Νετανιάχου σε Μπάιντεν: “Εσείς ρίξατε την ατομική βόμβα!” – “Συνεχίζουμε τον πόλεμο” λέει το Ισραήλ
13/12/2023Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση του Μπάιντεν πως το «Ισραήλ χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας» και «ο Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει πρόσωπα στην κυβέρνηση». Κατά τη συνομιλία τους, όπως μετέδωσε το Open, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ναι, αλλά εσείς ισοπεδώσατε με βομβαρδισμούς τη Γερμανία και ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους».
Οι δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου έφεραν την αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, μίλησε σε επιθετικό ύφος στον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνομιλία τους. Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση του Μπάιντεν, όπως μετέδωσε το Open. Η αντίδραση του Μπάιντεν –σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο– ήταν η εξής: «Ναι, γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι διεθνείς θεσμοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβούν. Μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».
Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε αργά χθες το βράδυ ψήφισμα που ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους. Το ψήφισμα δεν έχει νομικά δεσμευτική ισχύ, είναι όμως ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την ηγεσία του Ισραήλ για την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος με την Χαμάς. Το ψήφισμα για κατάπαυση υιοθετήθηκε με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχές, επί συνόλου 193 κρατών μελών.
Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που ενέκρινε το κείμενο του Οκτωβρίου (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 45 αποχές), στο οποίο απευθυνόταν έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς. Η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της ανακωχής. Στο προηγούμενο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης είχε επιλέξει την αποχή, μαζί με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
“Ιστορική μέρα”
Πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη κι από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση η πλειοψηφία δεν είχε ξεπεράσει τις 143 ψήφους, κάτι που η Ουάσιγκτον είχε προβάλει πολύ τότε, ως απόδειξη της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας. Επίσης απορρίφθηκε αμερικανική τροπολογία για να συμπεριληφθεί η καταδίκη των «αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου. Το κείμενο δεν καταδικάζει τη Χαμάς, που έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Οι πρεσβευτές του Ισραήλ και των ΗΠΑ αναφέρθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, τη χειρότερη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά την πίεση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατήγγειλε τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα και απηχούν το πώς αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης ζητήθηκε από αραβικές χώρες μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση απόφασης που ζητούσε ακριβώς «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, αναφερόμενος στην έγκριση του ψηφίσματος, εξέλιξη που όπως τόνισε στέλνει «ισχυρό μήνυμα». «Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας, το τέλος αυτού του πολέμου εναντίον του λαού μας», είπε ο Ριάντ Μανσούρ.
Απορρίπτει κάθε συζήτηση το Ισραήλ
Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς είτε έχει είτε δεν έχει διεθνή υποστήριξη, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν προσθέτοντας ότι «μία κατάπαυση του πυρός στο παρόν στάδιο είναι δώρο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θα της επιτρέψει να επιστρέψει και να απειλήσει τους κατοίκους του Ισραήλ». Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης την διεθνή κοινότητα να ενεργήσει «αποτελεσματικά και επιθετικά» για να προστατεύσει τους διαύλους της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο σύμβουλός εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Σάλιβαν θα υπογραμμίσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακο. Το Ισραήλ πρόκειται να επισκεφθεί επίσης ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επικρίσεις Μπάιντεν για τη Γάζα
Παρότι μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε χθες Τρίτη με τρόπο άνευ προηγουμένου την ισραηλινή κυβέρνησή της για την εναντίωσή της στη λύση των δυο κρατών και την προειδοποίησε πως ίσως χάσει κάθε διεθνή υποστήριξη εξαιτίας των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε δημόσια και ωμά τις διαφωνίες του με τη στρατηγική του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο έχει περίπλοκη σχέση.
Η τοποθέτησή του καταγράφτηκε καθώς η Ουάσιγκτον μοιάζει να απελπίζεται για τον τρόπο που ο στρατός του κράτους-συμμάχου της διεξάγει τον πόλεμο, ειδικά για τον πελώριο αριθμό θυμάτων μεταξύ των παλαιστινίων αμάχων και για το ανθρωπιστικό χάος στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Κι αυτό παρά το αμερικανικό βέτο την Παρασκευή που πέρασε σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να υπάρξει άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Βομβαρδισμοί στα τυφλά»
Είπε πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία πως το Ισραήλ χρειαζόταν να αντιμετωπίσει τη Χαμάς», αλλά, όπως προειδοποίησε, παρότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει την υποστήριξη «της Ευρώπης και του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου», διατρέχει κίνδυνο «να χάσει αυτή την υποστήριξη με τους βομβαρδισμούς στα τυφλά που κάνει». Μέχρι χθες, ο Μπάιντεν απέφευγε να μιλήσει για βομβαρδισμούς στα τυφλά. Έκανε αυτά τα σχόλια χωρίς κάμερες παρούσες, σε εκδήλωση με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία στην Ουάσιγκτον.
Το βράδυ προχθές Δευτέρα, σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή εορτή Χανουκά (τα εβραϊκά Φώτα), είχε ήδη επισημάνει πως το Ισραήλ πρέπει να είναι προσεκτικό, καθώς «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή». Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μπάιντεν φάνηκε να κατεβάζει κάπως τον τόνο. Είπε πως η Ουάσιγκτον «πρέπει να υποστηρίξει το Ισραήλ» μετά την απανθρωπιά της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, επιμένοντας ταυτόχρονα πως «η ασφάλεια των αθώων Παλαιστίνιων είναι επίσης πηγή μεγάλης ανησυχίας… Τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να συμμορφώνονται προς τη βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέπεται αθώοι άμαχοι Παλαιστίνιοι να τραυματίζονται, να δολοφονούνται, να σκοτώνονται, να χάνονται», είπε.
Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι έπληξε θέσεις του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών και στρατιωτικές υποδομές, αντιδρώντας σε εκτοξεύσεις ρουκετών και πυρά ολμοβόλων, ανέφερε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Ισραηλινά αεροσκάφη και άρματα μάχης έπληξαν επίσης θέσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων, ανταποδίδοντας πυρά, πρόσθεσε. Η κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η σοβαρότερη μετά τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολά το 2006, εντείνει την ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του ισραηλινού επιτελείου, έκτοτε έχουν σκοτωθεί 114 μέλη του Τσαχάλ. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο αντισυνταγματάρχης, διοικητής του συντάγματος πεζικού Γκολάνι. Σύμφωνα με μέρος του ισραηλινού Τύπου, ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.