ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δεν μας αφορά η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν λέει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

Δεν μας αφορά η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν λέει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Πακιστάν, 16 στην Ινδία, εν μέσω της παγκόσμια ανησυχίας για το που μπορεί να οδηγήσει η αντιπαράθεση των δύο χωρών που κατέχουν πυρηνικά όπλα.

Το πολεμικό κλίμα παραμένει τεταμένο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με το Νέο Δελχί να κατηγορεί την Ισλαμαμπάντ για νέο γύρο νυχτερινών επιθέσεων σε ινδικό έδαφος, παρά τις συνεχείς διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν στη σύγκρουση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βασικά, δεν μας αφορά». Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News, όπου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση, αλλά δεν μπορούν να αναγκάσουν καμία από τις δύο πλευρές να «καταθέσει τα όπλα».

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους να αποκλιμακώσουν λίγο, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακούμε στη μέση ενός πολέμου που δεν μας αφορά βασικά και δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα της Αμερικής να τον ελέγξει», τόνισε ο Βανς. Καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναγκάσουν καμία από τις δύο πλευρές να καταθέσει τα όπλα, συνέχισε, η χώρα «θα συνεχίσει να επιδιώκει αυτό το πράγμα μέσω της διπλωματικής οδού».

«Η ελπίδα μας και η προσδοκία μας είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο ή, Θεός φυλάξοι, σε μια πυρηνική σύγκρουση», σημείωσε ο Βανς, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Το χρονικό των συγκρούσεων

Κατά τη διάρκεια της νύχτας Πέμπτης προς Παρασκευή, τέσσερις άμαχοι —μεταξύ τους και ένα δίχρονο κορίτσι— σκοτώθηκαν στο πακιστανικό Κασμίρ από ινδικά πυρά, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. «Οι ινδικές δυνάμεις έπληξαν κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις πολίτες», δήλωσε ο Αντίλ Χαν, αξιωματούχος της αστυνομίας στην περιοχή Κότλι.

Σύμφωνα με πακιστανικές πηγές, ο συνολικός αριθμός των νεκρών αμάχων στο Πακιστάν και στο πακιστανικό Κασμίρ από την Τετάρτη έχει φτάσει τους 36, ενώ στην ινδική πλευρά, 16 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Ινδία εξαπέλυσε στρατιωτικά πλήγματα την Τετάρτη ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους στην τουριστική πόλη Παχαλγκάμ. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τη τζιχαντιστική οργάνωση που φέρεται να ευθύνεται για την επίθεση, κατηγορία που η Ισλαμαμπάντ απορρίπτει. Η κλιμάκωση κορυφώθηκε με εκατέρωθεν επιθέσεις με drones και πυραύλους, οδηγώντας σε τη σοβαρότερη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν «πολλαπλές επιθέσεις» από πακιστανικά drones και πυρά κατά μήκος της συνοριακής γραμμής. Το Νέο Δελχί ανέφερε ότι απέκρουσε τις επιθέσεις και απάντησε αναλόγως. Από τα χτυπήματα σκοτώθηκε μία γυναίκα στην περιοχή Ούρι, όπως ανέφερε αστυνομική πηγή.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε κλείσιμο σχολείων σε περιοχές του ινδικού Κασμίρ, καθώς και στα κρατίδια Παντζάμπ και Ρατζαστάν. Επίσης, 24 αεροδρόμια στη βορειοδυτική Ινδία παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

Το βράδυ της Πέμπτης, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το ινδικό Κασμίρ, τις οποίες η Ινδία απέδωσε σε πακιστανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Αντίστοιχες εκρήξεις σημειώθηκαν και στη Λαχώρη, όπου το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε πακιστανικές αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του, ο πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι κατέρριψε 29 ινδικά drones που στόχευαν εννέα πόλεις, μεταξύ των οποίων και στρατηγικές εγκαταστάσεις.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Παρά την αυξανόμενη ένταση, οι δύο χώρες συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν πολεμική σύρραξη. Ο Πακιστανός υπουργός Ενημέρωσης κατηγόρησε τα ινδικά μέσα για «παραπληροφόρηση», ενώ ο Ινδός ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι στόχος της Ινδίας δεν είναι η κλιμάκωση, αλλά υποσχέθηκε «σθεναρή απάντηση» σε περίπτωση νέων προκλήσεων.

Πολλές διεθνείς δυνάμεις παρεμβαίνουν, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εμπλακούν, ενώ ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε αποστολή μεσολάβησης, εξέφρασε τη βούληση της Τεχεράνης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο «πόλεμος» επεκτείνεται και στον χώρο της πληροφορίας: η Ινδία ζήτησε από την πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) να μπλοκάρει πάνω από 8.000 λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η εταιρεία συμμορφώθηκε, κάνοντας λόγο όμως για «λογοκρισία».

Το Πακιστάν δε, δια στόματος και του υπουργού του Άμυνας, εμμένει ότι κατάρριψε ινδικά Rafale, με πολλά διεθνή δημοσιεύματα να επιβεβαιώνουν ότι όντως αυτό ισχύει, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Ινδία.

Έκκληση Ρούμπιο σε Ινδία και Πακιστάν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πακιστανό πρωθυπουργό Σαμπάζ Σαρίφ και με τον Iνδό υπουργό Εξωτερικών Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ, στους οποίους τόνισε την ανάγκη για «άμεση αποκλιμάκωση» της κρίσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.

Ο Ρούμπιο επιβεβαίωσε στον Τζαϊσάνκαρ τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Ινδία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξέφρασε τη θλίψη του για τους θανάτους αμάχων στις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, ενώ προέτρεψε το Πακιστάν να διακόψει «κάθε υποστήριξη προς τρομοκρατικές ομάδες».

BBC

Η συνεχιζόμενη κρίση Ινδίας-Πακιστάν έχει πάρει μια επικίνδυνη τροπή επισημαίνει το BBC, σε εκτενές ρεπορτάζ του. Αναφέρει σχετικά «και τα δύο έθνη πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μαζικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταξύ άλλων και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε 25 ινδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μερικά από τα οποία βρίσκονται μακριά από την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Η Ινδία δήλωσε ότι εξουδετέρωσε πακιστανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης και ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέστρεψε ένα σύστημα αεράμυνας στη Λαχόρη (το Ισλαμαμπάντ το αρνήθηκε).

Το γεγονός ότι τα ινδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να φτάσουν στις άκρως προστατευόμενες πόλεις-φρουρές του Ραβαλπίντι, της Λαχόρης και του Καράτσι έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς στο Πακιστάν.

Πιθανώς, η χρήση των drones μπορεί να είναι λιγότερο ακριβή από τη χρήση εξωφρενικά ακριβών υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Εάν ο πόλεμος με drones συνεχιστεί, τότε είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές και οργή και από τις δύο πλευρές.

Τα έθνη του κόσμου έχουν ζητήσει ηρεμία. Η αρχική σκέψη ήταν ότι μετά την έναρξη των πυραυλικών επιθέσεων από την Ινδία και με το Πακιστάν να ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αρκετά ινδικά αεροσκάφη (ένας ισχυρισμός που το Δελχί δεν έχει επιβεβαιώσει), και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ισχυριστούν «νίκη» και αποκλιμάκωση. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος τυχόν παρατεταμένες αντεπιθέσεις να τους οδηγήσουν σε μια πολύ πιο επιζήμια προοπτική.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων, οι ΗΠΑ και μερικές άλλες παγκόσμιες δυνάμεις ήταν αυτές που άσκησαν πίεση στις δύο πρωτεύουσες για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να αποκλιμακώσουν. Τώρα τα πάθη οξύνονται και η εθνικιστική ρητορική έχει φτάσει σε κρεσέντο και από τις δύο πλευρές και είναι πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκτός αν η Ουάσινγκτον εμπλακεί περισσότερο, το Ισλαμαμπάντ και το Δελχί ενδέχεται να συνεχίσουν τις κατηγορίες και τις αντκατηγορίες τους. Χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν στενούς δεσμούς και με τις δύο χώρες, μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησής τους.

Ενώ οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ αφορούν περισσότερο τους δασμούς, την Κίνα και την Ουκρανία-Ρωσία, ίσως απαιτηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικά οπλισμένων αντιπάλων της Νότιας Ασίας», καταλήγει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx