ΑΝΑΛΥΣΗ

Στην πιο επικίνδυνη καμπή ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στην πιο επικίνδυνη καμπή ο πόλεμος στην Ουκρανία, Γιώργος Βενέτης
EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT

Πριν γίνει γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξουσιοδοτήσει το Κίεβο για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας, οι ΗΠΑ, μέσω των πληρεξουσίων τους στην Ουκρανία, εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε «ένα βασικό στοιχείο της πυρηνικής ομπρέλας της Ρωσίας», τυφλώνοντας ουσιαστικά τον ρωσικό στρατό από τον εντοπισμό εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικό οπλισμό.

Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν, ότι η επίθεση με τη συμμετοχή πολλών drones, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ρωσικό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, αφήνοντας τη Μόσχα πιο ευάλωτη σε εχθρική επίθεση. Αυτή φαίνεται να είναι μια πρώτη στο είδος της επίθεση, που συνδέεται με τη γενική στρατηγική άμυνα της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, αναφύεται μια νέα και ανησυχητική διάσταση της σύγκρουσης, με αυξημένη την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν σοβαρές ζημιές και στις δύο κατασκευές που στεγάζουν τους Voronezh-DM, οι οποίοι αποτελούν βασικό μέρος του μεγαλύτερου στρατηγικού δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας, ενώ έστω και η προσωρινή η απώλειά τους, θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ικανότητα της να ανιχνεύει επερχόμενες πυρηνικές απειλές. Το Voronezh-DM είναι ραντάρ που παρακολουθεί μόνο τα πυρηνικά όπλα και δεν εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στην ουκρανική σύγκρουση.

Υπάρχουν ανησυχίες για το πώς αυτό το πλήγμα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του συνολικού δικτύου στρατηγικής προειδοποίησης της Ρωσίας να αξιολογεί πιθανές απειλές και να εξαλείφει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, λόγω πιθανής απώλειας της κάλυψης σε ορισμένες περιοχές. Το χτύπημα στη ρωσική τοποθεσία ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, προκαλεί αναβάθμιση της σύγκρουσης στην πυρηνική ζώνη. Από την επίθεση υπάρχουν επίσης σαφείς ενδείξεις ζημιών στα κτίρια των ραντάρ.

Οι συστοιχίες ραντάρ είναι γενικά πολύ ευαίσθητα συστήματα και ακόμη και μία σχετικά περιορισμένη ζημιά, μπορεί να τις καταστήσει μη λειτουργικές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βαθιά εμπλοκή της Ουάσιγκτον στην ένοπλη σύγκρουση και ο απόλυτος έλεγχος του στρατιωτικού σχεδιασμού του Κιέβου κάνουν απορριπτέους τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν για τα ουκρανικά σχέδια να χτυπήσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση στο βασικό στοιχείο της πυρηνικής ομπρέλας της Ρωσίας, απειλεί ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική πυρηνικής ασφάλειας.

Πρόκληση υψηλού κινδύνου

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσιωπήσει το περιστατικό, το οποίο χρήζει μεγάλης δημοσιότητας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, οποιαδήποτε επίθεση στο βασικό πυρηνικό σύστημα συναγερμού της Ρωσίας παρέχει δικαιολογία για πυρηνικά αντίποινα. Δεδομένης όμως της σοβαρότητας της κατάστασης επί του πεδίου με την προέλαση του ρωσικού στρατού, η Ουάσιγκτον προχωρά επισήμως σε μια δραματική αλλαγή στην εμπλοκή της, που περιλαμβάνει προκλήσεις υψηλού κινδύνου. Θυμίζουμε πως ο ίδιος ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν έγκριση για πλήγματα εντός Ρωσίας, από όπου πραγματοποιούνται επιθέσεις στο Χάρκοβο.

Δεν γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την πρόκληση υπερβολικής ρωσικής αντίδρασης που θα οδηγήσει σε άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ, ή αν ο σκοπός είναι να ασκήσει πίεση στη Μόσχα, προκειμένου να ανακόψει την προέλασή της. Η Δύση έχει αντιληφθεί ότι δεν έχει πιθανότητες να επικρατήσει στην Ουκρανία, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Αν πράγματι οι ΗΠΑ —μέσω των πληρεξουσίων τους στην Ουκρανία—συνεχίσουν να εξαπολύουν ολοένα και πιο θανατηφόρες επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, αναγκάζοντας τη Μόσχα να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, η υφήλιος μπαίνει σε πυρηνικές ατραπούς…

Ένα εγχείρημα τόσο τολμηρό και δυνητικά καταστροφικό, μας κάνει να υποθέσουμε ότι το σχέδιο για το χτύπημα των εγκαταστάσεων, είχε επινοηθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και έχει εγκριθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν. Σίγουρα, κανένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός δεν θα διακινδύνευε τη δική του καριέρα και ενδεχόμενο στρατοδικείο. Επίσης, το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν βάλλει σε μεγάλο βαθμό αυτή την επίθεση κάτω από το χαλί, υποδηλώνει ότι οι συστημικοί δημοσιογράφοι, για άλλη μια φορά, συνεννοούνται με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αποτρέψουν την αποκάλυψη της επίθεσης, στο ευρύ κοινό.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας αποτελεί μέρος της ευρύτερης πυρηνικής αποτρεπτικής στάσης της χώρας. Οι Αρχές της Κρατικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Πυρηνική Αποτροπή, που το Κρεμλίνο δημοσίευσε πριν από δύο χρόνια, προσδιορίζουν τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, στην περίπτωση οποιαδήποτε επίθεσης εναντίον κρίσιμων κυβερνητικών ή στρατιωτικών τοποθεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θα υπονόμευε τις ενέργειες αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων.

Η επίθεση σε μια κρίσιμη ρωσική πυρηνική αμυντική εγκατάσταση και η επίσημη έγκριση για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας – που θα μπορούσαν να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια πυρηνική ανταλλαγή – δείχνει ότι δεν στεκόμαστε στον γκρεμό, αλλά στην ίδια την άκρη και πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα και πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας, με το τρένο να έχει ήδη φύγει από τον σταθμό…

Αν επαναληφθούν αντίστοιχες ενέργειες, θα ξεκινήσει μία μη αναστρέψιμη κατάρρευση της στρατηγικής ασφάλειας των πυρηνικών δυνάμεων. Πρώτη ρωσική αντίδραση είναι η έναρξη τακτικών πυρηνικών ασκήσεων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της χώρας, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Η συλλογική Δύση οδηγεί τον πλανήτη στο πυρηνικό μονοπάτι. Η επιμονή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, να παραβιάζουν όλες τις κόκκινες γραμμές, που έχει θέσει η Ρωσία, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κόσμο στην καταστροφή. Το γεγονός ότι δεν είμαστε ήδη σε έναν θερμό πόλεμο μεταξύ υπερδυνάμεων, οφείλεται καθαρά στην αυτοσυγκράτηση της Ρωσίας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι