Στο έλεος μοναχικών λύκων η Γαλλία
23/04/2021«Δεν θα υποχωρήσουμε στην ισλαμική τρομοκρατία» ανέφερε με μήνυμα του στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην δολοφονία μιας 48χρονης αστυνομικού στο αστυνομικό τμήμα της Ραμπουγιέ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, από έναν 36χρονο Τυνήσιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο δράστης επιτέθηκε στην άτυχη γυναίκα φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
«Ήταν αστυνομικός. Η Stéphanie σκοτώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Ραμπουγιέ. Το έθνος είναι στο πλευρό της οικογένειάς της, των συναδέλφων της και της αστυνομίας. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας», δήλωσε στο μήνυμα του ο Γάλλος πρόεδρος. Ο δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικούς και αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.
Στις πρώτες του δηλώσεις για την επίθεση ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Γαλλία έχασε μια από τις καθημερινές ηρωίδες της, σε μια βαρβαρική πράξη αστείρευτης δειλίας», με την ισλαμική τρομοκρατία να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο στην Γαλλία, σε μία χώρα που θρηνεί πολλά θύματα από τις επιθέσεις των φανατικών του τζιχαντιστικού Ισλάμ. Γενικότερα, η Ευρώπη είναι στο στόχαστρο δύο συγκεκριμένων ομάδων, στρατευμένων στο τζιχαντιστικό Ισλάμ.
Από την μία πλευρά είναι οι “μοναχικοί λύκοι”, συχνά νεαροί σε ηλικία μουσουλμάνοι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενεάς (που ασπάζονται τον τζιχαντισμό, είτε σε τζαμιά σαλαφιστών, είτε από “σκοτεινούς” ιστότοπους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος) και από την άλλη είναι οι Ευρωπαίοι εθελοντές που πολέμησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, όταν αυτό μεσουρανούσε στο Ιράκ και την Συρία, με πολλούς από αυτούς να έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους. Λόγω του φανατισμού τους, της εκπαίδευσης τους και του εγκληματικού ιστορικού τους αποτελούν μία πολύ σοβαρή απειλή ασφαλείας.
Στο στόχαστρο των “μοναχικών λύκων”
Η πλειονότητα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη συνδέονται κυρίως μέσω χαλαρών δικτύων, τα οποία είναι ενσωματωμένα σε έναν ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο στρατολόγησης. Σημείο στρατολόγησης μπορεί να είναι το τζαμί ή η οικογένεια, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αδελφοί Κουασί που είχαν αιματοκυλίσει το Charlie Hebdo. Οι περισσότεροι από τους δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων δεν είχαν κάποια οργανική σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ή την Αλ Κάιντα.
Μάλιστα πολλές φορές πρόκειται για λούμπεν στοιχεία προερχόμενα από το κοινωνικό περιθώριο, σεσημασμένους για ποινικά αδικήματα, που προσηλυτίζονται στον τζιχαντισμό. Τα συνηθισμένα όπλα αυτών των “μοναχικών λύκων” μπορεί να είναι ένα μαχαίρι, ακόμα και ένα αυτοκίνητο, με το οποία κάνουν συχνά τυφλές επιθέσεις, επιδιώκοντας να προκαλέσουν πολλά θύματα. Μοναχικός λύκος ήταν ο 18χρονος Τσετσένος που αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμουέλ Πατί τον περασμένο Οκτώβριο, μία υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ σε όλη την Γαλλία.
Προηγουμένως ο Πατί είχε στοχοποιηθεί από πολλούς μουσουλμάνους, καθώς φέρεται να είχε δείξει σε μαθητές του τις επίμαχες γελοιογραφίες του Charlie Hebdo για τον Προφήτη Μωάμεθ. Ο αποκεφαλισμός του καθηγητή υπήρξε το έναυσμα για την εκστρατεία του Μακρόν κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, η οποία περιλαμβάνει και τον “ισλαμικό αυτονομισμό”, τις “παράλληλες κοινωνίες” που έχουν ιδρύσει πολλές κοινότητες Μουσουλμάνων στην Γαλλία και δημιουργούν ένα πεδίο που “εκκολάπτει” τζιχαντιστές, μέσω των χαλαρών δικτύων που προαναφέραμε.
Για τους επικριτές του Γάλλου προέδρου, ο Μακρόν αντιγράφει την ατζέντα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, εν όψει των κρίσιμων επικείμενων προεδρικών εκλογών. Για τους υποστηρικτές του, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας και το κοσμικό κράτος, τις οποίες πολεμούν οι εξτρεμιστές του Ισλάμ. Η εκστρατεία αυτή του Γάλλου προέδρου τον είχε φέρει αντιμέτωπο και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να χρησιμοποιεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον Γάλλο ομόλογο του. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει καταδικάσει ούτε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου, ούτε τις άλλες επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών που ακολούθησαν στην Γαλλία.