ΘΕΜΑ

Στην εποχή της οικονομικής κατασκοπείας – Αν υπάρχει κάτι προς πώληση, αξίζει να κλαπεί!

Στην εποχή της Οικονομικής Κατασκοπείας, Γρηγόρης Τσουκαλάς

Πολιτική, οικονομία και κατασκοπεία, όροι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς από την πρώτη εποχή των ανθρώπων έγινε συνειδητό ότι αυτός που μπορούσε να ελέγξει την τροφή μπορούσε να ελέγξει τους γύρω του. “Άλλοτε, όταν τεράστιες περιουσίες σχηματίζονταν στη διάρκεια του πολέμου, ο πόλεμος τότε ήταν επιχείρηση. Τώρα, όπου τεράστιες περιουσίες δημιουργούνται από τις επιχειρήσεις, η επιχείρηση είναι πόλεμος”.

Το βασικό “ερέθισμα” για την άσκηση κατασκοπείας σε βάρος ενός οργανισμού ή επιχείρησης, είναι το ότι: “Εάν υπάρχει προϊόν ή υπηρεσία προς πώληση, τότε υπάρχει κάτι το οποίο αξίζει να κλαπεί”. Προστατεύοντας εμπορικά μυστικά και κρίσιμες ή ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες από κλοπή μέσω κατασκοπείας, είναι σημαντικότατη λειτουργία ασφάλειας.

Με γεωμετρική ακρίβεια θα αυξάνονται οι περιπτώσεις οικονομικής κατασκοπείας τόσο μεταξύ κρατών σε όλο τον κόσμο, όσο και μεταξύ επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός παραμένει σε οικονομικό επίπεδο και δεν προχωρά σε στρατιωτικό, τόνισε, από το βήμα ομιλίας στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος.

Η Κίνα… πρωτοπόρος

Ο Μάο Τσε Τουνγκ πίστευε ότι ο ζήλος για την επανάσταση θα μπορούσε να υπερνικήσει την τεχνολογική καθυστέρηση. Αλλά, όταν ανέλαβαν την εξουσία στο Πεκίνο πιο ρεαλιστές ηγέτες, διαπίστωσαν ότι η Κίνα είχε μείνει πολύ πίσω από τη Δύση, κινδυνεύοντας να βρίσκεται μόνιμα σε καθεστώς δεύτερης κατηγορίας. Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί την οικονομική κατασκοπεία, αλλά είναι η πιο επιθετική.

Σε βασικούς κλάδους – τηλεπικοινωνίες, αεροδιαστημική, ενέργεια και άμυνα – η στρατηγική λειτούργησε καλά. Τώρα, η νέα κινεζική ηγεσία κινδυνεύει να δει την πρόοδο από την κατασκοπεία να υποσκάπτει τόσο τη διεθνή θέση της χώρας όσο και την προσπάθεια για εγχώρια καινοτομία. Πάνω από το 80% των περιπτώσεων οικονομικής κατασκοπείας, συνδέονται με την Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, να σημειώνει επανειλημμένα ότι, το γραφείο ανοίγει μια νέα υπόθεση που αφορά στην ασιατική χώρα, κάθε 10 ώρες.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αρκετές υποθέσεις απάτης και διαφθοράς που αφορά κινέζους υπηκόους, με τους περισσοτέρους από αυτούς μάλιστα, να μην έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αμερικανικό έδαφος. Ένας πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ για τη συνεργασία του με κινεζικό ερευνητικό κέντρο, σε μία απόφαση που βασίστηκε σε νομολογία που πέρασε επί προεδρίας Τραμπ για την αντιμετώπιση της «οικονομικής κατασκοπείας» από την Κίνα. Ο 62χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τσαρλς Λίμπερ, κρίθηκε ένοχος επειδή απέκρυψε από τις αρχές την συμμετοχή του στο κινεζικό πρόγραμμα «Σχέδιο Χιλίων Ταλέντων», επειδή υπέβαλε ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και γιατί δεν δήλωσε ότι κατείχε κινεζικό τραπεζικό λογαριασμό.

Από το χάρτη της οικονομικής κατασκοπείας, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο απουσιάζει, την ίδια ώρα που η ανάγκη για οικονομικές και τεχνολογικές πληροφορίες, οδηγεί κράτη και ανταγωνιστικές μεταξύ τους επιχειρήσεις σε κλοπή και υποκλοπή οικονομικών και τεχνολογικών στοιχείων. “Η Κίνα αναπτύσσει πολύ ευρείες δραστηριότητες κατασκοπείας και άσκησης επιρροής. Πρέπει να προετοιμαστούμε ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια”, δηλώνει ο Τόμας Χάλντενβαγκ, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), στην έκδοση της Βελτ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx