ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σφίγγει ο κλοιός στην Οδησσό – Ο Μπαϊντεν στη Σύνοδο της ΕΕ

Σφίγγει ο κλοιός στην Οδησσό – Ο Μπαϊντεν στη Σύνοδο της ΕΕ

Έφτασαν με τραίνο στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, Σλοβενίας και Τσεχίας προκειμένου να συναντηθούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία κίνηση «απερίφραστης υποστήριξης ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» Πάντως ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν επιδεικνύει σοβαρότητα. Στο μεταξύ αργά το βράδυ της Τρίτης διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία με εκπροσώπους του Κιέβου να διαβλέπουν περιθώριο συμβιβασμού.

Τις ίδιες ώρες σφίγγει κι άλλο ο κλοιός στην Οδησσό καθώς  πολεμικά πλοία της Ρωσίας εξαπέλυσαν επίθεση κατά της πόλης.   Στη Μαριούπολη, οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό ομηρία τους ασθενείς και το προσωπικό ενός νοσοκομείου. Περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 350.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, παρά την αναχώρηση 2.000 οχημάτων μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως εκτιμούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.  Στο Κίεβο επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας  από το βράδυ και για 36 ώρες, ενώ ο δήμαρχος της πρωτεύουσας προειδοποιώντας ότι έρχονται δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές για όλους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν θα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Εξάλλου πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάϊντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Ζελένσκι

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συνομιλίες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που είχαν διακοπεί χθες το απόγευμα λόγων τεχνικών προβλημάτων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, νωρίτερα, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και απέφυγε να διατυπώσει εκ νέου το αίτημα ένταξης: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Για χρόνια μας έλεγαν για υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να να γίνει δεκτό. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν με ξεχωριστές εγγυήσεις».

Οι δηλώσεις Ζελένκσι έγιναν στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών της βόρειας Ευρώπης που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης JEF, και απαντούν ως ένα βαθμό στον όρο που έθεσε το Κρεμλίνο να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πρωί κτίρια στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις στρατηγικής σημασίας. Οι ουκρανικές αρχές εξέδωσαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κίεβο για 36 ώρες, ενώ πριν από λίγο η διοίκηση της περιφέρειας Τσερνίχιβ σήμανε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις, που όπως τόνισε έχει ισχύ σε ολόκληρη την χώρα, καλώντας τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια. Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν σε όλες τις ουκρανικές περιφέρειες έχει σημάνει αντίστοιχος συναγερμός.

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Κτίριο με κατοικίες τυλίχθηκε στις φλόγες μετά τις εκρήξεις και από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο, Ukrinform.

 

Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα πετύχει τους στόχους του δια πυρός και σιδήρου και το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα αντέξει το Κίεβο. Οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις από την πλευρά της Δύσης δεν φαίνονται ικανές να ακυρώσουν τα σχέδια της Μόσχας και αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, που απορρίπτουν κάθε πρόταση διπλωματικής επίλυσης πριν γίνουν δεκτοί οι όροι που τέθηκαν στην ουκρανική κυβέρνηση.

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε χθες βράδυ στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που προβλέπει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου στη χώρα του για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, Δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία και να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη». «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε».

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα: «Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς».

Από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό ότι στις 24 Μαρτίου θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σχεδιάζει και περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Αύριο θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι μετά τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στο Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

«Η Ρωσία έχει αλλάξει τους στόχους της στην Ουκρανία και ο Πούτιν σκέφτεται πια την κατοχή της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Οι Ρώσοι, είπε, συνεχίζουν να είναι απογοητευμένοι που δεν έκαναν την πρόοδο που πίστευαν ότι μπορούσαν να κάνουν και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δίνουν στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια και όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Χάσμα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας σε επίπεδο συμβούλων ασφαλείας των προέδρων των δύο χωρών, χθες στη Ρώμη, κατέληξαν σε συμφωνία μόνον ως προς την διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ως προς το αίτημα της Ουάσινγκον να μην δοθεί βοήθεια στη Ρωσία από το Πεκίνο, από τις δηλώσεις φαίνεται ότι το χάσμα δεν γεφυρώθηκε. Ο Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι «οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν με απόλυτη σαφήνεια στη διεθνή απομόνωση και στις βαριές οικονομικές συνέπειες που θα αντιμετώπιζε η Κίνα, σε περίπτωση που βοηθούσε το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις ή ακόμη χειρότερα, αν στήριζε τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό», μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση Rai.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Για τη συζήτηση Σάλιβαν-Γιετσί που κράτησε περίπου επτά ώρες, είπε ότι ήταν «έντονη» και «πολύ ειλικρινής». Δεν έκανε πάντως κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες δυτικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία διέψευσε την πληροφορία, ενώ το Πεκίνο κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».

Συνομιλίες Λαβρόφ με Ιράν και Κατάρ

Ο Λαβρόφ υποδέχθηκε στη Μόσχα τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιγιάν και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συζήτησαν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ρωσία βάζει τέλος στον πόλεμο που διεξάγει το καθεστώς του Κιέβου εδώ και οκτώ χρόνια εναντίον του πληθυσμού του Ντονμπάς». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν του ανάφερε ότι ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα του ζήτησε να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Λαβρόφ σχετικά με την ανάγκη για μια πολιτική διευθέτηση με το Κίεβο.

https://twitter.com/rianru/status/1503695115935694858?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1503695115935694858%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2F

Ρωσία και το Κατάρ συμφώνησαν χθες να συνεχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με τον περαιτέρω συντονισμό τους στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη με τον ομόλογό του από το Κατάρ Μουχάμεντ μπεν Αμπντέλ Ραχμάν Αλ Τανί.

Δεν γίνεται καμία συζήτηση αναφορικά με μία συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Tass.

Κυρώσεις και μάχες

Η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη “μαύρη λίστα” των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Προηγουμένως, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό του πύργου τηλεπικοινωνιών στην πόλη Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία, η οποία επλήγη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν. Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν από πολιορκημένες πόλεις και είναι πλέον ασφαλείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

Λίγο νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από τη Μαριούπολη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Η Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Πρόσθεσε όμως ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

Η εκδοχή της Μόσχας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το υπουργείο ανέφερε ότι από τις δέκα διαδρομές που προτάθηκαν ως ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία. O εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της περιφέρειας της Χερσόνας, στη νότια Ουκρανία. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 6 Bayraktar TB-2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις τελευταίες 24 ώρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις ως προς την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία είναι απογοητευμένη που δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από αξιωματούχους της Δύσης για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία» που είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στο Ντονέτσκ και κατηγόρησε το Κίεβο για «έγκλημα πολέμου». Το Κίεβο διέψευσε ότι εκτόξευσε πύραυλο στην πόλη.

Λεγεώνα ξένων στην Ουκρανία

Περισσότερους από 20.000 αλλοδαπούς, οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί στη Ρωσία, φέρεται πως έχει προσελκύσει η “Διεθνής Λεγεώνα” της χώρας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, πρόκειται για βετεράνους και εθελοντές από 52 χώρες, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν την Ουκρανία.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών. Ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων, όπως το Χάρκιβ (Χάρκοβο) και η Μαριούπολη. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 2,8 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Άλλα 2 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, στις 20 ημέρες πολέμου.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί στις 16 Μαρτίου για την προσφυγή της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Στην ακρόαση που έγινε στις 7 Μαρτίου, η Ουκρανία έθεσε ως πρώτο αίτημα τον άμεσο τερματισμό των ρωσικής στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Μόσχα δεν εκπροσωπήθηκε στην διαδικασία, ενώ έχει δηλώσει ότι αποχωρεί και από σειρά άλλων διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης,

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx