ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν Πούτιν και Κιμ

Στη Βόρεια Κορέα ο Πούτιν για συνομιλίες με τον Κιμ - Έντονη αντίδραση από ΗΠΑ,

Στην Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται από το πρωί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Βόρεια Κορέα εδώ και 24 χρόνια. Η επίσκεψη γίνεται εν μέσω προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για μεταφορές όπλων από το καθεστώς του Κιμ στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Ο Κιμ υποδέχθηκε τον Πούτιν στο διεθνές αεροδρόμιο Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ, νωρίς την Τετάρτη, και στη συνέχεια έφυγαν με τη λιμουζίνα του Πούτιν, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα είναι από τα πρώτα θέματα σε όλα τα διεθνή πρακτορεία.

Δεκάδες αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες συνόδευαν το όχημα, ενώ φρουροί ασφαλείας είχαν παραταχθεί στη διαδρομή. Οι δύο ξεκίνησαν τις επίσημες συνομιλίες τους γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αλλά λεπτομέρειες για τις συζητήσεις δεν δόθηκαν. Στις πρώτες δηλώσεις κατά την άφιξη ο Πούτιν έκανε λόγο για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επικεντρώνουν την επίσκεψη στο επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ηγετών. Το ταξίδι του Πούτιν έρχεται μετά το ταξίδι του Κιμ στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, το οποίο όπως έδειξαν αργότερα οι δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν από τις ΗΠΑ ακολουθήθηκε από μια τεράστια αύξηση στις μεταφορές όπλων.

«Περνώντας μέσα από γοητευτικά φωτισμένους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ τη νύχτα, οι κορυφαίοι ηγέτες αντάλλαξαν τις παγιωμένες σκέψεις τους και άνοιξαν το μυαλό τους για να αναπτύξουν ασφαλέστερα τις σχέσεις ΛΔΚ-Ρωσίας σύμφωνα με την κοινή επιθυμία και βούληση των λαών των δύο χωρών», ανέφερε το επίσημο κορεατικό κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσαν συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με τον Ρώσο πρόεδρο σε δηλώσεις του να διευκρινίζει, σύμφωνα με το TASS, ότι η συμφωνία προβλέπει «την αμοιβαία παροχή βοήθειας στην περίπτωση επιθετικής ενέργειας σε βάρος οποιουδήποτε εκ των δύο μελών της». Κατά τον Πούτιν η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας με την Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας

Η συμφωνία είναι αμυντικής και ειρηνικής φύσης, συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με τον οποίον η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Στο πλαίσιο αυτό ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες στέκονται απέναντι στα κράτη που επιβάλουν κυρώσεις με πολιτικά κίνητρα. Σύμφωνα με το TASS η συμφωνία θα αντικαταστήσει συνθήκες που είχαν υπογραφεί το 1961 και το 2000-2001 με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ να εξηγεί ότι «η νέα συμφωνία έγινε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την περιοχή».

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας φαίνεται να είναι σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, σημειώνουν δυτικοί αναλυτές.  Η Μόσχα εκτιμάται ότι λαμβάνει υλική υποστήριξη από τη Βόρεια Κορέα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της λαμβάνει τεχνική υποστήριξη από τη Ρωσία για το πυραυλικό της πρόγραμμα.

O Πούτιν και ο Κιμ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «εναλλακτικό δίκτυο» που είναι πέρα ​​από τις κυρώσεις της Δύσης, λέει ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός στη Βόρεια Κορέα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury. «Οι ΗΠΑ και άλλοι θα συνεχίσουν να καταδικάζουν τη συνεργασία, αλλά εκτός από τις αυστηρές δηλώσεις, δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουν», πρόσθεσε.

Η αντίδραση Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον ότι «η Ρωσία προσπαθεί απεγνωσμένα να αναπτύξει και να ενισχύσει τις σχέσεις με χώρες που μπορούν να της προσφέρουν ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει τον επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε κατά της Ουκρανίας». Η Πιονγκγιάνγκ παρείχε στη Μόσχα «σημαντικά πυρομαχικά» και άλλα όπλα για χρήση στην Ουκρανία, είπε.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι