Στην αντεπίθεση το Ιράν, μετά το πρώτο μούδιασμα

Στην αντεπίθεση το Ιράν, μετά το πρώτο μούδιασμα

Στην αντεπίθεση βγαίνει η Τεχεράνη, καθώς δείχνει να ξεπερνά το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσαν οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια, την περασμένη Πέμπτη, στη Θάλασσα του Ομάν. Ιρανοί αξιωματούχοι δεν μένουν πλέον στην άρνηση οποιασδήποτε ευθύνης για τις επιθέσεις, αλλά κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι τις προκάλεσαν εκείνοι.

Τον υπαινιγμό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια έκανε από το βήμα του ιρανικού κοινοβουλίου ο  πρόεδρος του Αλί Λαριτζανί, συνεχίζοντας και συμπληρώνοντας την εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ, ότι πρόκειται για «ύποπτες» ενέργειες.

Φαίνεται ότι «συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις» είπε ο Λαριτζανί, με τις οποίες, όπως σχολίασε οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν κανένα αποτελέσματα. Για να στηρίξει μάλιστα όσα ισχυρίστηκε για την αμερικανική εμπλοκή αναφέρθηκε και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως ανέφερε, οι Αμερικανοί «στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να δικαιολογούν την εχθρότητά τους» προς το Τόκιο.

Όπως και στο Περλ Χάρμπορ

Η αναφορά στην Ιαπωνία και στο Περλ Χάρμπορ ήρθε κουτί στον πρόεδρο της ιρανικής Βουλής, καθώς το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που στοχοποιήθηκαν ήταν ιαπωνικών συμφερόντων. Η επίθεση μάλιστα έγινε την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός βρισκόταν στην Τεχεράνη, σε μια μεσολαβητική προσπάθεια για την επίλυση των διαφορών ΗΠΑ-Ιράν.

Στην παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού αναφέρθηκε και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο λόγος ήταν όμως για να κατηγορήσει το Ιράν, ότι δεν σεβάστηκε την επίσκεψη. Η πρωτοβουλία Άμπε δεν είχε βεβαίως τα προσδοκώμενα  αποτελέσματα, αντιθέτως έσπρωξε μάλλον περισσότερο την Τεχεράνη προς την Ρωσία και την Κίνα. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Ροχανί, παρουσία του Κινέζου και του Ρώσου ομολόγου του, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, στο Κιργιστάν.

Η σκληρή στάση του Ιράν δεν περιορίζεται όμως μόνον στην φρασεολογία έναντι των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της σκληρής γραμμής ενέταξαν τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης και την συνάντηση του πρέσβη της Βρετανίας στην Τεχεράνη με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, «το Ιράν επέκρινε σφόδρα την απαράδεκτη στάση της Βρετανίας», η οποία είναι η μοναδική δυτική χώρα που στηρίζει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για ιρανική εμπλοκή στις επιθέσεις.

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι ο πρέσβης κλήθηκε προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τους Φρουρούς της Επανάστασης για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια. Ο πρέσβης, με μήνυμά του στο twitter, αρνήθηκε ότι υπήρξε κλήτευση. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι έγινε συνάντηση, αλλά μετά από δική του πρωτοβουλία, όπως υποστήριξε.

Δεν θέλουν πόλεμο, αλλά …

Οι Αμερικανοί, πάντως, επιμένουν στις κατηγορίες τους εναντίον του Ιράν, διαμηνύοντας παραλλήλως ότι δεν επιδιώκουν πολεμική σύγκρουση με την Τεχεράνη. Την γραμμή αυτή κράτησε ο Πομπέο και σε νέες δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο Fox News. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε μάλιστα ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον πόλεμο». Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα  και θα κάνουν προς αυτήν την κατεύθυνση όλες τις απαραίτητες ενέργειες, «διπλωματικές και άλλες».

Την ίδια ώρα, το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια έφτασε και αγκυροβόλησε στη Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στο ιαπωνικό πλοίο Kokuka Courageous, καθώς και η προετοιμασία για τη μεταφορά του φορτίου του σε άλλο τάνκερ, θα ξεκινήσουν, αφού πρώτα οι τοπικές αρχές  ολοκληρώσουν τους ελέγχους ασφαλείας.

Το ιαπωνικό Kokuka Courageous βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού Κάλμπα και οι 21 ναυτικοί παραμένουν πάνω στο πλοίο και είναι όλοι  καλά. Οι ναυτικοί επέστρεψαν στο σκάφος τους αφού διασώθηκαν από πλοία του 5ου Στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν.  Το δεύτερο πλοίο που δέχτηκε επίθεση, το νορβηγικό Front Altair, έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του λιμανιού Χορφακάν, επίσης στην Σάρτζα. Το πλήρωμα του Front Altair είχε περισυλλεγεί από ιρανικά πλοία και έφθασε το Σάββατο, αεροπορικώς, στο Ντουμπάι.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί ποιες χώρες θα συμμετέχουν στη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών που υπέστησαν τα δύο δεξαμενόπλοια. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι μετά τις πρώτες επιθέσεις της 12ης Μαΐου, τα ΗΑΕ ξεκίνησαν έρευνα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία, η οποία διαθέτει και μια ναυτική βάση στο Άμπου Ντάμπι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι