Στο τραπέζι δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ιταλία

Τα ζόμπι επιστρέφουν στην Ιταλία - Οι Πεντάστεροι σε υπαρξιακή κρίση, Δημήτρης Δεληολάνης

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος το “Κίνημα 5 Αστέρων” για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Αυτό δήλωσε το ανώτατο στέλεχος Λουίτζι Ντι Μάιο, εξηγώντας πως το κόμμα του επιφυλάσσεται για δημοψήφισμα στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες να αλλάξουν οι οικονομικοί κανόνες. «Εάν τα καταφέρουμε, η Ευρώπη θα αλλάξει και δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα για το ευρώ. Ειδάλλως, θα ζητήσουμε από τους Ιταλούς εάν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν».

Πριν λίγες μέρες, ο Ντι Μάιο είχε αναφέρει στο Πρακτορείο Reuters ότι δεν αποκλειόταν η ιδέα για δημοψήφισμα, ωστόσο τη θεωρεί ως την τελευταία λύση εάν δεν καταφέρει να πείσει για χαλάρωση των κανόνων ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι εντός ολίγων εβδομάδων το ιταλικό κοινοβούλιο θα διαλυθεί για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες φαίνεται δύσκολο να αναδείξουν κυβέρνηση. Το “Κίνημα των 5 Αστέρων” προβλέπεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αποκλείοντας την ένταξή του σε οποιοδήποτε συνασπισμό.

Σημειώνεται ότι σήμερα το κόμμα που ίδρυσε ο Γκρίλο κατέχει 109 έδρες στο ιταλικό Κοινοβούλιο και 54 στην Γερουσία. Σύμφωνα, ωστόσο, με το νέο εκλογικό σύστημα που ψηφίσθηκε πρόσφατα, αναμένεται να μειωθεί η εκλογική δύναμή του. Το νέο σύστημα ευνοεί τους παραδοσιακούς συνασπισμούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι