ΔΙΕΘΝΗ

Σούσα: Η “Ιερουσαλήμ του Ναγκόρνο Καραμπάχ” στα χέρια των Αζέρων…

Σούσα: Η "Ιερουσαλήμ του Ναγκόρνο Καραμπάχ" στα χέρια των Αζέρων... Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), της συμμαχίας που έχει συγκροτήσει η Μόσχα στον μετασοβιετικό κόσμο, επισκίασε η δεδηλωμένη απογοήτευση του Αρμένιου πρωθυπουργού προς τον Ρώσο πρόεδρο, για την αποτυχία της συμμαχίας να υπερασπιστεί την Αρμενία, έναντι της επιθετικότητας των Αζέρων και των Τούρκων συμμάχων τους, στις τελευταίες συγκρούσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν διεξαγάγει δύο μεγάλους πολέμους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε ένας νέος γύρος αιματηρών συγκρούσεων, με δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Η Αρμενία ζήτησε την βοήθεια του CSTO και στον πόλεμο του 2020 και στις συγκρούσεις του Σεπτεμβρίου, όμως ο οργανισμός δεν ανταποκρίθηκε, την στιγμή που το επιτιθέμενο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μέλος του.

Οι πρώτες συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν πριν την διάλυση της ΕΣΣΔ, φυσικά για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αποτελούσε αυτόνομη επαρχία της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Το 1988 η κυβέρνησή της αποφάσισε την απόσχιση από το Αζερμπαϊτζάν και την ένωση με την Αρμενία. Οι Αζέροι αντέδρασαν και  ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις.

Το 1992, όμως, η σύγκρουση είχε εξελιχθεί σε ανοικτό πόλεμο. Κομβικό επεισόδιο του τότε πολέμου ήταν η μάχη του Σούσι ή της Σούσα, που διεξήχθη στις 8 Μαίου του 1992. Η πόλη αποτελεί στρατηγικό σημείο στα βουνά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η κατοχή εξασφάλιζε στον ελέγχοντα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Η μάχη της Σούσα

Στις 26 Ιανουαρίου 1992 οι Άζεροι με ορμητήριο την Σούσα, επιτέθηκαν στο αρμενικό χωριό Καριντάκ, με στόχο την προώθηση προς το Στεπανακέρκ. Ωστόσο η επίθεση απέτυχε και οι Αζέροι υποχώρησαν υφιστάμενοι σοβαρές απώλειες (70 νεκροί). Κατόπιν της νίκης αυτής, οι Αρμένιοι αποφάσισαν να αντεπιτεθούν και να καταλάβουν τη Σούσα

Η Σούσα απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα  από το Στεπανακέρκ και από εκεί μπορούσαν να βομβαρδίζουν με το πυροβολικό τους τη δεύτερη πόλη. Η Σούσα είναι κτισμένη σε λόφο ύψους 600 μ. και υπάρχει εκεί ένα παλαιό φρούριο. Οι Αρμένιοι υστερούσαν αριθμητικά,αλλά και όσον αφορά τον οπλισμό έναντι των αντιπάλων τους. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε να επιτεθούν.

Το σχέδιο καταρτίστηκε από τον υποστράτηγο Αρκάντι Τερ Ταντεοβοσιάν και προέβλεπε μια σειρά παραπλανητικών επιθέσεων, ώστε να παρασύρει τους Αζέρους εκτός της πόλης. Οι Αζέροι διέθεταν περί τους 2.500 άνδρες, αρκετά άρματα μάχης και ισχυρό πυροβολικό, κυρίως πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ). Οι Αρμένιοι έριξαν στη μάχη 1.000 άνδρες, τέσσερα άρματα και δύο ελικόπτερα Mi-Mi-24.

  Γιατί οι Ισραηλινοί έχουν καμάρι το άρμα μάχης Merkava

Η έναρξη της επίθεσης

Το βράδυ της 8ης Μαΐου 1992 οι Αρμένιοι ξεκίνησαν την επίθεση ταυτόχρονα από τέσσερα σημεία με δύναμη λόχου περίπου σε έκαστη κατεύθυνση, τηρώντας και μια δύναμη ως εφεδρεία. Λόγω της ταχείας προέλασης των Αρμενίων το ισχυρό χαρτί των Αζέρων, το πυροβολικό τους, δεν κατάφερε να δράσει.

Ο Αζέρος διοικητής Ελμπρούς Ορούγιεφ διέθετε και ένα απόσπασμα Τσετσένων μαχητών- εθελοντών. Αρχικά οι Αζέροι αντιμετώπισαν επιτυχώς την αρμενική επίθεση. Οι Αζέροι μάλιστα έπληξαν και ακινητοποίησαν ένα αρμενικό άρμα Τ-72 το οποίο δεν διέθετε διατρητικά βλήματα για να απαντήσει.

Η μάχη συνεχίστηκε άγρια. Το απόγευμα οι Αρμένιοι κατάφεραν να καταστρέψουν τρεις εκτοξευτές πυραύλων των Αζέρων και να κυριεύσουν τους υπόλοιπους. Σταδιακά οι Αρμένιοι σκαρφαλώνοντας στα τείχη του παλαιού φρουρίου κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη απωθώντας, αν και λιγότεροι, τους αντιπάλους τους στο νότιο άκρο της πόλης. Μέχρι το πρωί της 9ης Μαΐου οι Αρμένιοι είχαν γίνει κύριοι όλη της πόλης. Οι Αζέροι τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταίοι αμύνθηκαν της πόλης οι φανατικοί Τσετσένοι μαχητές.

Οι απώλειες των Αρμενίων ήταν μικρές φτάνοντας, ανάλογα με τη πηγή, έως τους 58 νεκρούς. Αντίθετα οι Αζέροι και οι σύμμαχοί τους είχαν τουλάχιστον 150 νεκρούς, 300 τραυματίες και περί τους 60 αιχμαλώτους. Ήταν η πρώτη νίκη των Αρμενίων στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέχρι που τον Νοέμβριο του 2020 η “Ιερουσαλήμ του Ναγκόρνο Καραμπάχ” έπεσε στα χέρια των Αζέρων, με τους Αρμένιους να υφίστανται ταπεινωτική ήττα….

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι