ΑΝΑΛΥΣΗ

Στα όρια της φτάνει η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία

Στα όρια της φτάνει η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία, Γιώργος Βενέτης

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και για το σενάριο εκείνο που θέλει τις ΗΠΑ να μειώνουν την υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς εκτιμάται ότι πολύ σύντομα οι πόροι της στρατιωτικής υποστήριξης τους θα φτάσουν στα όρια τους, όταν μάλιστα έπονται και οι εξαιρετικά κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2024.

Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας σύντομα θα φτάσει στο αποκορύφωμα της, με κυρίαρχο ερώτημα: Ποια θα είναι η ροή της βοήθειας προς το Κίεβο τον επόμενο χρόνο, όταν και οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια έντονα διχαστική προεκλογική περίοδο;

«Η προεκλογική περίοδος είναι μπροστά μας, και παρόλο που θα προτιμούσαμε να έχουμε στρατολογήσει την πλειοψηφία των προοδευτικών και των συντηρητικών στο Κογκρέσο στην άποψή μας, ότι 100 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία και πιθανός Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι καλή ιδέα, πρέπει ωστόσο να είμαστε ικανοποιημένοι που οι πολιτικές πραγματικότητες είναι υπέρ μας. Όταν καθίσει η σκόνη, το φιάσκο του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία θα καταγραφεί, μαζί με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ως μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της εξωτερικής πολιτικής στην ιστορία των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανάλυσή του το Ron Paul Insitute.

Κύρια πηγή όπλων οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον αποτελεί την κυρίαρχη πηγή όπλων της Ουκρανίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απομένουν επαρκή προ-εγκεκριμένα κεφάλαια για να στηρίξουν το Κίεβο για περίπου πέντε ακόμη μήνες, καλύπτοντας έτσι μια κρίσιμη αντεπίθεση που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες. Στις αρχές της εβδομάδας, το Politico είχε αναφέρει πως από το συνολικό πακέτο των 48 δισ. δολαρίων, έχουν απομείνει περίπου 6 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως στα μέσα του καλοκαιριού τα ποσά που έχουν εγκρίνει οι Αμερικανοί, μπορεί να έχουν εξανεμιστεί.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των Αμερικανών προς την Ουκρανία μειώνεται, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις για να αποδείξει ότι η βοήθεια των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης.

Μερικοί από τους αξιωματούχους επεσήμαναν ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο των ηγετών της G20 που θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ασκηθεί έντονη πίεση έτσι ώστε οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αν φτάσουμε στον Σεπτέμβριο και η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη, τότε η διεθνής πίεση στη Δύση να τους φέρει σε διαπραγματεύσεις θα είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, εάν ηττηθούν στην αντεπίθεση» αναφέρει στους Financial Times δυτικός αξιωματούχος.

Νέες αποκαλύψεις του Χερς

Σε μια ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχώρησε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, ο οποίος υποστηρίζει πως μια ομάδα κρατών της Ευρώπης με επικεφαλής την Πολωνία προτρέπει μυστικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Της ομάδας των κρατών της ΕΕ ηγείται η Πολωνία. Η ομάδα αυτή καλεί κρυφά τον Ζελένσκι να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τη σύγκρουση, ακόμα και αν αυτό απαιτεί την παραίτησή του», υποστηρίζει ο Χερς, αναφέροντας πως σε αυτήν την ομάδα είναι κράτη της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Όπως αναφέρει ο Χερς, επικαλούμενος στοιχεία από υποκλοπές, ο Ζελένσκι δεν φαίνεται να μετακινείται από τη θέση του, η οποία θέλει τη συνέχιση του πολέμου, μέχρι οι ουκρανικές δυνάμεις να καταφέρουν να ανακαταλάβουν και να απελευθερώσουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι από την αρχή της εισβολής τους. Παρόλο αυτά, αρχίζει και ο ίδιος να αντιλαμβάνεται πως αρχίζει να χάνει την στήριξη των γειτονικών του κρατών.

Πράγματι, και εφόσον αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν, τότε θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι τόσο η Πολωνία όσο και τα κράτη της Βαλτικής είναι από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας και από τους πλέον ορκισμένους εχθρούς του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν που μάλιστα πρωτοστατούν στις πιέσεις προκειμένου η Δύση να αποστείλει ολοένα και περισσότερα και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά όπλα στο Κίεβο. Είναι τα κράτη εκείνα που πιέζουν το ΝΑΤΟ να πάρει πιο δραστικά μέτρα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας αλλά και για την όσο πιο δυνατόν άμεση ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ενδεχομένως η εισροή περισσότερων από δέκα εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων στις χώρες αυτές, να ασκεί την επίδρασή της.

Όσον αφορά την αξιοπιστία των αποκαλύψεων του Χερς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ και βοηθός υπουργός Άμυνας αναφέρει: «Ο Χερς προσελκύει τους πληροφοριοδότες επειδή έχει ένα τέλειο ιστορικό στην προστασία της ταυτότητάς τους και στην ακριβή δημοσίευση όσων αποκαλύπτουν μετά από τη δέουσα επιμέλεια, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις και τις συκοφαντικές επιθέσεις που πάντα ακολουθούν. Η φήμη του είναι τέτοια που άνθρωποι με συνείδηση τον αναζητούν…».

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Δύση αυξάνει τη ροή όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Ρωσία, αναφερόμενη στις νέες αποκαλύψεις του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς. «Δεν ξέρω τι δεδομένα έχει αυτός ο δημοσιογράφος. Εμείς αντιλαμβανόμαστε συγκεκριμένα γεγονότα. Βλέπουμε ότι αυξάνεται η ροή όπλων, η ροή πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, ότι αυξάνεται επίσης το επίπεδο των τακτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών των όπλων. Αυτό είναι που εμείς παρατηρούμε», υποστήριξε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Προς πολιτική λύση;

Ευελπιστούμε ότι έχει ωριμάσει η αναζήτηση μιας έγκαιρης πολιτικής λύσης. Φυσικά, η συμφωνία της Ουκρανίας για οποιαδήποτε διευθέτηση είναι απαραίτητη, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση έχουν παράσχει μαζική υποστήριξη στην Ουκρανία, σε ένα εύρος και σε μια κλίμακα που υποβαθμίζει τη βοήθειά τους σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Ως εκ τούτου μπορούν να ασκήσουν πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση, με προαπαιτούμενη την πολιτική βούληση.

Επί πλέον οι ελπίδες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ως αποτέλεσμα του πολέμου, για πρώτη φορά έχουν πραγματικές πιθανότητες να εκπληρωθούν, παρόλο που η διαδικασία ένταξης θα είναι ακόμα μακρά και δύσκολη. Όταν όμως η συμπάθεια που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο σβήσει, η ουκρανική πολιτική κουλτούρα θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με βαθιά ανησυχία από την πλευρά πολλών Δυτικοευρωπαίων. Όπως παρατήρησε πρόσφατα ένας αξιωματούχος της ΕΕ, «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στην ΕΕ είναι περισσότερες Πολωνίες, Ουγγαρίες και Ρουμανίες».

Η ώρα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη είναι τώρα, όχι μετά από μήνες ή χρόνια κατά τα οποία θα έχουν πεθάνει δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι και η Ουκρανία θα έχει υποστεί πλήρη καταστροφή. Όπως είπε και ο Ιμμάνουελ Καντ, «η ειρήνη θα επέλθει είτε μέσω της ανθρώπινης κατανόησης είτε μέσω κάποιας καταστροφής».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι