ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κουρδική πόλη-κλειδί στα χέρια φιλότουρκων ισλαμιστών; – Στην Άγκυρα ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Κουρδική πόλη-κλειδί στα χέρια φιλότουρκων ισλαμιστών; – Στην Άγκυρα ο Ιρανός ΥΠΕΞ
epaselect epa11750158 Opposition fighters patrol the streets after they took control of the city of Maarat al-Numan where the international road M5 passes through it, in Maarat al-Numan, Syria, 30 November 2024, following a large offensive by rebel forces November 27, taking large parts of the country's second-biggest city. The offensive triggered Russian strikes on Aleppo 30 November 2024, the first since 2016, and saw Syria's military withdraw its troops from the city. The attack was led by the Islamist militant group Hayat Tahrir al-Sham (HTS). EPA/BILAL AL HAMMOUD

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα το βράδυ στη Δαμασκό με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη συνάντηση του Σύρου προέδρου με ξένο αξιωματούχο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση συνασπισμού ομάδων ανταρτών που οδήγησε στην κατάληψη του Χαλεπιού.

Η κατάσταση στη Συρία είναι «δύσκολη», δήλωσε από τη Δαμασκό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πολεμήσει επιτυχώς τους ισλαμιστές, όπως έκανε στο παρελθόν. Ο Αμπάς Αραγτσί «συνάντησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις», ανακοίνωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. Η Τεχεράνη κάλεσε προηγουμένως να υπάρξει «συντονισμός» με τη Μόσχα για να αποκρουστεί η επίθεση των ισλαμιστών.

Στην ανακοίνωση της συριακής προεδρίας για τη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρεται πως ο Άσαντ τόνισε υποδεχόμενος τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τη σημασία της «υποστήριξης από τους συμμάχους» για την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων». Νωρίτερα το πρωί, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συριακή πρωτεύουσα ο Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη, στενός σύμμαχος της Δαμασκού «στηρίζει σταθερά τον στρατό και την κυβέρνηση» της χώρας. «Στηρίζουμε σταθερά τον στρατό και την κυβέρνηση της Συρίας».  Ο Ιρανός υπουργός έφτασε στην Τουρκία.

Ο άλλος βασικός σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, η Ρωσία, εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς την πόλη Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, τη δεύτερη ημέρα ρωσικών βομβαρδισμών στη βόρεια Συρία που στοχεύουν στο να απωθήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών.

Συνασπισμός ομάδων ανταρτών, στην οποία κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλος μέρος του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και του αεροδρομίου του, έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα σε νεότερο απολογισμό του, ότι η ευρεία επίθεση των ομάδων ανταρτών στη βόρεια Συρία που ξεκίνησε την Τετάρτη έχει μέχρι αφήσει πίσω τουλάχιστον 412 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 61 αμάχων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 214 αντάρτες, 137 μέλη φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και 61 αμάχους, εκ των οποίων 17 που σκοτώθηκαν σήμερα.

Άραβες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, κάλεσαν επίσης τον Άσαντ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες κατά της επίθεσης των ανταρτών στη Συρία – αλλά η στρατιωτική της ισχύς είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη για να πολεμήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC.

Κουρδικός θύλακας στα χέρια των ισλαμιστών;

Φιλοτουρκικές ομάδες του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Ταλ Ριφάατ στη βόρεια Συρία, παίρνοντας το έλεγχο της πόλης από κουρδικές δυνάμεις, μετά την κατάληψη του Χαλεπιού από άλλες ομάδες ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταδίδουμε την πληροφορία με επιφύλαξη καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, πέρα από αναφορά τουρκικών ΜΜΕ και μέσων προσκείμενα στους ισλαμιστέ.ς

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ισλαμιστές ανέκοψαν την προσπάθεια των ελεγχόμενων από τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μαμπίτς και ανατολικά του Ευφράτη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Ελευθερίας», οι δυνάμεις των ισλαμιστών φέρεται να κατέλαβαν σε πρώτη φάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουεϊρίς στην περιοχή και έκοψαν τη γραμμή εφοδιασμού από το Μαμπίτς.

Η Άγκυρα ταυτίζει την κουρδική παράταξη PYD και την υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βόρεια Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξή τους. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων νοτίως των συνόρων της, όπου ήδη διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρεί από κοινού με τις δυνάμεις του SNA.

Το Ταλ Ριφάατ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων το 2016-17, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα περιοχές ανατολικά του Ευφράτη και βόρεια του Ταλ Ριφάατ μέχρι τα τουρκικά σύνορα να περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.

Τα διεθνή πρακτορεία και πολεμικοί ανταποκριτές μεταδίδουν πως στο Χαλέπι ελέγχουν εδάφη και οι Κούρδοι μαχητές γνωστοί από τη σθεναρή άμυνά τους παλαιότερα έναντι του ISIS. «Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), οι οποίοι συνεργάζονταν μέχρι πρόσφατα  με τις ΗΠΑ και ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας και ανατολικής Συρίας, αύξησαν την παρουσία τους στο Χαλέπι καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχωρούσαν», αναφέρουν.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αντίθεση πολιτικά με τη συριακή κυβέρνηση, η υπό την ηγεσία των Κούρδων διοίκηση αντιτάχθηκε στην εξέγερση και κατηγόρησε την Τουρκία, τον κύριο σύμμαχο ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, ότι προσπαθεί να εκτοπίσει τον κουρδικό πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για εισβολή σε μέγαρο του καθεστώτος. Αρχικές αναφορές αραβικών μέσων ενημέρωσης έλεγαν για εισβολή των ισλαμιστών μαχητών στο προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Δαμασκό, κάτι το οποίο δεν μοιάζει πιθανό, την στιγμή που ο Άσαντ θα υποδεχτεί τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στην συριακή πρωτεύουσα, αν είχαμε όντως κατάληψη του προεδρικού μεγάρου θα αναβάλλονταν η επίσκεψη. Σε σχετικό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου φαίνονται ένοπλοι να περιφέρονται μέσα σε ένα κτήριο, που φέρεται να είναι όντως κάποιο επίσημο κτίριο, το οποίο θα μπορούσε όμως να βρίσκεται στο Χαλέπι ή σε άλλη περιοχή που ελέγχουν οι ισλαμιστές:

 

Επικοινωνία Φιντάν-Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ‘Αντονι Μπλίνκεν, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αντίθετη σε κάθε εξέλιξη που ενισχύει την αστάθεια στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης στη Συρία».

Φέρεται δε να σημείωσε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική διαδικασία μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη και η ηρεμία στη Συρία» και προσέθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Τουρκίας και των Σύρων πολιτών».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του για να είναι μόνιμη η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανίας και τον νότιο Καύκασο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε προηγουμένως πως το καθεστώς υφίσταται τις συνέπειες της «άρνησής του» να αρχίσει πολιτική διαδικασία μετάβασης και της «εξάρτησής του από τη Ρωσία και το Ιράν», διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία σχέση» με την έφοδο των τζιχαντιστών και των συμμάχων τους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο «State of the Union» του CNN ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση. Υπάρχουν περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες στα βορειοανατολικά της Συρίας – μακριά από το σημείο όπου διεξάγεται η εξέγερση – που προορίζονται να προφυλαχθούν από την αναζωπύρωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η ομάδα που ηγείται της προέλασης των ανταρτών έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και ο Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει «πραγματικές ανησυχίες για τα σχέδια και τους στόχους αυτής της οργάνωσης». “Ταυτόχρονα, φυσικά, δεν κλαίμε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αντιμετωπίζει ορισμένα είδη πίεσης”, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «οι τελευταίες εξελίξεις ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια… Κανένα συριακό κόμμα ή υπάρχουσα ομάδα παραγόντων δεν μπορεί να επιλύσει τη συριακή σύγκρουση με στρατιωτικά μέσα».

Ο Pedersen πρόσθεσε ότι υπήρξε “μια συλλογική αποτυχία να πραγματοποιηθεί μια γνήσια πολιτική διαδικασία” για την εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εγκρίθηκε το 2015. Αυτό έθεσε έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη, με την αρχή στο κείμενο ότι “η Συρία Οι άνθρωποι θα αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας».

Ο στόχος ήταν ένα μέλλον που θα διαμορφωθεί από ελεύθερες εκλογές και ένα νέο σύνταγμα. Αλλά αυτό σήμαινε ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του εγκατέλειψαν μια χώρα που για χρόνια αντιμετώπιζαν ως το προσωπικό τους φέουδο. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νεκροί μαρτυρούν την αποφασιστικότητά τους να μην το αφήσουν να συμβεί.

Είναι πολύ νωρίς για να διαγράψουμε το καθεστώς Άσαντ. Έχει έναν πυρήνα γνήσιας υποστήριξης. Μερικοί Σύροι το βλέπουν ως τη λιγότερο κακή επιλογή – καλύτερη από τους τζιχαντιστές που ήρθαν να κυριαρχήσουν στην εξέγερση. Αν όμως ξεσηκωθούν άλλες ομάδες κατά του Άσαντ –και είναι πολλές–, το καθεστώς του θα βρεθεί ξανά σε θανάσιμο κίνδυνο».

Η Χάμα

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο στρατός απώθησε κατά τη διάρκεια της νύχτας τους αντάρτες στη βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας Χάμα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι ο ανεφοδιασμός της κυβέρνησης περιλάμβανε βαρύ εξοπλισμό και εκτοξευτές ρουκετών, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές της Συρίας και της Ρωσίας στόχευαν αποθήκες όπλων και προπύργια των ανταρτών. Ο φιλοκυβερνητικός ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM είπε ότι ο συριακός στρατός κατέρριψε drones που ανήκαν στη Hayat Tahrir al-Sham στη βόρεια Χάμα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει σχεδόν 1.000 αντάρτες τις τελευταίες τρεις ημέρες, χωρίς να παρέχει στοιχεία ή λεπτομέρειες.

Συναγερμός στην Συρία

Εν τω μεταξύ ο ιρακινός πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, είπε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα της Συρίας συνδέονται άρρηκτα με την ασφάλεια του Ιράκ κι επηρεάζουν όλη την Μέση Ανατολή». Η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη να εγγυηθούν την «προστασία του άμαχου πληθυσμού» στο Χαλέπι. Ο συριακός στρατός αναγνώρισε ότι οι αντάρτες είχαν εισέλθει σε «μεγάλα τμήματα» της πόλης, της δεύτερης μεγαλύτερης της χώρας, αλλά υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει αντεπίθεση.

Στην πρώτη δήλωσή του ο πρόεδρος της Συρίας ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Μόσχα εν μέσω φημών περί πραξικοπήματος ανέφερε: «Η Συρία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα ενάντια σε όλους τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους και είναι σε θέση, με τη βοήθεια των συμμάχων και φίλων της, να τους νικήσει και να τους εξαλείψει, ανεξάρτητα από την ένταση των επιθέσεων τους». Την ίδια στιγμή διακινούνται τις τελευταίες ώρες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, τις οποίες μεταδίδουμε με κάθε επιφύλαξη, που κάνουν λόγω για πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από μέλη των ενόπλων δυνάμεων. 

 

epa11750170 Opposition fighters investigate tanks abandoned by the Syrian army, after they took control of the city of Maarat al-Numan where the international road M5 passes through it, in Maarat al-Numan, Syria, 30 November 2024, following a large offensive by rebel forces November 27, taking large parts of the country's second-biggest city. The offensive triggered Russian strikes on Aleppo 30 November 2024, the first since 2016, and saw Syria's military withdraw its troops from the city. The attack was led by the Islamist militant group Hayat Tahrir al-Sham (HTS). EPA/BILAL AL HAMMOUD

 

Συρία: Η πτώση του Χαλεπίου

Ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος έχει αφήσει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους νεκρούς, ξεκίνησε το 2011 μετά από την βίαιη καταστολή διαδηλώσεων που διεκδικούσαν “εκδημοκρατισμό”.

Η σύγκρουση ήταν σε μεγάλο βαθμό αδρανής μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 2020, αλλά οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχαν διατηρήσει τον έλεγχο της βορειοδυτικής πόλης Ιντλίμπ και μεγάλου μέρους της γύρω επαρχίας. Το Ιντλίμπ βρίσκεται μόλις 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) από το Χαλέπι, το οποίο ήταν προπύργιο των ανταρτών έως ότου έπεσε στις κυβερνητικές δυνάμεις το 2016

Στην τελευταία επίθεση ηγήθηκε μια ισλαμιστική μαχητική ομάδα γνωστή στο Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και συμμαχικές φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Το HTS θεωρείται ως μια από τις πιο μαχητικές  ομάδες που πολεμούσαν την κυβέρνηση Άσαντ και ήταν ήδη η κυρίαρχη δύναμη στην Ιντλίμπ. Οι αντάρτες έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο του Χαλεπίου και δεκάδες κοντινές πόλεις. Ανακοίνωσαν επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 17:00 τοπική ώρα (14:00 GMT).

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα), οι αντάρτες μαχητές έχουν προωθηθεί σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο κοντά στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, τη Χάμα – νότια του Χαλεπίου – και ότι ο συριακός στρατός είχε αποσυρθεί.

Ωστόσο, μια στρατιωτική πηγή που επικαλούνται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό. Ο συριακός στρατός από την πλευρά του είπε ότι οι αντάρτες εξαπέλυσαν “ευρεία επίθεση από πολλούς άξονες στα μέτωπα του Χαλεπίου και της Ιντλίμπ” και ότι οι μάχες είχαν λάβει χώρα σε μια λωρίδα που ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα χθες νωρίς το πρωί στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας. Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε απανθρακωμένα οχήματα, πτώματα στο οδόστρωμα, άλλο μέσα σε αυτοκίνητο.

Το εύρος των μαχών είναι το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια στη Συρία, όπου ξέσπασε καταστροφικός πόλεμος το 2011, στον οποίο ενεπλάκησαν διάφορες παρατάξεις με την υποστήριξη περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων, καθώς και ξένες χώρες απευθείας.

Χάρη κυρίως στη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ άρχισε από το 2015 αντεπίθεση που του επέτρεψε να ανακαταλάβει προοδευτικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και το 2016 όλη την πόλη του Χαλεπιού.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στον Λίβανο, έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν με μεγάλη ταχύτητα τεράστιους τομείς του Χαλεπιού «χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση». «Οι γραμμές του καθεστώτος κατέρρευσαν με απίστευτο ρυθμό που κατέλαβε εξαπίνης τους πάντες», εκτίμησε η Ντάριν Χαλίφα, ειδικός του International Crisis Group.

epa11750160 Opposition fighters investigate a tank abandoned by the Syrian army, after they took control of the city of Maarat al-Numan where the international road M5 passes through it, in Maarat al-Numan, Syria, 30 November 2024, following a large offensive by rebel forces November 27, taking large parts of the country's second-biggest city. The offensive triggered Russian strikes on Aleppo 30 November 2024, the first since 2016, and saw Syria's military withdraw its troops from the city. The attack was led by the Islamist militant group Hayat Tahrir al-Sham (HTS). EPA/BILAL AL HAMMOUD

Το Ρωσικό Πρακτορείο Τας για την Συρία

Μετά από είκοσι τέσσερις ώρες ανάλυσης του συριακού μετώπου το Πρακτορείο Τας επανήλθε αργά το Σάββατο σημειώνοντας ότι οι εισβάλλοντες  θα δεχθούν ανελέητα χτυπήματα από ρωσικής πλευράς με την επιστράτευση αεροδιαστημικών μέσων. 

«Η επιχείρηση για την ανάσχεση της επιθετικότητας των εξτρεμιστών συνεχίζεται. Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα εναντίον περιοχών συγκέντρωσης, θέσεων ελέγχου και θέσεων μαχητών», δήλωσε σε ενημέρωση ο λοχαγός Oleg Ignasyuk, αναπληρωτής αρχηγός του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιτιθέμενων Μερών στη Συρία.

Σύμφωνα πάντα με το Πρακτορείο ενώ πολλά δυτικά μέσα και αναλυτές “θριαμβολογούν” για μεγάλες ρωγμές στο καθεστώς Άσαντ, «η Ρωσία που απέδειξε τους τελευταίους δύο μήνες πώς μπορεί να ανατρέψει μεθοδικά δυτικά σχέδια εις βάρος της με πολεμικά μέσα και συμμαχίες που την στηρίζουν σε βαρύ πολεμικό υλικό απαντά: Πέρα από αεροπορικές επιθέσεις με ρίψη βομβών θα στηρίξει τους συμμάχους της στο Συριακό μέτωπο με την επιστράτευση μεσαίων και βαρέων πυραυλικών συστημάτων. Αυτή η εξέλιξη αναγκάζει πολλούς σοβαρούς παρατηρητές να επιστρέψουν στους χάρτες  και στην επανακαταμέτρηση των πολεμικών δυνατοτήτων των δύο πλευρών κατά τις επόμενες εβδομάδες».

Η οπτική της Τεχεράνης για την Συριακή Κρίση 

Η επίσημη Ιρανική τοποθέτηση επί της Συριακής κρίσης εκφράζεται αναλυτικά από την γνωστή αναλύτρια της Τeheran Τimes, Soheila Zarfam η οποία σημειώνει πως «οι τρομοκράτες βοηθούν τους ισραηλινούς στόχους στη Συρία» και ξεκαθαριζει ότι «Το Ιράν θα στηρίξει τη Συρία ενάντια στη νέα τρομοκρατική εξέγερση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τη Δύση».

Η ίδια παραθετει αναλυτικα την ιρανική αναγνωση των γεγονοτων: «Μετά από μια πενταετή ηρεμία, η τρομοκρατική βία επανεμφανίστηκε στη Συρία με μια σειρά επιθέσεων που ξεκίνησε την Τετάρτη. Οι αναφορές και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιθέσεις υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Ισραήλ. Η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και οι συμμαχικές τρομοκρατικές φατρίες της που εδρεύουν στην επαρχία Ιντλίμπ και Λατάκεια ξεκίνησαν επιθέσεις μόλις τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του κινήματος της Αντίστασης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Υπάρχουν αναφορές ότι οι τρομοκράτες έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής περίπου το 40 τοις εκατό του Χαλεπίου, με τον συριακό στρατό να φαίνεται να έχει παγιδευτεί από τις ξαφνικές επιθέσεις που δεν έπρεπε να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα.

Οι φωτογραφίες και τα πλάνα που δημοσίευσαν οι τρομοκράτες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητά τους δεν είναι καν Σύροι, με μαχητές από το Ουζμπεκιστάν, την Κίνα, ακόμη και την Ουκρανία να εντάσσονται στο HTS, υπό την ηγεσία ενός προσώπου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Τα δάχτυλα δείχνουν προς την Τουρκία και το Ισραήλ».

Συνολικότερα οι ανανεωμένες μάχες στο Χαλέπι παρουσιάζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Ενώ δυτικά και φιλοϊσραηλινά μέσα ενημέρωσης τονίζουν τα κέρδη των ανταρτών, η ταχεία εισροή ιρανικής και ρωσικής στρατιωτικής υποστήριξης υποδηλώνει μια ασταθή κατάσταση με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο, ο οποίος πρόσφατα τραυματίστηκε σε ισραηλινή επίθεση τηλεειδοποίησης στην αραβική χώρα, δήλωσε την Παρασκευή στο εθνικό ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν ότι «η κατάσταση δεν θα επιστρέψει όπως ήταν τη δεκαετία του 2010, όταν η συριακή κυβέρνηση είχε χάσει σημαντικά εδάφη από τους τρομοκράτες του Daesh. Αν οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν να επαναλάβουν τα γεγονότα των αρχών της δεκαετίας του 2010 στο Χαλέπι, κάνουν λάθος. Η συριακή κυβέρνηση είναι πλέον ισχυρότερη και η ρωσική κυβέρνηση είναι πιο αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη Συρία. Το Μέτωπο Αντίστασης και το Ιράν συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση και τον λαό της».

Δεδομένης της ωμότητας των τρομοκρατών στο έδαφος και της επιμονής των Ρώσων και των Ιρανών στην υποστήριξη της Συρίας, μια σκληρή και αιματηρή μάχη φαίνεται επικείμενη και αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από χώρες της Δυτικής Ασίας μπορεί να προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας για μερική επίλυση. 

Ο ρόλος του Ισραήλ 

Οι σύμμαχοι του Ιράν στην περιοχή έχουν υποστεί μια σειρά από χτυπήματα του Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα επεκτάθηκε στη Μέση Ανατολή. Αυτό έδωσε στην HTS ένα παράθυρο ευκαιρίας, είπε ο Nasr, αναλυτής του FRANCE 24.

«Οι Σύροι αντάρτες έχουν μεγάλο χρέος αίματος με το Ιράν και η επίθεση συμβαίνει τώρα επειδή το Ιράν και οι σύμμαχοί του είναι πολύ αδύναμοι για να συνεχίσουν να ενισχύουν το συριακό καθεστώς», εξήγησε ο Nasr.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araqchi, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του την Παρασκευή, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση των ανταρτών.

Η εμπλοκή της Τουρκίας 

Πηγές της αντιπολίτευσης σε επαφή με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Τουρκία , η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, έδωσε το πράσινο φως στην επίθεση. Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν το Σάββατο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων είχαν ως αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση της έντασης.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Oncu Keceli είπε ότι η αποφυγή μεγαλύτερης αστάθειας στην περιοχή είναι η προτεραιότητα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο Idlib υπονόμευσαν το πνεύμα και την εφαρμογή των συμφωνιών αποκλιμάκωσης.  Όσοι παρακολουθούν το Συριακό μέτωπο επιμένουν να τηρούν στάση αναμονής γνωρίζοντας την ιστορία των δυο τελευταίων δεκαετιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx