Quantcast
Στην κόψη του ξυραφιού ο Ζάεφ για τις νέες ταυτότητες - slpress.gr
Στην κόψη του ξυραφιού ο Ζάεφ για τις νέες ταυτότητες, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η αναγραφή της εθνικότητας στις αστυνομικές ταυτότητες της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός από τους εσωτερικούς διαξιφισμούς, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει συνδέσει το πολιτικό του κεφάλαιο με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αναγκάστηκε να επανεξετάσει το επίμαχο ζήτημα. Ταυτόχρονα, η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει και το βέτο της Βουλγαρίας εξαιτίας της εθνοτικής, ιστορικής και γλωσσικής διαμάχη τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στα Σκόπια, πρέσβη Ντέιβιντ Γκιρ, κάλεσε την κυβέρνηση Ζάεφ, τα αλβανικά κόμματα, καθώς και την εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, να αναθεωρήσουν τη στάση τους σχετικά με την αναγραφή της εθνικής καταγωγής των πολιτών στις αστυνομικές ταυτότητες. Ο Γκιρ κατέστησε σαφές ότι τα ευρωπαϊκά κριτήρια δεν προβλέπουν αναγραφή της εθνικής καταγωγής σε έγγραφα όπως είναι οι ταυτότητες.

Επιπλέον εξήγησε ότι μπορεί προς το παρόν το θέμα των ταυτοτήτων στην ΕΕ να ρυθμίζεται από το εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, αλλά τον επόμενο Αύγουστο θα τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, «απαγορεύει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως η φυλή, η εθνική καταγωγή, ο πολιτικός ή θρησκευτικός προσανατολισμός και άλλες πεποιθήσεις».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΕ θορύβησαν τον Ζάεφ, ο οποίος έδειξε ότι επιδιώκει να μεταβάλει της θέση της κυβέρνησης ως προς την αναγραφή της εθνικότητας. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι έχει ανοίξει ο διάλογος, οι νομικές ρυθμίσεις θα υποβληθούν στη Βουλή και επισήμανε ότι «οι πρέσβεις των κρατών-μελών και της αντιπροσωπείας της ΕΕ είναι εδώ για να μας βοηθήσουν και όλοι μαζί θα βρούμε μία καλή λύση που θα ταιριάζει στην πολυεθνική κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ευαίσθητες ισορροπίες 

Η αντίδραση της ΕΕ δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στην Αριστερά και πολλούς εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, που τάχθηκαν εξ’ αρχής κατά της κυβερνητικής πρότασης υποστηρίζοντας ότι υπονομεύεται ο πολυεθνοτικός και αστικός χαρακτήρας του κράτους. Επισημαίνεται ότι και ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι αντιτάχθηκε επισημαίνοντας ότι σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου δεν αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτότητες η εθνότητα και το θρήσκευμα των πολιτών.

Το ζήτημα με τις ταυτότητες αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές εντός της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση για την αναγραφή της εθνικότητας έγινε από το αλβανικό κόμμα BESA, ώστε να αναδεικνύεται και  με επίσημο τρόπο, ο αλβανόφωνος πληθυσμός της χώρας. Ο Ζάεφ προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες με τα αλβανικά κόμματα και με την ΕΕ, ώστε να αποφύγει προβλήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ταυτόχρονα, δέχεται και τις έντονες επικρίσεις του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Κρίστιαν Μιτσκόσκι αναφορικά με τα εθνικά ζητήματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.