Στην αγκαλιά του Πούτιν ο Πασινιάν – Νέα ένταση με το Αζερμπαϊτζάν
14/05/2021Στην περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία υπό τον Πούτιν και τη Μόσχα προσφεύγει ο Πασινιάν, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν ότι διείσδυσε στην Αρμενία προκειμένου να κατακτήσει εδάφη. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, ο οποίος έχει μπροστά του τις εκλογές της 20ης Ιουνίου, είχε κατηγορήσει το Μπακού για νέες επιθετικές ενέργειες, ήδη από το βράδυ της Πέμπτης.
Σήμερα ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι προσέφυγε στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρώσο πρόεδρο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στον ιστότοπο του Αρμένιου ηγέτη, ο οποίος αμφισβητείται μετά τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 2 της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, της οποίας ηγείται η Ρωσία, προβλέπει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να «απορριφθούν οι απειλές» στην εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους.
Πως αντιδρούν Πούτιν, ΗΠΑ και Γαλλία
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν επέμεινε στην ανάγκη η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να τηρήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών, την οποία είχαν υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Την Πέμπτη, πάντως, ο Πασινιάν κατηγόρησε της αζερικές δυνάμεις ότι παραβίασαν τα σύνορα και ότι επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο εδαφών γύρω από την λίμνη Σεβ, την οποία μοιράζονται οι δύο χώρες. Το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε, ωστόσο, τις καταγγελίες του Αρμένιου πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «εξωφρενικούς» ισχυρισμούς. Υποστήριξε πάντως ότι ανέπτυξε συνοριοφύλακες, αλλά στη ζώνη που βρίσκεται στο έδαφός του.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν είχαν αντιπαρατεθεί το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο της αρμενικής αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η αντιπαράθεση αυτή, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από έξι χιλιάδες άνθρωποι, κατέληξε σε ήττα του Γερεβάν, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη στο Μπακού. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σοβαρά πολιτικά προβλήματα στον πρωθυπουργό Πασινιάν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, παραμένοντας όμως υπηρεσιακός μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου.
Παραλλήλως, παρά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν οι δύο χώρες, υπό την αιγίδα της Μόσχας και την παράμετρο της ανάπτυξης Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης, οι εντάσεις δεν έχουν σταματήσει. Για αυτήν την αναβίωση των εντάσεων έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Γαλλία ζήτησε την «άμεση απόσυρση των αζερικών στρατευμάτων από το αρμενικό έδαφος».