Φιντάν: Το PKK δεν έχει θέση στην Συρία – Εξήρε την Τουρκία ο Τζολάνι
22/12/2024Έχει προηγηθεί η επίσκεψη του αρχηγού της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, στην συριακή πρωτεύουσα μετά την άνοδο των ισλαμιστών. Παράλληλα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προς το παρόν, προετοιμάζεται επίσκεψη του Ερντογάν στη Δαμασκό για να προσευχηθεί στο τζαμί των Ομεϋαδών (υπόσχεση του ίδιου το 2012). Προηγουμένως, επαναλειτούργησαν οι τουρκικές αερογραμμές στη Δαμασκό, ήδη έχει μεταβεί ομάδα για σχετικούς ελέγχους ασφαλείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, με τον ηγέτη της νέας κυβέρνησης στη Συρία. Η Τουρκία επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Συρία και για την αναχαίτιση των Κούρδων. Ο Τζολάνι μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιντάν.
Ο Τζολάνι δήλωσε «η φίλη χώρα Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του συριακού λαού από την αρχή της επανάστασης… συζητήσαμε με τον υπουργό για το μέλλον της Συρίας». Ο Φιντάν απάντησε: «θα είμαστε πάντα δίπλα σας». Σχετικά με το Ισραήλ ανέφερε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο το να εκμεταλλευτεί το Ισραήλ την υπάρχουσα κατάσταση για να καταλάβει τα συριακά εδάφη… «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην παράνομη δράση του Ισραήλ», ανέφερε.
Ο Φιντάν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η «τρομοκρατία στη Συρία», τονίζοντας τη θέση της Τουρκίας ότι δεν έχει θέση στη χώρα το PKK-YPG. «Πρέπει να δράσουμε. Η εδαφική ακεραιότητα δεν συζητείται. Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για το PKK/YPG στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε κοινή δράση με την νέα ηγεσία της Δαμασκού. Ο Φιντάν επέκρινε την Δύση για την στάση της στο συριακό.
Εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στην μάχη κατά του ISIS και τόνισε την ανάγκη να καθαρίσει η Συρία από τις τρομοκρατικές ομάδες και να επιστρέψει στην ειρήνη και την ευημερία. “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την παρουσία όπλων σε καμία ομάδα, είτε ελέγχει περιοχές δικές μας , είτε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του PKK/YPG”, είπε ο Τζολάνι.
Ο Φιντάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία και σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει τη Συρία στην προσπάθειά της για ειρήνη και ασφάλεια, και υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας μιας περιεκτικής κυβέρνησης στην οποία δεν θα αποκλείονται θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας και την υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα στη νέα συριακή κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
Τί λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι σχολιάζουν εκτενώς το ό,τι ο Τζολάνι δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει άλλες ένοπλες ομάδες στην Συρία, μεταξύ άλλων των SDF που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αν και αναφέρουν ότι ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου μαζί τους.
Ο Φιντάν ανέφερε πως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) είναι έτοιμη να αναλάβει και να φυλάξει τα στρατόπεδα αιχμαλώτων του ISIS. Υπενθυμίζουν μία διαφορά στο ζήτημα, ότι προηγουμένως ήταν η Τουρκία που προσφέρονταν να αναλάβει τη φύλαξη αυτών των στρατοπέδων σε μια προσπάθεια να πείσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν τους SDF και τώρα καταθέτει την πρόταση να αναλάβει την φύλαξη η νέα συριακή κυβέρνηση.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται ότι ο Τζολάνι εμφανίστηκε για πρώτη φορά με πράσινη γραβάτα και μαύρο κοστούμι στη συνάντησή του με τον Φιντάν. Στην Οθωμανική περίοδο, το πράσινο χρώμα είχε σημαντική συμβολική αξία, συνδεόμενο κυρίως με το Ισλάμ. Το πράσινο θεωρούνταν το αγαπημένο χρώμα του Προφήτη Μωάμεθ και αναγνωρίζονταν ως σύμβολο της αγιότητας και της πνευματικότητας. Επίσης, συνδεόταν με τον Παράδεισο, καθώς η Κοράνι αναφέρει το πράσινο ως χρώμα των δέντρων και των ρούχων των ευλογημένων στον Παράδεισο.
Επιπλέον, το πράσινο χρησιμοποιούνταν σε στρατιωτικά και πολιτικά συμφραζόμενα και ήταν το χρώμα των στρατηγών και αξιωματούχων που σχετίζονταν με το χαλιφάτο και την ισλαμική παράδοση. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το πράσινο ήταν επίσης συνδεδεμένο με την εξουσία και τον πολιτικό ηγεμονισμό, όπως φανερώνεται στη χρήση του από τον σουλτάνο και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη γυναίκα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη νέα κυβέρνηση της Συρίας είναι η Αϊσέ Σεϊντογλού (Αϊσέ Ελντίμπς), διπλής υπηκοότητας Τουρκίας και Συρίας, η οποία θα ηγηθεί του Γραφείου Γυναικείων Υποθέσεων. Ο Εσάαντ Χασάν Σέιμπανι ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Συρίας. Η διπλωματική του εργασία που ολοκλήρωσε το 2022, είχε θέμα «Η επίδραση των Αραβικών Εξεγέρσεων στην Τουρκική Εξωτερική Πολιτική προς τη Συρία μεταξύ 2010-2020».
Επίσκεψη του αρχηγού των Λιβανέζων Δρούζων
Ο Τζολάνι υποδέχθηκε στην Δαμασκό και τον επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, σε μία πρώτη συνάντηση με πολιτικό ηγέτη της γειτονικής χώρας. Η Συρία δεν θα έχει πλέον “αρνητική ανάμιξη στον Λίβανο και και θα σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου, την εδαφική ακεραιότητά του (…) και τη σταθερότητά του”, δήλωσε ο Τζολάνι. “Θα κρατηθεί σε ίση απόσταση από όλους” στον Λίβανο, πρόσθεσε, λέγοντας πως η Συρία υπήρξε στο παρελθόν “πηγή φόβου” στον Λίβανο.
Ο Τζουμπλάτ ήταν επικεφαλής μιας σημαντικής αντιπροσωπείας βουλευτών του κοινοβουλευτικού μπλοκ του, μεταξύ των οποίων ο γιος του Ταϊμούρ, που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Προοδευτικού Κόμματος, και Δρούζοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι. Ο Τζουμπλάτ κατηγορεί την έκπτωτη συριακή εξουσία ότι δολοφόνησε τον πατέρα του Καμάλ Τζουμπλάτ το 1977 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Οι δολοφονίες πολλών άλλων Λιβανέζων αντισύρων αξιωματούχων αποδίδονται στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και στον προκάτοχό του, τον πατέρα του Χάφεζ. Η μειονότητα των Δρούζων, μια σέχτα που προέρχεται από το ισλάμ, διαμοιράζεται ανάμεσα στον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ.
Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως προστάτη των μειονοτήτων σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες , οι νέες αρχές, που προέρχονται από τους ισλαμιστές της HTS, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταχειριστούν τις μειονότητες μιας πολυεθνικής χώρας με διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Ο νέος ηγέτης της Συρίας κατήγγειλε εξάλλου τον ρόλο που έπαιζε το Ιράν στη Συρία, λέγοντας πως η παρουσία “ιρανικών πολιτοφυλακών αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλες τις περιφερειακές χώρες και διεθνώς”. Η Ρωσία και το Ιράν με τις συμμαχικές πολιτοφυλακές τους και κυρίως με την ισχυρή Χεζμπολάχ, ήταν οι κύριοι υποστηρικτές της εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων. Το Ιράν “δεν έχει” ‘συμπληρώματα’ στη Μέση Ανατολή και δεν τα “’έχει ανάγκη”, δήλωσε σήμερα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Αίρουν οι ΗΠΑ την επικήρυξη
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην προσφέρουν πλέον ανταμοιβή για τον Τζολάνι που είχε χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ουάσινγκτον, μετά τα «θετικά μηνύματα», που έλαβαν από αυτόν, κυρίως την υπόσχεση να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, δήλωσε την Παρασκευή η διπλωμάτης Μπάρμπαρα Λιφ, η υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Βάσει της συζήτησής μας, του είπα ότι εγκαταλείπουμε την προσφορά ανταμοιβής… που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος στους δημοσιογράφους στο τέλος συνάντησης στη Δαμασκό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το Ιράν δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στη νέα Συρία, δήλωσε η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επίσκεψή της στη Δαμασκό.
«Αν βασιστώ σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, το Ιράν δεν θα παίξει κανέναν ρόλο και δεν θα έπρεπε να παίξει ρόλο», τόνισε τους δημοσιογράφους η Μπάρμπαρα Λιφ, καθώς το Ιράν ήταν ένας από τους κύριους συμμάχους του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Λιφ απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των φιλότουρκων μαχητών και των Κούρδων της Συρίας γύρω από την εμβληματική πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία.
«Εργαζόμαστε δυναμικά, συζητώντας με τις τουρκικές αρχές, καθώς και με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι της Συρίας). Πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός γύρω από το Κομπάνι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού διπλωμάτη στη Δαμασκό μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Υψηλόβαθμος Σύρος διπλωμάτης δήλωσε στο AFP στο Ριάντ πως η σαουδαραβική κυβέρνηση αποκατέστησε επίσης επαφή με τις νέες συριακές αρχές και θα στέιλει αντιπροσωπεία στη Δαμασκό.
Ο υπουργός Άμυνας του Τζολάνι
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα υπουργό Άμυνας στη μεταβατική κυβέρνηση. Ο Αμπού Κάσρα ή Αμπού Χασάν 600, είναι ανώτερο στέλεχος της ισλαμιστικής Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS). Έχει ηγηθεί πολυάριθμων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, είπε η ίδια πηγή. Ο νέος ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, ο Τζολάνι (ή Άχμεντ αλ Σάρα όπως τον αναφέρουν πλέον τα περισσότερα δυτικά μέσα για να “απαλλαγεί” από την τζιχαντιστική ταυτότητά του), συζήτησε για “τη μορφή του στρατιωτικού θεσμού στη νέα Συρία” στη διάρκεια συνάντησής του με τις ένοπλες φράξιες σήμερα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Σύμφωνα με το Syrian Obsserver πριν από έξι μήνες ο Τζολάνι είχε απομακρύνει τον Κάσρα από την στρατιωτική ηγεσία, καθώς στην Ιντλίμπ είχαν αρχίσει ακόμη και συλλήψεις στελεχών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ με την κατηγορία ότι κάποιοι συνεργάζονται με ΗΠΑ ή με Ρώσους ή με τον Άσαντ. Αργότερα οι κατηγορίες που είχαν ως στόχο τον Κάσρα φαίνεται πως αποσύρθηκαν. Ο Syrian Observer είχε σχετικό ρεπορτάζ τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντας πάντως ότι οι πληροφορίες αυτές είναι ανεπιβεβαίωτες -περί συλλήψεων και υπονοιών.
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Μπασίρ είχε ήδη πει ότι το υπουργείο Άμυνας θα ανασυσταθεί και θα περιλάβει «πρώην αντάρτες και αξιωματικούς που λιποτάκτησαν από τον στρατό του Άσαντ». Ο Μπασίρ, ο οποίος στο παρελθόν ηγήθηκε μιας κυβέρνησης που είχε διασυνδέσεις με την HTS στην επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της χώρας έχει δηλώσει ότι θα ηγηθεί μιας τρίμηνης υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Νωρίτερα η κυβερνώσα Γενική Διοίκηση διόρισε υπουργό Εξωτερικών τον Ασάντ Χασάν αλ Σιμπάνι, όπως μετέδωσε το SANA. Πηγή της νέας κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι αυτό το βήμα «γίνεται ως απάντηση στις προσδοκίες του συριακού λαού για την εδραίωση διεθνών σχέσεων που θα φέρουν ειρήνη και σταθερότητα». Ο 37χρονος Σιμπάνι, είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Δαμασκού,και ήταν προηγουμένως επικεφαλής του πολιτικού τμήματος των ανταρτών που αντιπολιτεύονταν τον Άσαντ στην Ιντλίμπ, ανέφερε η Γενική Διοίκηση.