέρωσης και social media.

Το βίντεο που «σόκαρε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Μακρόν, δείχνει Γάλλους αστυνομικούς να γρονθοκοπούν ανελέητα τον μουσικό έξω από την είσοδο του στούντιο του, με έναν από αυτούς να κατηγορείται πως πέταξε δακρυγόνο σε κλειστό χώρο. Οι ισχυρισμοί των αστυνομικών πως ο μουσικός προηγουμένως είχε αντισταθεί στην προσαγωγή του, καθώς φέρεται να μην φορούσε μάσκα, δεν έπεισαν τον Μακρόν που ζήτησε τελικώς από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών να επιβληθούν κυρώσεις στους αστυνομικούς, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο επίμαχος νόμος “Καθολικής Ασφάλειας”

Όμως ο Μακρόν δέχτηκε ένα πολιτικό “ράπισμα”, καθώς το σοκαριστικό βίντεο ήρθε να επιβεβαιώσει τις επικρίσεις για τον νόμο “Καθολικής Ασφάλειας”, ειδικά της επίμαχης διάταξης του που απαγορεύει την φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση των αστυνομικών, ακόμα και από τους δημοσιογράφους. Ήταν αυτή η διάταξη που κατέβασε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, εν μέσω πανδημίας, ανάμεσα τους όλα τα σωματεία των δημοσιογράφων και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις ανησυχίες τους για το επίμαχο νομοσχέδιο είχαν εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και ο γαλλικός Συνήγορος του Πολίτη. Για τους επικριτές του, ο νόμος “Καθολικής Ασφάλειας” δίνει υπερεξουσίες στην γαλλική αστυνομία και ο Μακρόν βλέπει ως «ευκαιρία» τόσο την πανδημία, όσο και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών, προκειμένου να ενισχύσει την αστυνομική αυθαιρεσία.

Το επίμαχο άρθρο 24 του νόμου που προέβλεπε ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο για την «δημοσιοποίηση εικόνας αστυνομικών με τρόπο ώστε να απειλείται η σωματική, ή η πνευματική τους ακεραιότητα», ήταν που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, που δεν κατάφεραν να περιορίσουν οι διευκρινήσεις που αποπειράθηκε να δώσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε με δηλώσεις του και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στο μάτι του κυκλώνα ο Μακρόν

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις όλο και περισσότερο διογκούμενες αντιδράσεις, ο Μακρόν έθεσε σε μία ανεξάρτητη επιτροπή να επανεξετάσει διατάξεις του νομοσχεδίου, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί και από την Γερουσία. Ήταν μία προσπάθεια “ελιγμού” του Μακρόν, που επικρίνεται έντονα πως υιοθετεί μέρος της ατζέντας της γαλλικής άκρας δεξιάς. Ο Γάλλος πρόεδρος “καίγεται” να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, που μοιάζει όλο και περισσότερο δύσκολη, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει σωρεία εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων.

Επιπλέον ο Μακρόν κατηγορείται ότι είναι «ελιτιστής» και αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα του μέσου ανθρώπου, όπως δείχνει η σχεδόν εγωϊστική επιμονή του στην υιοθέτηση ιδεοληπτικών μεταρρυθμίσεων. Θυμίζουμε πως η εμμονή του στην επιβολή “πράσινων” φόρων ήταν που γέννησε το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”, με τον Γάλλο πρόεδρο να υποχρεώνεται εν τέλει να αποδεχτεί μέρος των αιτημάτων τους, ένεκα των γενικευμένων κοινωνικών αντιδράσεων.

Προηγουμένως ο Μακρόν είχε ποντάρει πως η χαλάρωση του lockdown και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς εν όψει των Χριστουγέννων, σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αναβάθμιση της Γαλλίας που παγίως επιδιώκει, ότι θα ενίσχυαν το ηγετικό του προφίλ. Όμως πλέον η επανεκλογή του μοιάζει όλο και περισσότερο να απομακρύνεται, καθώς δεν είναι σίγουρο πως για την γαλλική κοινή γνώμη θα θεωρηθεί ως η επιλογή του “μικρότερου κακού”, εάν και πάλι βρεθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αντιμέτωπος με την Μαρίν Λε Πεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι