Στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ ο Ζελένσκι – Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
09/02/2023Το Ουκρανικό, οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία που έπληξαν και τη βόρεια Συρία, οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ στο πεδίο της οικονομίας, όπως και οι πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζονται στις ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι, στο δεύτερο ταξίδι του εκτός Ουκρανίας (το πρώτο ήταν στις ΗΠΑ), ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, συνέχισε στο Λονδίνο όπου είχε συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, από τον οποίο πήρε την δέσμευση για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε σύγχρονα νατοϊκά αεροσκάφη και παραχώρηση πυραυλικών συστημάτων από τη Βρετανία, αναμένεται να διατυπώσει ανάλογο αίτημα και προς την ΕΕ. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας και οι επόμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου. Το αίτημα Ζελένσκι για μαχητικά αεροσκάφη συναντά τις επιφυλάξεις της ΕΕ και εκτιμάται ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το Λονδίνο αλλά και την Δύση γενικότερα να δώσει τον εξοπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία. Ο Τζόνσον ανέφερε: «Είναι καιρός να δώσουμε στους Ουκρανούς τον επιπλέον εξοπλισμό που χρειάζονται για να νικήσουν τον Πούτιν και να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πυραύλους και πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς. Σημαίνει περισσότερα τανκς. Σημαίνει αεροπλάνα. Έχουμε περισσότερα από 100 αεροσκάφη Typhoon. Έχουμε περισσότερα από 100 τανκς Challenger 2. Η καλύτερη χρήση για οποιοδήποτε από αυτά είναι να τα αναπτύξουμε τώρα για την προστασία των Ουκρανών, επειδή έτσι εγγυόμαστε τη δική μας μακροπρόθεσμη ασφάλεια».
O πρόεδρος της Ουκρανίας από το Λονδίνο μετέβη στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν και μαζί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες.
Hommage à l’Ukraine et à son peuple.
Hommage à toi, cher Volodymyr, pour ton courage et ton engagement. pic.twitter.com/6sN2iVUWrl— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 9, 2023
Η ατζέντα της Συνόδου
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ περιλαμβάνονται άλλα δύο κρίσιμα θέματα, το μεταναστευτικό και η στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι των άλλων βιομηχανικών δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ και της Κίνας. Σύμφωνα με το Politico Παρίσι και Βρυξέλλες κινούνται στην ίδια γραμμή για την λήψη μέτρων κόντρα στις αμερικανικές επιδοτήσεις υπό τον μανδύα μετάβασης των επιχειρήσεων στην πράσινη οικονομία, αλλά αυτή η γαλλογερμανική συναντίληψη κινείται μακράν των θέσεων των μικρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς οι ενισχύσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα περάσουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και όχι από ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο.
Οι ελληνικές θέσεις
Για την βιομηχανία στο επίκεντρο είναι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες , οι οποίες έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση αυτό έχει επισημάνει εγκαίρως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Θα επισημάνει, δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως, π.χ. η Ιταλία.
Για το μεταναστευτικό, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πάγια θέση για στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, λένε, η πρόκληση είναι καθημερινή τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, σύνορα της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει εκ νέου την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Θα τονίσει, επίσης, την ανάγκη μιας συνολικής προσέγγισης του ζητήματος που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Αυτή απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Διάσκεψη για Τουρκία και Συρία
Αναφορικά με τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Προεδρία της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι στις αρχές Μαρτίου θα διοργανώσουν Διάσκεψη Δωρητών για την δημιουργία ταμείου βοήθειας προς τις δύο χώρες από την ΕΕ.