ΓΝΩΜΗ

Στη Μέση Ανατολή σκοτώνονται οι άνθρωποι όχι οι ιδέες

Axios: Το Ισραήλ κατέστρεψε εξοπλισμό που θα χρειαζόταν το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών

Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η διεθνής κοινότητα, οι πολιτικοί ηγέτες, οι επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών, για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, όπου το ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης που θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, είναι παρά ποτέ άλλοτε πιθανό.

Και ο λόγος είναι ότι δεν έλυσαν με διπλωματικό τρόπο και πολιτικά μέσα το Παλαιστινιακό. Ανέχτηκαν την επιλογή  του Ισραήλ, να λύσει το Παλαιστινιακό με τη χρήση στρατιωτικής βίας, με εκτοπισμούς, με εποικισμούς, με δολοφονίες ηγετών.

Ο θάνατος του Νασραλα και του Χανιγιε, όχι μόνο δεν σταμάτησε τη δράση της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, αλλά έγιναν πιο ακραίες πιο ριζοσπαστικές. Εκτιμώ ότι, αν δεν λυθεί το Παλαιστινιακό, όχι με στρατιωτικά,  αλλά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, τα αντι-ισραηλινά , φιλοιρανικά, σιιτικά και απελευθερωτικά κινήματα  στην Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη , στο Λίβανο, στη Συρία, στη Υεμένη και στο ΙΡΑΝ, θα δυναμώνουν και θα εξοπλίζονται και θα είναι μια διαρκής απειλή, για την Ειρήνη και τη Σταθερότητα, σε μια υψίστης γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής αξίας περιοχής όπως είναι η Μέση Ανατολή, η Ανατολική  Μεσόγειος και η Αραβική Χερσόνησος.

Η βία στη Μέση Ανατολή γεννά μάρτυρες

Το  Ισραήλ, διαθέτει ισχυρό συμβατικό και πυρηνικό οπλοστάσιο. Και μπορεί να καταγάγει στρατιωτικές επιτυχίες ,  να εξοντώσει αντίπαλους πολιτικούς ηγέτες, τρομοκράτες κατά την Δύση, να σκοτώσει  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμαχους,  παιδιά , ηλικιωμένους.   Το Ισραήλ μπορεί να  νικήσει στρατιωτικά, αλλά πρόσκαιρα , μεσοπρόθεσμα όμως θα ηττηθεί και πολιτικά και ηθικά. Και ο λόγος είναι ότι οι ΙΔΕΕΣ δεν  σκοτώνονται! Και ΙΔΕΑ είναι η Ελευθερία και το δικαίωμα να ζεις ειρηνικά, άφοβα, δημιουργικά και με ασφάλεια στο τόπο σου. Και αυτό ισχύει και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους και για τους Λιβανέζους και  για τους Υεμενίτες και για τους Σύριους και για τους Ιρανούς.

Είμαστε σε  αναμονή  της αντίδρασης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχτηκε από το  Ιράν.  Και  όσοι,  από θέσεις ευθύνης και με γνώσεις και εμπειρίες, παρακολουθούν τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό, το κάνουν, κυριολεκτικά , με κομμένη την ανάσα.

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις, ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να χτυπήσει με νέας γενιάς βαλλιστικούς  πυραύλους, πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε το  Ισραήλ να μην  επιχειρήσει να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Είναι σαφές ότι, η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έχει αυξήσει δραματικά τους φόβους,  για μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πολέμου Ιράν –Ισραήλ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Στα πρόθυρα ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης

Επιπτώσεις από την  γενικευμένη ανάφλεξη θα είναι, η πιθανή αποσταθεροποίηση κρατών και καθεστώτων,  η πυρηνική απειλή και μόλυνση του περιβάλλοντος και στον τομέα της ενέργειας και της γεωοικονομίας, θα είναι η  αύξηση των τιμών  πετρελαίου  και φυσικού αερίου,  ειδικά μάλιστα, αν  θα κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Εννοείται ότι το κόστος όλων  αυτών, θα είναι οδυνηρό και για τους γειτονικούς λαούς, ειδικά για τα κράτη με αναιμικές οικονομίες.

Και επιπροσθέτως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι, η δυναμική εξέλιξη ενός πολέμου,  πιθανόν να συμπαρασύρει σε στρατιωτική εμπλοκή  χώρες με διμερείς ή τριμερείς ή πολυμερείς στρατιωτικές  συμφωνίες και συμμαχίες, όπως Ελλάδα και Κύπρος,  με Ισραήλ και με Αίγυπτο, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Είναι σε εξέλιξη,  αεροπορικές  επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, δεν έχουν σταματήσει οι φονικοί βομβαρδισμοί στη λωρίδα της Γάζα , ενώ έχουν πληγεί και δυο στρατιωτικές  εγκαταστάσεις  στην Συρία.

Σε μια  από τις ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο, καταστράφηκε το  κέντρο του σιιτικού  κινήματος Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Αλ Μπασούρα της Βηρυτού. Σύμφωνα με το Al Jazeera και ιρανικά ΜΜΕ, το Ισραήλ χρησιμοποιεί και  βόμβες φωσφόρου, που  απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980.

Το ερώτημα είναι πλέον αν ο Νετανιαχου επιλέξει να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν, συμπαρασύροντας τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και ΝΑΤΟ , αγνοώντας ακόμα και την  ικανότητα του Ιράν να πλήξει με υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους το Τελ Αβίβ, στρατιωτικές  εγκαταστάσεις και υποδομές του Ισραήλ. Είναι αποδεδειγμένο, ότι κανένα αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα δεν είναι  άτρωτο, ούτε καν το αμερικανο-ισραηλινό.

Ωστόσο, η  λογική εκτίμηση της κατάστασης, είναι ότι, ένας πολυετής  και πολυμέτωπος πόλεμος στην Μέση Ανατολή, μάλλον υπερβαίνει ακόμη και τις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ. Το Ιράν,  δεν είναι Ιράκ , ούτε Αφγανιστάν. Και ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η «αποχή» της Κίνας και της Ρωσίας.

Η ευαίσθητη θέση της Ελλάδας

Είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις, από κάθε άποψη, στη Μέση Ανατολή, είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος της Ελληνικής Κυβέρνησης. Σε έκτακτη συνεδρίαση   του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάστηκαν οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης.

Μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Αποφασίσθηκε,  να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα  μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130, καθώς επίσης και  Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταφορικά ελικόπτερα  και αρματαγωγά,  που έχουν  δυνατότητα μαζικής μεταφοράς πολιτών.  Πραγματοποιήθηκε ήδη με επιτυχία και η πρώτη αποστολή μεταφοράς Ελλήνων και Κυπρίων με C-130 από το Λίβανο. Λόγω των εξελίξεων ο άξονας Κρήτη (Σούδα)-Κύπρος, μετατρέπεται σε μια δυνάμει ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων και εξ αντικειμένου εμπόλεμη ζώνη. Η βάση της Σούδας αποτελεί τον κεντρικό διαμετακομιστικό κόμβο, στον οποίο καταφτάνουν συνεχώς μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Έτσι εξασφαλίζεται η  συνεχής  τροφοδότηση του Ισραήλ με το αναγκαίο στρατιωτικό υλικό.

Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύεται με ισχυρές διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες με Ισραήλ, ΗΠΑ και Γαλλία, που προβλέπουν την συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων σε διάφορες αποστολές, μεταξύ αυτών και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως εκκένωσης πληθυσμών εμπολέμων περιοχών , εναέριες και θαλάσσιες επιτηρήσεις, διασφάλιση  κρισίμων περιοχών και άλλες , ίσως με πιο ειδική στρατιωτική αποστολή, όπως η αποστολή ελληνικής Φρεγάτας στον Κόλπο του Αντεν και την Ερυθρά θάλασσα και μίας άλλης Φ/Γ  που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Λιβάνου, με πολεμική αποστολή (εξουδετέρωση drones των ΧΟΥΘΙ της Υεμένης και ιρανικών πυραύλων  που κατευθύνονται σε ισραηλινούς στόχους….)

Στην κόψη του ξυραφιού

Σε όλα αυτά, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την παράμετρο των ψυχολογικών επιχειρήσεων, με πρώτη την διάχυση του φόβου, που συνδέεται άμεσα με την διάθεση για αντίδραση και αντίσταση των πληττόμενων πληθυσμών, αμάχων και στρατιωτών , καθώς και των ηγεσιών τους.

Ενός φόβου παραλυτικού,  που προκαλεί μια πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως είναι το Ισραήλ,  που δεν ορρωδεί προ ουδενός , προκειμένου να επιτύχει τους Στρατηγικούς στόχους της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx