ΔΙΕΘΝΗ

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης – Τί ειπώθηκε για Τουρκία, ενέργεια και Βαλκάνια

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στη Σόφια βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός όπου συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, καθώς και με τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ. Στην ατζέντα του ταξιδιού βρίσκεται η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, καθώς και μία συνολική επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον Κίριλ Πέτκοφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, έκανε λόγο για νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις. «Η Ελλάδα θα στηρίξει την Βουλγαρία με όλες της τις δυνάμεις στο νέο ξεκίνημα που κάνει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν παρέλειψε να στείλει και το μήνυμά του προς την Τουρκία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, λέγοντας ότι  το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων έχει διαμορφωθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Χαρακτήρισε το casus belli με το οποίο η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα ως «αδιανόητο», για να προσθέσει ότι η παύση των προκλητικών ενεργειών από την μεριά της όμορου, αποτελεί προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι και στο θέμα του μεταναστευτικού, τα ελληνικά όπως και τα βουλγαρικά σύνορα, είναι σύνορα ολόκληρης της Ευρώπης, καταλήγοντας στο ότι «Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό».

Την ανάγκη για καλύτερη συνεννόηση και συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναγνώρισε από τη μεριά του και ο Κίριλ Πέτκοφ, σημειώνοντας ότι η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και που μπορούν να διασφαλίσουν μία ομαλότερη γειτονική συνύπαρξη στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Όσον αφορά τον αγωγό IGB, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την επίλυση των όποιων προβλημάτων στους αμέσως επόμενους μήνες.

Η διπλωματική “πρωτιά” Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πηγές της Αθήνας η διπλωματική “πρωτιά” της επίσκεψης Μητσοτάκη, δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών και την εμβάθυνσή τους. Στρατηγικός στόχος αποτελεί και η διασφάλιση της σταθερότητας στα ευρύτερα δυτικά Βαλκάνια καθώς και η έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική τους. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής διακυβερνητικών διασκέψεων της ΕΕ αναφορικά με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό.

  Τουρκικός ιμπεριαλισμός και στις μυστικές υπηρεσίες

Παρά την έμφαση που δίνει στρατηγικά η Ελλάδα στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, τονίζει σε κάθε περίσταση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, συνοδεύεται με την εκπλήρωση από μέρους τους των υποχρεώσεων και των όρων ένταξης, καθώς και των κανόνων καλής γειτνίασης. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση συμπληρώνει το μεταναστευτικό, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να βρίσκονται λόγω γεωγραφικής τοποθέτησης στις χώρες πρώτης γραμμής. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τις όποιες συζητήσεις και το θέμα της πανδημίας, καθώς και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μέρα τη μέρα λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στις συζητήσεις και το θέμα της ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, εκτός από τις τετ-α-τετ συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες της γειτονικής χώρας, θα υπάρξει από κοινού συνεδρίαση και των δύο επί μέρους αντιπροσωπειών. Ειδική αναφορά γίνεται από τα βουλγαρικά δημοσιεύματα στο κοινό που μοιράζονται οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, που δεν είναι άλλο από την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση στο Χάρβαρντ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι