Στην δίνη του εξοστρακισμού η Μέι, επιμένει ως το τέλος

Στην δίνη του εξοστρακισμού η Μέι, επιμένει ως το τέλος, slpress

Αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση στην πρωθυπουργική της θητεία βρίσκεται η Τερέζα Μέι μετά την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της από βουλευτές του κόμματός της. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, καθώς η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισε και άλλες κυβερνητικές κρίσεις στην πορεία της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Το τραγικό της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι αναδείχθηκε πρωθυπουργός από το Brexit και κινδυνεύει να καθαιρεθεί και πάλι λόγω Brexit.

Η Τερέζα Μέι για να παραμείνει στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία χρειάζεται να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία  158 βουλευτών από τους 315 που διαθέτει. Μέχρι στιγμής όμως μόνον  75 βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό της.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, που θα γίνει από τις 18:00 έως τις 20:00 τοπική ώρα (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος), καθώς όσο θα πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης απόφασης θα ανεβαίνουν δραματικά και οι τόνοι.

Επιμένει σε συμφωνία

Αυτό έκανε άλλωστε νωρίς το πρωί, αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, η ίδια η Μέι σε δηλώσεις της μπροστά από την  Ντάουνινγκ Στριτ, υπερασπιζόμενη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και απειλώντας με τον κίνδυνο επανάκαμψης των Εργατικών.

«Ένας νέος ηγέτης θα πρέπει να επεκτείνει ή να ακυρώσει το Άρθρο 50» είπε η Μέι, επισημαίνοντας ότι «έχουμε το χρονικό περιθώριο για να συντριβούμε». Τόνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο «θα συνέφερε μόνο τον Τζέρεμι Κόρμπιν». Η Μέι δήλωσε έτοιμη να ολοκληρώσει το έργο της, σημειώνοντας ότι «ο λαός θέλει την ολοκλήρωση του Brexit» και ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το πράξει.

Παραλλήλως το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι η Μέι  ματαίωσε σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που προβλεπόταν να γίνει αργότερα σήμερα, εξαιτίας της ενεργοποίησης της πρότασης μομφής εναντίον της. Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή της στο Δουβλίνο και την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, με τον οποίο θα αναζητούσε μια λύση στο θέμα του τελωνειακού καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων, το οποίο προκάλεσε και την κρίση.

Οι υποστηρικτές και το χρονοδιάγραμμα

Ανάμεσα στους Συντηρητικούς που έχουν εκφραστεί, μέχρι στιγμής,  υπέρ της Μέι είναι ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Αμφότεροι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας εντελώς ακατάλληλη την ώρα για αμφισβητήσεις.

Η Μέι ωστόσο έχει να δώσει μία σειρά από μάχες εντός της ημέρας, αντιμετωπίζοντας πρώτα τον  ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ώρας Ερωτήσεων της Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.

Στις 17.00 θα κληθεί να μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία κίνησε και την διαδικασία καθαίρεσής της και αμέσως μετά θα αρχίσει η ψηφοφορία, από την οποία θα κριθεί αν η πρωθυπουργός έπεισε τελικά τους βουλευτές της.

Τι θα γίνει αν χάσει

Αν δεν κερδίσει την ψηφοφορία θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως η διαδικασία για τον νέο ηγέτη, η οποία μπορεί να διαρλέσει μέχρι και έξι εβδομάδες. Με μια τέτοια εξέλιξη το πιθανότερο είναι όμως ότι θα χρειαστεί παράταση του ‘Αρθρου 50, εκτός και αν υπάρξουν άλλα, απρόβλεπτα για την ώρα, γεγονότα.

Ο βρετανικός Tύπος ωστόσο, κάνει ήδη λόγο για τους πιθανούς διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών και της πρωθυπουργίας, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρει πρώτος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Ακολουθούν ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Ζαβίντ, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και η  υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Πένυ Μορντόντ.

Ο νέος πρωθυπουργός όμως θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο, αφού η κυβέρνηση των Συντηρητικών είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Από εκεί και πέρα όμως, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σε σχέση με το Brexit. Οι επιλογές που θα έχει ο νέος ηγέτης είναι: η τροποποίηση της συμφωνίας της Μέι, μία νέα συμφωνία, εκκίνηση της διαπραγμάτευσης από την αρχή (που όμως απαιτεί παράταση του ‘Αρθρου 50) ή παραμονή στην ΕΕ (που επίσης απαιτεί δεύτερο δημοψήφισμα ή ευρεία πλειοψηφία με εκλογές). Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβεί απομένει η μοναδική επιλογή που είναι η μη συμφωνία.

Ο αφανής Γκρέιαμ και οι επιφυλάξεις των Εργατικών

Η πρόταση μομφής είχε προαναγγελθεί εδώ και δύο εβδομάδες κατατέθηκε όμως μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση της Μέι με την Μέρκελ στο Βερολίνο. Πρωτεργάτης της διαδικασίας ήταν ο πρόεδρος της αποκαλούμενης επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος ανακοίνωσε και το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 48 βουλευτών, το 15% δηλαδή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Μπρέιντι δεν θέλησε να μιλήσει για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την Μέι. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή της είπε ότι η πρωθυπουργός δεν πρέπει να εξεπλάγη. Εκτίμησε μάλιστα ότι η Μέι διαθέτει «επαγγελματική συμπεριφορά» και ότι «θέλει να προχωρήσει η διαδικασία, όσο πιο γρήγορα γίνεται»

Την ίδια ώρα, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, αν και επικρίνουν  την πρωθυπουργό για αδυναμία και χαρακτηρίζουν την συμφωνία της με την ΕΕ ως «μεσοβέζικη» δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες.  Ο ίδιος ο Κόρμπιν δεν σήκωσε άλλωστε, ακόμη, το γάντι που του πέταξαν τέσσερα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζοντας την στήριξή τους σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά των Συντηρητικών.

Ο οικονομικός αντίκτυπος  

H είδηση για την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την καθαίρεση της Μέι, παρότι ήταν αναμενόμενη λόγω της παρατεταμένης κυβερνητικής κρίσης εκτίναξε από το πρωί το κόστος ασφάλισης κινδύνου των βρετανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ανησυχίες έχουν προκληθεί όμως και στο Βερολίνο, όπου  το οικονομικό ινστιτούτο DIW ανακοίνωσε σήμερα πως ένα σκληρό Brexit θα έπληττε βαριά την εξωστρεφή γερμανική οικονομία. Το DIW επεσήμανε ότι το αβέβαιο περιβάλλον που θα προκαλούσε ένα άτακτο Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή συγκράτηση μεγάλων δαπανών από εταιρείες και νοικοκυριά.

Αναθεώρησε μάλιστα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2018 κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,5%, καθώς και την εκτίμησή του για την ανάπτυξη το 2019 κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,6%.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx