Γάζα: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ – Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις
03/03/2024Σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας, το Ισραήλ δεν προσήλθε σήμερα στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για ένα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή.
Αντιπροσωπεία της ισλαμικής οργάνωσης έφθασε στο Κάιρο για τις συνομιλίες, οι οποίες είχαν παρουσιασθεί ως ένα ενδεχομένως τελευταίο εμπόδιο πριν από μια συμφωνία με την οποία οι μάχες θα σταματήσουν για έξι εβδομάδες. Όμως μέχρι νωρίς το βράδυ οι Ισραηλινοί ήταν απόντες.
«Δεν υπάρχει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», δήλωσαν ανώνυμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ. «Η Χαμάς αρνείται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να σταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία».
Η Ουάσινγκτον επέμενε πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι κοντά και θα πρέπει να συναφθεί εγκαίρως ώστε οι μάχες να έχουν σταματήσει μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μια εβδομάδα. Όμως οι εμπόλεμες πλευρές δεν δείχνουν, τουλάχιστον δημόσια, να υποχωρούν από προηγούμενες απαιτήσεις τους. Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς ότι «δεν υπάρχει ακόμα» συμφωνία. Από την ισραηλινή πλευρά δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο.
Μια πηγή ενημερωμένη για τις συνομιλίες είχε δηλώσει χθες, Σάββατο, ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να μην πάνε στο Κάιρο, αν η Χαμάς δεν παρουσιάσει πρώτα τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή. Παλαιστινιακή πηγή είπε στο Ρόιτερς πως η Χαμάς απορρίπτει μέχρι στιγμής το αίτημα. Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η Χαμάς επεδίωκε να αποφύγει να συζητήσει για την κατάσταση μεμονωμένων ομήρων μέχρι να καθορισθούν οι όροι για την απελευθέρωσή τους.
Η έκκληση της αντιπροέδρου
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και πίεσε το Ισραήλ να αυξήσει τη ροή βοήθειας για να αμβλύνει αυτό που η ίδια αποκάλεσε «απάνθρωπες» συνθήκες και «ανθρωπιστική καταστροφή». Τα σχόλια της Κάμαλα Χάρις είναι από τα πιο έντονα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που καλεί το Ισραήλ να βελτιώσει τις συνθήκες στην Λωρίδα της Γάζας.
Η αντιπρόεδρος, η οποία μίλησε στη Σέλμα της Αλαμπάμα στη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής», όταν πολιτειακοί αστυνομικοί είχαν ξυλοκοπήσει ειρηνικούς διαδηλωτές, κάλεσε τη Χαμάς να δεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, με την οποία θα μπορούσε να αρχίσει κατάπαυση του πυρός 6 εβδομάδων και να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας.
«Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και η κοινή ανθρωπιά μας, μας υποχρεώνει να δράσουμε», δήλωσε η Χάρις. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες».
«Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Ε, λοιπόν, υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι. Και, όπως έχουμε πει, η Χαμάς χρειάζεται να συμφωνήσει σ’ αυτή τη συμφωνία», δήλωσε η Χάρις. «Ας πετύχουμε μια κατάπαυση του πυρός. Ας επανενώσουμε τους ομήρους με τις οικογένειές τους. Και ας παράσχουμε άμεση ανακούφιση στο λαό της Γάζας».
Τί δήλωνε Αμερικανός αξιωματούχος
Αναφερόμενος στο πλαίσιο συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων στη Γάζα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε προηγουμένως πως «οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Και μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», με στόχο να σφραγισθεί μια συμφωνία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μία εβδομάδα.
Αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβει σήμερα στο Κάιρο για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από πέντε μήνες πολέμου. Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων με απελευθέρωση ομήρων και αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ. Αντιπρόσωποι των χωρών αυτών «θα επαναλάβουν την Κυριακή στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα», μετέδωσε ο αιγυπτιακός τηλεοπτικός σταθμός AlQahera News.
Πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς, και ζήτησε να μην κατονομασθεί, ανέφερε πως αντιπροσωπεία της Χαμάς «θα πάει να συναντήσει τους Αιγύπτιους που επιβλέπουν τις διαπραγματεύσεις γύρω από μια κατάπαυση του πυρός για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των συνομιλιών που έχουν στόχο να διακοπεί η (ισραηλινή) επίθεση και ο πόλεμος και να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια ανταλλαγή ομήρων». Η Χαμάς είχε αναφέρει πως προτείνει να απελευθερώνει έναν όμηρο την ημέρα επί 42 ημέρες με αντάλλαγμα 10 φυλακισμένους Παλαιστινίους για κάθε Ισραηλινό όμηρο.
Με νεότερες δηλώσεις σήμερα το πρωί στο AFP υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι «εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Χαμάς, που περιλαμβάνουν την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία (εκεχειρία) μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες».
Αλεξίπτωτα με ανθρωπιστική βοήθεια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια πρώτη επιχείρηση ρίψης από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας. Η επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών εναντίον πεινασμένου πλήθους που συγκεντρώθηκε σε οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 116 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Μπροστά στις δυσκολίες για να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια οδικώς, κυρίως προς το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου εδάφους, χώρες έριξαν πρόσφατα με αλεξίπτωτα φορτία, κυρίως η Ιορδανία με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Αίγυπτος σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», προειδοποίησε εντούτοις η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC).
Τρία αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έριξαν 66 δέματα που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 38.000 γεύματα, σε μια κοινή επιχείρηση με την Ιορδανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom).
Τα φορτία δια της χερσαίας οδού, τα οποία υπόκεινται στο πράσινο φως του Ισραήλ, που επιβάλλει από το 2007 αποκλεισμό στη Γάζα, δεν φθάνουν παρά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από την Αίγυπτο μέσω της Ράφα. Και η μεταφορά τους, κυρίως στο βόρειο τμήμα του εδάφους, είναι επικίνδυνη εξαιτίας των μαχών, των ισραηλινών βομβαρδισμών, των συντριμμιών που κλείνουν τους δρόμους και μερικές φορές των λεηλασιών.
«Θα επιμείνουμε να διευκολύνει το Ισραήλ την είσοδο περισσότερων φορτηγών (…) Η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα δεν είναι αληθινά αρκετή», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν. Στο μεταξύ το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς, κυρίως στο Χαν Γιούνις και στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 92 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά, από πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά σε νοσοκομείο στη Ράφα, ανέφερε το υπουργείο. Η ίδια πηγή έκανε επίσης λόγο για 13 παιδιά που έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από «κακή διατροφή και αφυδάτωση». Ο απολογισμός του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματά να αυξάνεται και έχει φθάσει συνολικά τους 30.320 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο της Χαμάς.