Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από το χτύπημα στη Βιέννη – Ποιος εμπλέκει τον Ερντογάν

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από το χτύπημα στη Βιέννη – Ποιος εμπλέκει τον Ερντογάν

Οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προκαλέσει οι εικόνες από το μακελειό στη Βιέννη, όπου από την χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δεκαεπτά, επτά από τους οποίους χαροπαλεύουν. Τουλάχιστον ένας ισλαμιστής, αυτός που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, μετείχε στην αποτρόπαια επίθεση, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρχαν συνεργοί.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, όπως τις εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 06:00 το πρωί (07:00 ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία της έρευνας. Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, η επίθεση «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής κοινωνίας (της Αυστρίας), κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί».

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq, σχετικά με την ανάληψη ευθύνης, ο 20χρονος δράστης χαρακτηρίζεται “στρατιώτης του Χαλιφάτου”.

Σύφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται “Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι”, αναφέροντας ότι επιτέθηκε εναντίον πολιτών στο κέντρο της Βιέννης χθες με ένα όπλο και ένα πολυβόλο, προτού πέσει νεκρός από πυρά της αυστριακής αστυνομίας.

Ο δράστης φορούσε ζώνη που έδειχνε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία αποδείχθηκε όμως ότι ήταν ομοίωμα. Έφερε, ωστόσο, αυτόματο τουφέκι. Οι αρχές ερευνούν το  περιβάλλον του, δεν δίνουν όμως, για την ώρα, περισσότερες λεπτομέρειες, για να μην παρακωλυθεί το έργο της αστυνομίας.

Το προφίλ του δράστη

Εντωμεταξύ, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλοριάν Κλενκ, δήλωσε ότι ο ένοπλος που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ήταν ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βιέννη. Είπε επίσης ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, επειδή ήταν ένας από τους 90 Αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία. Ο Κούρτιν Σ. είχε «αλβανικές ρίζες», όμως οι γονείς του κατάγονταν από τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε ο Κλενκ στο Twitter, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας αυτής. Πρόσθεσε επίσης ότι η αστυνομία πίστευε πως δεν ήταν ικανός να σχεδιάσει επίθεση στη Βιέννη.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και η αυστριακή κυβέρνηση, με τον υπουργό Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, να αναφέρει ότι ο δράστης είχε φυλακισθεί, αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο Νέχαμερ επιβεβαίωσε και την πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA, ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Ωστόσο, αποφυλακίστηκε πρόωρα, τον Δεκέμβριο του 2019, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο δράστης ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες και η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει συνολικά 15 επιδρομές σε κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο. Δύο άτομα έχουν ήδη συλληφθεί στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο των ερευνών. Η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την επίθεση, την οποία ο καγκελάριος Κουρτς χαρακτήρισε «ισλαμιστική», τονίζοντας: «Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις».

Την ίδια ώρα ενισχυμένοι έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας να δηλώνει ότι αυτοί οι μεθοριακοί έλεγχοι θεωρούνται «τακτική προτεραιότητα» από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Παραλλήλως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία του για την Αυστρία. Την δικαιολόγησε με την «ασαφή», όπως αναφέρει, κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο της Βιέννης. Ελέγχους διεξάγει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στα σύνορα με την Αυστρία και η τσεχική αστυνομία. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι έχουν τεθεί υπό «επιτήρηση οι κυριότερες εβραϊκές εγκαταστάσεις στην Δημοκρατία της Τσεχίας, εξαιτίας της κατάστασης στην Αυστρία και όχι μόνο».

Καρφί για τον Ερντογάν

Η αποτρόπαια δολοφονική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις πολλών Ευρωπαίων ηγετών. Την επίθεση καταδίκασε και η Τουρκία με το υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει τη λύπη του και να δηλώνει ότι «καταδικάζει με δριμύτητα την τρομοκρατική επίθεση». Βιέννη και Άγκυρα δεν έχουν πάντως τις καλύτερες σχέσεις και έχουν ανταλλάξει πολλές φορές σκληρές ανακοινώσεις μεταξύ τους.

Πρόσφατα, άλλωστε, με αφορμή τη δράση τουρκικής καταγωγής Αυστριακών πολιτών εναντίον Κούρδων στη Βιέννη, ο Κουρτς κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει τέτοιου είδους ομάδες για προσωπικά πολιτικά οφέλη. Έντονη ήταν η αντιπαράθεσή τους και πριν δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει τεμένη, τα οποία χρηματοδοτούσε η Άγκυρα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην Αυστρία κατοικούν 116.000 Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι αποτελούν την μεγαλύτρερη ξένη κοινότητα στη χώρα μετά τους Γερμανούς και τους Σέρβους. Επίσης, να σημειωθεί και το γεγονός ότι ο Ερντογάν, στην κόντρα του με τον Μακρόν, πυροδότησε τις προηγούμενες ημέρες την ένταση στις σχέσεις μουσουλμανικών χωρών με την Ευρώπη. Πολλές φορές άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια.

Αυτές τις δηλώσεις υπενθύμισε ο σέντερ των Σέλτικς, Ένες Καντέρ, ο οποίος συνδύασε την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη με εκείνη στη Νίκαια της Γαλλίας, ποστάροντας Video από παλαιότερες ομιλίες του Ερντογαν. Σ’ αυτές, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει τα εξής: «Καλώ τους Ευρωπαίους να μη μας κουνάνε το δάκτυλο… Αν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, δεν θα υπάρχει κανένα μέρος στην Ευρώπη ή στην Δύση όπου θα μπορείτε να περπατάτε στους δρόμους ασφαλείς».

Κούρτς: Μισούν τον τρόπο ζωής μας

Ήταν σαφώς μια ισλαμιστική επίθεση, μια τρομοκρατική επίθεση που καθοδηγείται από το μίσος για τον τρόπο ζωής μας και σε αυτό το μίσος δεν πρόκειται να δώσουμε χώρο, τόνισε ο καγκελάριος Κουρτς σε μήνυμά του προς τον αυστριακό λαό. Ο ίδιος σημείωσε ότι συχνά η Αυστρία θεωρείται το “νησί των ευλογημένων” και ότι η χώρα του γνωρίζει τη βία και την τρομοκρατία από αυτά που συμβαίνουν στο εξωτερικό. «Ωστόσο αυτή η νύχτα θα περάσει στην ιστορία μας» πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος έκανε λόγο για «μίσος προς τις θεμελιώδεις αξίες, τη δημοκρατία και μίσος τον τρόπο ζωής μας», επισημαίνοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν οι τρομοκράτες. «Θα υπερασπιστούμε τις βασικές μας αξίες. Θα κυνηγήσουμε τους δράστες και εκείνους που βρίσκονται πίσω τους και θα τους τιμωρήσουμε δίκαια» προειδοποίησε ο Κουρτς, υπογραμμίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να πέσει στην παγίδα τους».

«Η τρομοκρατία θέλει να διασπάσει την κοινωνία» είπε. Ο εχθρός δεν είναι ούτε πληθυσμιακή ομάδα ούτε μέλος θρησκευτικής κοινότητας πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο εχθρός μας είναι ο εξτρεμισμός και οι τρομοκράτες» και ότι «δεν πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά για έναν αγώνα ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα».

Τέσσερις νεκροί και τρόμος στη Βιέννη 

Τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή και άλλων δραστών στην επίθεση, γεγονός στο οποίο συγκλίνουν και οι αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν δραστηριότητα σε συνολικά έξι σημεία του κέντρου της Βιέννης. Τα θύματα, 17 συνολικά, παραμένουν στο νοσοκομείο, με τα επτά από αυτά να είναι σε κρίσιμη κατάσταση  και τα υπόλοιπα δέκα σε κατάσταση σοκ.

Σημειώνεται ότι την ώρα της συνέντευξης οι νεκροί ήταν τρεις, λίγη ώρα αργότερα όμως μία γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της. «Εάν έχετε τη δυνατότητα, μείνετε σπίτι. Στην περίπτωση που δεν χρειάζεται να φύγετε για επαγγελματικούς λόγους» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος υπάρχει αυξημένη παρακολούθηση του δημόσιου χώρου. Ο ίδιος κάλεσε τους Βιεννέζους να αποφύγουν σήμερα το κέντρο της πόλης και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποχρεωτική σήμερα η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι την στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτοι κόσμο. Αυτό οφειλόταν στην σχετικά υψηλή θερμοκρασία για την εποχή, αλλά και στο γεγονός ότι ήταν παραμονή της έναρξης του δεύτερου lockdown, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα στην Αυστρία. Αυτό φαίνεται και από την υπερπληθώρα των βίντεο που φορτώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για 20.000 βίντεο, το 20% των οποίων έχει αξιολογηθεί.

Η επίθεση έγινε σε έξι σημεία κοντά στον δρόμο, όπου βρίσκεται η Συναγωγή της Βιέννης. Στην ίδια συναγωγή, το 1981, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 18, σε επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως εκείνες σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βρυξέλλες). Η βιαιότερη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα παραμένει, ωστόσο, εκείνη που διέπραξε, το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα που επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι