Στο αμερικανικό άρμα και η Ελλάδα μετά την υπογραφή Τραμπ στον EastMed

Στο αμερικανικό άρμα και η Ελλάδα μετά την υπογραφή Τραμπ στον EastMed, Μιχάλης Ιγνατίου

Όταν πρωτο-ανακοινώθηκε η πρόθεση των Αμερικανών γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριδα) να εισαγάγουν το νομοσχέδιο EastMed Act, σε συνεργασία με τους ακτιβιστές του HALC, αντέδρασαν στη Λευκωσία οι «κομμουνιστές» του ΑΚΕΛ και υπόγεια οι δεξιοί του ΔΗΣΥ, αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Τους ενόχλησε μία αναφορά στη Ρωσία. Ως γνωστό, στο «Νησί των Αγίων», δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί βρίσκουν πάντα μία άκρη στη Μόσχα για να εξυπηρετούν τους ολιγάρχες. Στην Αθήνα, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ βοηθητική, διότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε νωρίς την αξία μίας στρατηγικής συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στην Ομογένεια, όπου εσχάτως εμφανίστηκαν και ψεκασμένοι του «Ξανθού Γένους», υπήρξαν επίσης αντιδράσεις.

Οι γερουσιαστές και οι ακτιβιστές του HALC δεν έδωσαν σημασία και προχώρησαν δίνοντας απίστευτες μάχες εναντίον όσων αντιδρούσαν. Ανάμεσά τους βεβαίως πρώτοι-πρώτοι ήταν οι Τούρκοι, οι οποίοι κατάλαβαν νωρίς ότι το εν λόγω νομοσχέδιο βασικά κτυπά τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στο Προεδρικό Αεροπλάνο Air Force One το νομοσχέδιο. Αυτό, και άλλα νομοσχέδια που επίσης υπέγραψε και θα υπογράψει, και άλλα που έρχονται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, έχουν χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα. Περιέχουν επίσης την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το τέλος των F-35 για την Τουρκία -που είναι μία μεγάλη νίκη της Ομογένειας- και την πρόνοια ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Αυτό απαιτεί το Κογκρέσο από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο κ. Τραμπ υπέγραψε λοιπόν αν και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε γραπτώς κάποιες αντιρρήσεις που δεν επηρεάζουν το νόμο. Δεν μπορεί να αποσύρει την υπογραφή του. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το νομοσχέδιο του, μας μίλησε για τον νέο πυλώνα που σχηματίζει η Αμερική στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Πιστεύει ότι για τις χώρες αυτές οι ευκαιρίες θα είναι πολύ μεγάλες: «Μια καινούργια μέρα θα ξημερώσει μετά την υπογραφή αυτού του νόμου και την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Και αυτό σημαίνει τεράστιες ευκαιρίες για να χτίσουμε πάνω στις σχέσεις που έχουμε ήδη με την Ελλάδα αλλά και με την Κύπρο που τώρα εντάχθηκε σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες μέσω της άρσης του εμπάργκο όπλων, προχωρώντας σε ένα πλήθος σημαντικών σχέσεων. Στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Hellasjournal

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι