Στον αέρα η Συμφωνία, μπλοκάρουν τον Ζάεφ οι Αλβανοί
10/01/2019Νέα αναβολή πήρε η προγραμματισμένη για τις 14:00 συζήτηση στην Βουλή των Σκοπίων επί των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και μετατέθηκε κατά δύο ώρες, γεγονός που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ερμηνεύεται ως έλλειψη πλειοψηφίας από τον Ζάεφ για την υπερψήφισή τους.
Όπως αναφέρει το σκοπιανό σάιτ a1on, ο Ζάεφ «προφανώς δεν έχει βρει τις απαιτούμενες ψήφους» και γι αυτό είναι «σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE, αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλ Κασάμι».
Σημειώνεται ότι το αλβανικό κόμμα απαιτεί να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία». Το πρόβλημα για τον Ζάεφ είναι ότι αυτές οι αξιώσεις των Αλβανών έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών, που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE, επειδή συμφώνησαν με όσα αναγράφονται στις προτεινόμενες αλλαγές υπθ Συντάγματος.
Έτσι, ο Ζάεφ βρίσκεται στην μέση και προσπαθεί να γεφυρώσει αυτές τις διαφορές προκειμένου να μην ναυαγήσει η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, η οποία είναι και το διαβατήριο για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε και στην χθεσινή συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι 80 βουλευτές για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, αν και όλο αυτό το διάστημα εξέφραζε την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να υπερψηφιστεί από περισσότερους.
Μπλόκo από τους Αλβανούς
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το κίνημα BESA και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» που είχαν καταθέσει «τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος» μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας.
Το BESA επιμένει και ζητά οι συνταγματικές αλλαγές να κάνουν ξεκάθαρο ότι τα Σκόπια δεν είναι μονοεθνικό κράτος, κάτι που αφήνει να εννοηθεί η πρόβλεψη για την υπηκοότητα και οι αναφορές «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως επίσης και η τροπολογία για την διασπορά.
Την ίδια ώρα η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ζητά να κατοχυρωθεί συνταγματικά η χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια. Ζητά επίσης να προστεθεί στο προοίμιο του Συντάγματος, δίπλα στις λέξεις «ανεξάρτητη και κυρίαρχη» η λέξη «πολυεθνική». Ζητά τέλος η αναφορά σε «μακεδονικό λαό» να πραραληφθεί και να αντικατασταθεί από την λέξη «πολίτες», έτσι ώστε να τονίζεται ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.
Παραίτηση του συντονιστή της ΚΟ
Διακοπή υπήρξε και την Τετάρτη, μετά την ξαφνική παραίτηση του βουλευτή του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος και συντονιστή της ΚΟ, Τόμισλαβ Τούντεβ.
Σκοπιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η παραίτηση του βουλευτή έγινε για να αναλάβει επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ την ίδια ώρα από το κυβερνών κόμμα διέρρεε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτούνται.
Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν νέος συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος να αναλαμβάνει ο Γιοβάν Μιτσέδσκι, μέχρι σήμερα αναπληρωτής του Τούντεβ, ενώ την θέση του ως βουλευτής θα καταλάβει ο αιγυπτιακής καταγωγής Ρούμπιν Ζεμόν!
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του VMRO Χριστιάν Μιτσκόσκι, απευθυνόμενος σε πολίτες που διαδήλωναν χθες έξω από το κοινοβούλιο τόνισε:
«Δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να μην της δώσουμε νομιμοποίηση, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές είναι επιζήμιες και αλλάζουν την ταυτότητα. Όλοι ξέρουν ότι η αλλαγή δεν πραγματοποιείται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με εκβιασμούς. Αυτή είναι η τελευταία πράξη σε αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία στην οποία η “Μακεδονία” έχει οδηγηθεί από τον Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία».