ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ουκρανία επέστρεψε ο “μεγάλος πόλεμος”

Στην Ουκρανία επέστρεψε ο "μεγάλος πόλεμος", Χρήστος Καπούτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία, είναι ο πρώτος στην ιστορία πόλεμος δι’ αντιπροσώπου. Στην ουσία είναι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με αντιπρόσωπο την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν στον παράλληλο γεωοικονομικό (ενεργειακό) πόλεμο η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ενώ φιλειρηνική αποστολή έχουν αυτοβούλως αναλάβει το Ισραήλ και η Τουρκία! Όμως, από την έκβαση του πολέμου, θα εξαρτηθεί πως θα είναι ο Κόσμος τα επόμενα 50 χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το πρώτο επεισόδιο του νέου Ψυχρού Πολέμου.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στην Οδησσό, αλλά και στο Ντόνετσκ… Θύματα παντού οι άμαχοι και οι οικογένειες που θρηνούν νεκρούς. Οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη, για το ποιος ρίχνει τις βόμβες που σκοτώνουν αμάχους. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: θάνατος ανθρώπων. Και το χειρότερο σενάριο έχει αρχίσει να υλοποιείται, που είναι πόλεμος εντός κατοικημένων περιοχών.

Αν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση του ρωσικού στρατού στο Κίεβο, με τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα και οι Ουκρανοί επιλέξουν την αντίσταση, τις οδομαχίες, τις δολιοφθορές, τότε, πολύ φοβάμαι, ότι η λέξη μακελειό δεν θα είναι αρκετή για την περιγραφή της πραγματικότητας. Ίσως η λέξη ολοκαύτωμα, να είναι πιο ρεαλιστική. Μια αιματοχυσία που θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο, διότι, εκτός των άλλων, είναι δυνατόν η κατάσταση να καταστεί ανεξέλεγκτη.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι η πτώση του Κιέβου θα σημάνει και το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Από την πορεία των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, διαφαίνεται ότι στα σχέδια των Ρώσων, για τα επόμενα 24ωρα είναι:

  • Ο αποκλεισμός των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας.
  • Επιχειρήσεις ψυχολογικού χαρακτήρα και εκφοβισμού των Ουκρανών που εξακολουθούν να αμύνονται.
  • Προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων προς την Οδησσό, ως επόμενο στόχο της ρωσικής εισβολής.
  • Εκτιμάται ότι στα επιτελικά σχέδια του προέδρου Πούτιν, είναι να “διχοτομήσουν” την Ουκρανία και να την αποκλείσουν από τη θάλασσα (Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική), χωρίς να αποκλείεται και η πλήρης κατάληψη του συνόλου της εδαφικής επικράτειας της Ουκρανίας.

Ένας φονικός πόλεμος

Στην Ουκρανία μαίνεται ένας πόλεμος με τα χαρακτηριστικά των Μεγάλων Πολέμων. Είναι φονικός, καταστροφικός, κυνικός, φρικτός, χωρίς αρχές, με πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, την απαξίωση του ΟΗΕ και την καταπάτηση του συνόλου των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να εφαρμόζεται στις ένοπλες συρράξεις, διμερούς, διεθνούς και μη χαρακτήρα. Αν αυτός ο πόλεμος δεν σταματήσει σύντομα, όλοι θα υποφέρουν, όχι μόνο οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι.

  Στρατηγική "αργού θανάτου" εφαρμόζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Και αυτό, γιατί το κρουστικό κύμα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποσταθεροποιεί ολόκληρο τον πλανήτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία (υπό την απειλή κατάρρευσης οι αδύναμες εθνικές οικονομίες), στην ανατίμηση των ενεργειακών προϊόντων και στην εμφάνιση φαινομένων ακραίας κερδοσκοπίας, που κατά κανόνα ευθύνονται για την φτωχοποίηση και εξαθλίωση μεγάλων ανθρωπο-συνόλων.

Είναι απολύτως σαφές ότι, από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, ο ΟΗΕ , οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχουν καταδικάσει, απερίφραστα την ρωσική εισβολή. Όμως αυτό, δεν σημαίνει ότι η Δύση δεν θα πρέπει να εξετάσει, χωρίς παρωπίδες, τι οδήγησε σε αυτόν τον πόλεμο και κυρίως, αν έχει και αυτή, μερίδιο ευθυνών για την σημερινή τραγική και λίαν επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συγκλονιστική ομιλία Σάντερς

Μια συγκλονιστική ομιλία έκανε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στο κοινοβούλιο των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε πολλές αλήθειες. «Συνάδελφοι με τον πιο επώδυνο τρόπο μάθαμε ότι οι πόλεμοι έχουν απροσδόκητες συνέπειες. Σπανίως έχουν την έκβαση που μας υπόσχονται ότι θα έχουν οι ενορχηστρωτές και οι ειδήμονες του κάθε πολέμου», είπε ο Μπέρνι Σάντερς αρχικά. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο:

«Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δε θα έλεγαν τίποτα, αν για παράδειγμα το Μεξικό, η Κούβα ή κάποια χώρα στην Κεντρική ή Λατινική Αμερική, ήθελε να συστρατευθεί στη στρατιωτική συμμαχία που είναι αντίπαλη στις ΗΠΑ; Πιστεύετε ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα σηκώνονταν και θα λέγανε, “λοιπόν το Μεξικό είναι μία ανεξάρτητη χώρα”, έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει; Έχω πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό», είπε με νόημα ο γερουσιαστής Σάντερς.

Τα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εστιάζοντας τον μεγεθυντικό φακό στα συμβαίνοντα στην Ουκρανία, οδηγούμαστε σε κάποια συμπεράσματα. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι, ότι ο ουκρανικός στρατός και η ουκρανική άμυνα, αποδείχτηκαν ανθεκτικότερες από τις αρχικές προβλέψεις των Ρώσων. Οι Ρώσοι Επιτελείς, αλλά και διάφοροι αναλυτές που προδιέγραφαν την πτώση του Κιέβου εντός 96 ωρών, έχουν διαψευστεί, καθώς έχουμε ξεπεράσει και την 20η μέρα και το Κίεβο αντέχει ακόμη. Βέβαια το ερώτημα είναι, για πόσο θα αντέξει ακόμη..

Και ένα δεύτερο συμπέρασμα, που συναρθρώνεται με την σκέψη και το εύλογο ερώτημα, είναι ποιο θα είναι το κόστος από την κατάληψη του Κιέβου, του Χάρκοβου, της Μαριούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, που δεν θα βαρύνει μόνο τους αμυνόμενους Ουκρανούς, αλλά και τους επιτιθέμενους Ρώσους. Και το κυριότερο, μήπως η υλοποίηση αναθεωρητικών σχεδίων με τη χρήση κτηνώδους στρατιωτικής βίας, διαχυθεί και σε άλλες εύφλεκτες περιοχές, όπως στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή;

  Η νεκρανάσταση του αγωγού Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς

Και το τρίτο συμπέρασμα είναι το εξής: Αποδεικνύεται από την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων, ότι οι σχεδιασμοί επί χάρτου μικρή αξία έχουν σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες πολέμου στα πεδία των μαχών, όπου επιτελικά σχέδια ανατρέπονται από τις καιρικές παραμέτρους, την ψυχολογία, την επάρκεια σε στρατιωτικό υλικό, τον ανεφοδιασμό, το φρόνημα και τη μαχητικότητα των εμπλεκομένων. Αναμφίβολα, σε συνθήκες Αρκτικού ψύχους και έναντι σαφώς υπέρτερων δυνάμεων, οι Ουκρανοί αμύνονται ηρωικά υπέρ βωμών και εστιών, ενώ αποδεικνύονται και ικανοί χειριστές των δυτικών αντιαρματικών, διότι έχουν καταστραφεί πολλά ρωσικά άρματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε η προέλαση των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων.

Επίσης, επανέρχεται πιο επίμονο και βασανιστικό το έξης ερώτημα. Αν η ρωσική αεροπορία προσβάλει αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ποια θα είναι η απάντηση; Εκτιμώ ότι η απόφαση των Αμερικανών σε αυτό το ερώτημα, δεν είναι γνωστή και φαντάζομαι ότι θα απαντηθεί στην πράξη, επί του πολεμικού πεδίου. Είναι μια ρωσική ενέργεια, η αεροπορική προσβολή κομβόι στρατιωτικών οχημάτων με αμερικανική βοήθεια, που ενδεχομένως, να ήθελε η Ρωσία να παρασύρει σε αυτόν τον πόλεμο τους Δυτικούς; Εκτιμάται, ότι απόφαση της Δύσης παραμένει σταθερή και είναι να μην αναμειχθούν στρατιωτικά σε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, ότι θα κτυπηθούν οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έγινε γνωστό, τι απάντησε ο Αμερικανός ομόλογος του, που είναι και απόστρατος στρατηγός…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι