Στο σβέρκο του Μακρόν η καυτή ανάσα της Λεπέν

Η επανεκλογή Μακρόν και η πολιτική ήττα της "φιλελεύθερης συναίνεσης", Σταύρος Λυγερός

Αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος νιώθει την καυτή ανάσα της Μαρίν Λεπέν, βάσει των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται και καταγράφουν τις απόψεις των πολιτών. H δημοτικότητα του Μακρόν στην πορεία μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2022 αναμένεται να καθορίζεται από τα ποσοστά της ανεργίας και τις παρενέργειες της πανδημίας στην οικονομία και σε άλλους τομείς.

Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η ρητορική της Λεπέν της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, έχει απήχηση και ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε ότι «ο Μακρόν κινδυνεύει να χάσει τις προεδρικές από τη Λεπέν, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό να εκλεγεί».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών υιοθετώντας, σύμφωνα με το Γάλλο αναλυτή Ούγκο Παλέτα, μεγάλο μέρος του λεξιλογίου και των προτάσεων της ακροδεξιάς. Το έκανε ο Ζακ Σιράκ το 1997 και ο Νικολά Σαρκοζί το 2007. Η στρατηγική βασίζεται στην υπόθεση, ότι την εργατική τάξη την απασχολούν κυρίως τα ζητήματα ταυτότητας, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι αυτή υποφέρει από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Οι διάφορες δημοσκοπήσεις ασκούν πίεση στον Μακρόν, αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας τη δεδομένη στιγμή και εμφανίζουν τη Λεπέν με αυξημένα ποσοστά δημοτικότητας. Όμως, να επισημάνουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2022 το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα καταφέρει να επικρατήσει στο δεύτερο γύρο.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris, προβλέπει ότι η Λεπέν θα έρθει πρώτη με μικρή διαφορά  έναντι του Μακρόν στο πρώτο γύρο, ενώ αυτός τελικά θα είναι ο νικητής στον επαναληπτικό γύρο με ποσοστό 52% έως 48%. Ταυτόχρονα, τα ευρήματά  έδειξαν ότι ένα μεγάλο τμήμα των αριστερών ψηφοφόρων θα απέχουν από τις εκλογές, αρνούμενοι να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν και να μπλοκάρουν την Λεπέν. Ωστόσο, η εταιρεία δεν δημοσίευσε τη δημοσκόπηση για το δεύτερο γύρο, προφανώς επειδή δεν ήταν σίγουρη για την ακρίβεια των ευρημάτων της.

Διαχείριση κορονοϊου

Επίσης μια άλλη έρευνα της εταιρείας Ipsos, έδειξε ότι ο Μακρόν θα λάβει στον πρώτο γύρο 27%, η Λεπέν θα καταλάβει τη δεύτερη θέση με 25% και ο ανεξάρτητος κεντροδεξιός Χαβιέ Μπερτράντ θα έρθει τρίτος με 14,5%. Τα ευρήματα για το δεύτερο γύρο έδειξαν επικράτηση του Μακρόν έναντι της Λεπέν με ποσοστό 56% έως 44%.

Όμως, η διαχείριση του κορονοϊού είναι αυτή που αποτελεί και το σημαντικό πρόβλημα του Μακρόν. Τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το Covid-19, αλλά το πραγματικό ποσοστό εκτιμάται ότι είναι υψηλότερο. Περίπου 81.000 άτομα έχουν πεθάνει  –έβδομος μεγαλύτερος αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού αν και ξεκίνησε το Δεκέμβριο, υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ινστιτούτο Odoxa έδειξε σε δημοσκόπηση, ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση Μακρόν. Το 81% των πολιτών πιστεύουν ότι αυτή «δεν γνωρίζει πού πηγαίνει» όσον αφορά τον προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του Covid-19. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θεωρείται απόρροια της απόφασης Μακρόν να απορρίψει ή να καθυστερήσει την επιβολή ενός τρίτου ολικού lockdown για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος του κορονοϊού.

Επιπλέον, μια έρευνα της IFOP-Fiducial για το CNEWS και το Sud Radio έδειξε ότι το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Λεπέν θα διαχειριζόταν την πανδημία και τη διάθεση εμβολίων, πολύ καλύτερα από τον Μακρόν. Επίσης, τα ευρήματά της έδειξαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Έντουαρντ Φιλίπ θεωρούνταν πιο κατάλληλος από το Μακρόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά την χρονική περίοδο 9- 10 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.019 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω. Ο Μακρόν επικρίθηκε για έλλειψη ετοιμότητας και οράματος, καθώς εκτίμησαν ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει την πανδημία, ιδιαίτερα σκληρά σε σύγκριση με ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες.

Νόμος για την ασφάλεια

H γαλλική κοινωνία αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις και άλλες πολιτικές του Γάλλου προέδρου, όπως ο προτεινόμενος νόμος για την ασφάλεια, που έχει εγκριθεί από τη Βουλή και θα τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία τον Μάρτιο. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν πρόσφατα κατά του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου απαγορεύεται μεταξύ άλλων να δημοσιεύονται φωτογραφίες αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος.

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται μετά από ένα χρόνο διαδοχικών lockdown και δυσοίωνων οικονομικών προβλέψεων να ξεσπάσει και ένα νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στα πρότυπα των Κίτρινων Γιλέκων. Η δυσαρέσκεια με τη γαλλική ελίτ παραμένει και μπορεί αναζωπυρωθεί αν η κυβέρνηση επανέλθει στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ισλαμικής εξτρεμιστικής τρομοκρατίας που έχει συνταχθεί και συζητείται στο κοινοβούλιο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, οι αιματηρές ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου έτους και η δημόσια αντιπαράθεση για την πολιτική ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων έδωσαν στη Λεπέν την ευκαιρία να συσπειρώσει την εκλογική της βάση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι