ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο μικροσκόπιο της Δύσης τα “πάρε-δώσε” Πούτιν-Ερντογάν

Στο μικροσκόπιο της Δύσης τα "πάρε-δώσε" Πούτιν-Ερντογάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας, όπως έδειξε και η χτεσινή συνάντηση του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε «αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να πληγεί από τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις».

Έξι αξιωματούχοι δυτικών χωρών δήλωσαν στους Financial Times ότι ¨”ανησυχούν” για την υπόσχεση που έδωσαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας να διευρύνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την ενέργεια μετά από τις μαραθώνιες συνομιλίες τους στο Σότσι που διήρκησαν τέσσερεις ώρες. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί «όλο και πιο στενά» την συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Άγκυρα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πλατφόρμα για το εμπόριο με τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα πλήξει τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις με «δευτερογενείς κυρώσεις», προσθέτει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους Financial Times ανώτερος δυτικός αξιωματούχος κατέθεσε την πρόταση τα δυτικά κράτη να καλέσουν τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποσυρθούν από την Τουρκία, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε την Παρασκευή.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα των Financial Times πρόκειται για «μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να παραλύσει την οικονομία της χώρας ύψους 800 δισ. δολαρίων, εάν οι ξένες εταιρείες συμφωνούσαν να συμμορφωθούν».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα κράτη που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δράσουν εναντίον της Άγκυρας «καλώντας τις δυτικές επιχειρήσεις είτε να αποσυρθούν από τις σχέσεις τους στην Τουρκία, είτε να συρρικνώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, υπό το πρίσμα του κινδύνου που θα δημιουργούσε η επέκταση της σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία». Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από αρκετούς άλλους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αμφισβήτησαν πώς θα λειτουργούσε πρακτικά και νομικά και αν θα ήταν καλή ιδέα.

Ερντογάν: “Θα αγοράζουμε αέριο σε ρούβλια”

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ. «Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. Οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στην νότια Ρωσία, όπου συνάντησε χθες Παρασκευή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Προηγήθηκε η εγκάρδια υποδοχή επιφύλαξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι. H συνάντηση των δύο, οι δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, διήρκεσε σύμφωνα με τα ρωσικά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας. Το ανακοινωθέν πάντως που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει διάθεση σύσφιξης των ρωσοτουρκικών δεσμών, χωρίς όμως να αναφέρονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν από κοινού, «όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο έδαφος της Συρίας». Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών, φαίνεται πως Πούτιν και Ερντογάν καταφέρνουν να συνομιλούν μεταξύ τους και να συμφωνούν, την ώρα που δυσκολεύονται να βρουν άλλους συνομιλητές. Σειρά ερωτημάτων για το βάθος της σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, εγείρουν έγκυρες εφημερίδες των ΗΠΑ και της ΕΕ, με υπονοούμενα για μυστικές συμφωνίες, παρότι η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, έστω και τυπικά.

Νωρίτερα στην υποδοχή και οι δύο ηγέτες δήλωσαν διάθεση για επέκταση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης που μεταδόθηκε απευθείας από τη ρωσική τηλεόραση. Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε ο Πούτιν.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει η συνάντηση «να ανοίξει μια νέα πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας». Έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ιδιαίτερα για τους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν. Παράλληλα είπε ότι είναι σημαντικό ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου που κατασκευάζει ο ρωσικός πυρηνικός κολοσσός Rosatom στη νότια Τουρκία να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι