ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην κόψη του ξυραφιού η Γεωργία – Σύγκρουση προέδρου και κυβέρνησης

Στην κόψη του ξυραφιού η Γεωργία - Σύγκρουση προέδρου και κυβέρνησης,

Σε βαθιά πολιτική κρίση μπαίνει η Γεωργία καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιμένει στην προώθηση του νομοθετήματος για τις ΜΚΟ με ξένες πηγές χρηματοδότησης να χαρακτηρίζονται ως ξένοι πράκτορες ενώ η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δηλώνει ότι θα αναπέμψει το νόμο ασκώντας το δικαίωμα veto που έχει από το Σύνταγμα. 

Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών συνεχίστηκαν και χθες όλη μέρα μέχρι αργά το βράδυ και έληξαν με επεισόδια κοντά στο Κοινοβούλιο και συλλήψεις τουλάχιστον 76 διαδηλωτών, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε με απαγόρευση νέων συγκεντρώσεων στην πρωτεύουσα Τιφλίδα. Οι διαδηλώνεις έξω από τη Βουλή και στην κεντρική λεωφόρο Ρουτσασβίλι εξελίχθηκαν χθες το βράδυ σε πολύωρη μάχη των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Νωρίτερα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες είχαν διαδηλώσει κατά του νομοθετήματος για τις ΜΚΟ (περιλαμβάνονται και μέσα ενημέρωσης) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει πως το νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ «μοιάζει πολύ με τη ρωσική πολιτική», καθώς αντιγράφει ρωσικούς νόμους που απαγορεύουν την ύπαρξη οργανώσεων που έχουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό υψηλότερο από το 20% των συνολικών κεφαλαίων τους. Αυτή η διάταξη περιορίζει τις ελευθερίες της κοινωνίας των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης με φιλοδυτικό προσανατολισμό, κάτι που επισημάνθηκε και στις πρώτες δηλώσεις του εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση συντηρητικό κόμμα Λαϊκή Εξουσία έχει θέσει ως προαπαιτούμενο το νομοθέτημα στο κυβερνητικό κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ειδάλλως απειλεί με άρση της κοινοβουλευτικής του στήριξης, κάτι που θα σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης του Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Η κυβέρνηση έχει την ανώτατη εκτελεστική εξουσία και μία σύγκρουση με την πρόεδρο Ζουραμπιτσβίλι, εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω την πολιτική κρίση.

Η Τιφλίδα βρίσκεται σε διάλογο με την ΕΕ ως χώρα υποψήφια για ένταξη αλλά βρίσκεται και σε συνεχείς συνομιλίες με την Μόσχα για την τύχη των δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν το 2008 από αυτονομιστές, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία, και παραμένουν σε γκρίζο καθεστώς. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές που θεωρούν ότι το μέλλον της Γεωργίας είναι στην ΕΕ επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

Το εν λόγω νομοσχέδιο απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν το 20% ή περισσότερο των εσόδων τους από το εξωτερικό να χαρακτηριστούν ως ξένοι πράκτορες. Προβλέπονται τότε βαριά διοικητικά πρόστιμα, ή και ποινικές διώξεις για αντεθνική δράση και προδοσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές της Γεωργίας και συνέδεσε τα αιτήματά τους με αυτά της Ουκρανίας και της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx