ΘΕΜΑ

Στα χνάρια των Τιράνων το Ζάγκρεμπ – Αλβανοτσάμηδες και Ουστάσι

Στα χνάρια των Τιράνων το Ζάγκρεμπ – Αλβανοτσάμηδες και Ουστάσι, Γεωπολιτικός

Την περασμένη Κυριακή ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος επισκέφθηκε την Μητρόπολη Νίκσιτς του Μαυροβουνίου, όπου τέλεσε Μνημόσυνο για τα δεκάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην κωμόπολη Βέλικο, τον Ιούνιο του 1944.

Αθώοι πολίτες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά, κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν από τις μονάδες των Κροατών Ουστάσι, αλλά και την Ταξιαρχία των SS “Scanderbeg”, των Βόσνιων μουσουλμάνων και των Αλβανών του Κοσσόβου. Στην ουσία έχουμε την απάντηση του Βελιγραδίου στην αναμόχλευση της σφαγής στην Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1994 στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία με πρωτοβουλία – μεταξύ άλλων της Κροατίας και της Αλβανίας – παραπέμφθηκε στον ΟΗΕ, ώστε να χαρακτηριστεί γενοκτονία, διαπραττόμενη απ’ τους Σέρβους εις βάρος μουσουλμάνων.

Δευτέρα πρωί, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχθηκε στην Προεδρία τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Μπότσαν-Χορτσένκο, με κύριο θέμα συζήτησης τον συντονισμό για τον, από κοινού εορτασμό με την Ρωσία, της 80ης Επετείου Απελευθέρωσης του Βελιγραδίου απ’ τους Γερμανούς Ναζί. Η απελευθέρωση είχε επιτευχθεί και χάρη στον Κόκκινο Στρατό.

Οι συμβολισμοί είναι σαφείς, την ίδια στιγμή που τα Βαλκάνια βρίθουν αφορμών για την καλλιέργεια εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους μέσω της αναμόχλευσης της ιστορίας, από την στιγμή που υπάρχουν και ευρύτερες σκοπιμότητες. Σκοπιμότητες που υπονομεύουν την συνθήκη καλής γειτονίας και κοινής πολιτικής ασφάλειας, απαραίτητες στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης…

Αλβανικές προκλήσεις

Λίγο πιο νότια, μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, δεν είναι μικρότερες οι προκλήσεις που δημιουργεί η υποψήφια για ένταξη Αλβανία εις βάρος της Ελλάδας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και απ’ τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Βουλή της Αλβανίας υιοθέτησε Ψήφισμα που πρότεινε το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων – ο πολιτικός φορέας του ακραίου ανθελληνισμού – με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να άρει το Εμπόλεμο. Την ίδια στιγμή η Αλβανία δεν έχει προβεί σε κάποια ανάλογης νομικής αξίας και ισχύος πράξη, η οποία θα ομολογούσε την σύμπραξη της με την φασιστική Ιταλία, κατά την εισβολή της στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως το επίμαχο Ψήφισμα δημοσιεύθηκε εσπευσμένα στο Φύλλο της Επισήμου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας – πρώην Ταξίαρχος των Ενόπλων Δυνάμεων – επισκέφθηκε υποτιθέμενο νεκροταφείο και μνημείο για την “γενοκτονία” που “διαπράχτηκε” από το ελληνικό κράτος εις βάρος των Μουσουλμάνων Αλβνοτσάμηδων στη Θεσπρωτία. Κατέθεσε στεφάνι σε μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή “Αγαπώ την Τσαμουριά”, μία σαφέστατη υπόνοια εδαφικής διεκδίκησης έναντι περιοχών της Ελλάδας. Το νεκροταφείο αυτό – που επισήμως χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των Τιράνων, όμως σίγουρα και από χορηγίες έτερων μουσουλμανικών κρατών, καθώς περιλαμβάνει και ένα επιβλητικό ισλαμικό τέμενος – βρίσκεται σε μία περιοχή ακραιφνώς Ορθόδοξη και Ελληνική.

Να σημειωθεί πως αμφότεροι Κροάτες και Αλβανοί είχαν βρεθεί τότε στην, κατά την εκτίμηση τους, “σωστή πλευρά της ιστορίας”: Είχαν συμμαχήσει και συμπράξει με τον Χίτλερ, καθώς το Τρίτο Ράιχ ικανοποιούσε τις επεκτατικές βουλιμίες τους έναντι των γειτόνων τους.

Κροατία και Ουστάσι

Το Ζάγκρεμπ αντέδρασε έντονα στο Ψήφισμα της Βουλής του Μαυροβουνίου για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης για την σφαγή απ’ τους Γερμανούς Ναζί και Κροάτες Ουστάσι στο Βέλικο και Ποχόρ. Την περασμένη Παρασκευή κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Ποντγκόριτσα, ώστε να του παραδώσουν διακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητους και επικίνδυνους για την ασφάλεια της Κροατίας, σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της μικρής γειτονικής τους χώρας: Τον πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου Άντριγια Μάντιτς, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλέξα Μπέτσιτς και τον βουλευτή Μίλαν Κνέζεβιτς, δηλαδή τους πρωτεργάτες για την επιμνημόσυνη εκδήλωση των αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των Ουστάσι συμμάχων τους.

Ταυτόχρονα, όμως, οι διπλωματικές αρχές της Κροατίας φρόντισαν να “περιτυλίξουν” το κείμενο της ρηματικής τους διακοίνωσης με ευρωπαϊκό μανδύα, χαρακτηρίζοντας τα προαναφερόμενα πρόσωπα ως υπονομευτές της πολιτικής καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας ασφαλείας, οι οποίες αποτελούν βασικό άξονα της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Βλέπουμε ουκ ολίγες  ομοιότητες με την συμπεριφορά των Τιράνων, έναντι της Ελλάδας και της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας…

Όμως, η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι μοναδικές στην ιστορία θυσίες του Ελληνισμού κατά του φασισμού και του ναζισμού παρέχουν στις κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες ένα επιπλέον επιχείρημα και το ηθικό δικαίωμα, προκειμένου να προβούν σε προσωποποιημένα μέτρα έναντι όσων προκαλούν, παραβλέποντας το γεγονός ότι συνέπραξαν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενταγμένοι οργανικά στους εισβολείς Ιταλούς και Γερμανούς…

Ειδικά η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Βουλγαρία, απέδειξε ότι μπορεί να ερμηνεύει την ιστορία με την προοπτική της συνεργασίας, προς όφελος της ευημερίας των λαών. Τα Σκόπια, τα Τίρανα και τελευταία και το Ζάγκρεμπ, φαίνεται να μην το κατανοούν…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι