Τί είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμα του – Μάχη ψήφο με ψήφο για την Γερουσία
09/11/2022«Οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, τονίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει συνολική εικόνα απ’ όλες τις Πολιτείες, καθώς σε δύο ακπόμα μαίνεται η μάχη ψήφο-ψήφο, ενώ στην Τζόρτζια φαίνεται πως θα επαναληφθεί η ψηφοφορία.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024, δεν έκρυψε την επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο είπε ότι θα συζητήσει με την οικογένειά του και θα αποφασίσει στις αρχές του 2023. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι, εάν ο Ρεπουπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κατέβει εκ νέου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να διασφαλιστεί, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ότι δεν θα επανέλθει στην εξουσία.
Ευχαρίστησε τους νέους ψηφοφόρους, που συμμετείχαν δυναμικά και μαζικά στη διαδικασία, ενώ παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη διετία ήταν δύσκολη και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του, με έμφαση στο εμβολιασμό για την πανδημία και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και των ομοσπονδιακών φόρων. «Τώρα αρχίζουμε» ανέφερε, λέγοντας ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για «κοκκινο κύμα» (σ.σ. νίκη των Ρεπουμπλικανών) στις ενδιάμεσες εκλογές. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι «μπερδεμένοι».
Ο Μπάιντεν είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά δεν θα δεχτεί μέτρα που θα αυξήσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο».
Ο ίδιος απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, ενώ αναφέρθηκε και στη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματα του Πούτιν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο.
Τρεις είναι πολιτείες-κλειδιά στις οποίες θα κριθεί το “παιχνίδι”. Στην Αριζόνα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μάρκ Κέλι εμφανίζεται ελαφρώς πιο μπροστά από τον προωθούμενο από τον Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιο Μπλεικ Μάστες, ωστόσο έχει καταμετρηθεί μόνο το 69% των ψήφων. Στη Νεβάδα, ο Ρεπουμπλικανός Άνταμ Λάξαλτ εμφανίζεται πρώτος έναντι της Δημοκρατικής Κάθριν Κορτέζ Μάστο, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Στη Τζόρτζια, ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος αναμέτρησης στις 6 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι ο υποψήφιος καλείται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% για να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο.
Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών για την Γερουσία (για 35 από τις 100 έδρες) είναι ισόπαλο μέχρι στιγμής και τα δύο κόμματα έχουν από 48 έδρες. Στο άλλο νομοθετικό σώμα, τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προβάδισμα και θα αποκτήσουν τον έλεγχο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, όμως η πλειοψηφία τους ενδέχεται να είναι οριακή.
Η εκλογική διαδικασία για την Γερουσία, εξελίχθηκε σε θρίλερ το οποίο συνεχίζεται, καθώς, στις τέσσερις από αυτές θα πρέπει να καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια. Στην Πενσιλβάνια μία επίσης ήταν πολιτεία-κλειδί, το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε γύρω στις 8.30 το πρωί ώρα Ελλάδας και την έδρα παίρνει ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Φέτερμαν, που είχε αντίπαλο τον ρεπουμπλικάνο Μεχμέτ Οζ, τουρκικής καταγωγής και στενό φίλο του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν. Στο Γουισκόνσιν ο ρεπουμπλικάνος Ρον Τζόνσον προπορεύεται του δημοκρατικού Μαντέλα Μπέρνς με μισή μονάδα και εκτιμάται ότι θα πάρει την έδρα, καθώς η καταμέτρηση βρίσκεται στο 90%
Η μάχη των μαχών στη Τζόρτζια
Στην Τζόρτζια ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ έχει διαφορά μισής μονάδας από τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Χέρσελ Γουόκερ με καταμετρημένο το 96% των ψήφων. Ο πρώτος έχει ποσοστό 49,2% και ο αντίπαλός του 48,7%, με την διαφορά σε ψήφους να είναι περίπου 18.000 σε σύνολο άνω των 4.000.000 ψηφοδελτίων. Ο τρίτος-ανεξάρτητος υποψήφιος συγκεντρώνει ποσοστό 2,1% και αυτό αποδεικνύεται αρκετό για να κόψει την πλειοψηφία 50% + 1 που απαιτείται.
Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα οι φιναλίστ ήδη ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο σε έναν μήνα. Το τοπίο θα ξεκαθαριστεί εάν από τις άλλες τρεις πολιτείες οι Δημοκρατικοί πάρουν σήμερα τις δύο και έτσι συμπληρώνουν τις 50 έδρες, οπότε ότι και να γίνει στην Τζόρτζια οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Στο Σώμα προεδρεύει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και με την ψήφο της οι Δημοκρατικοί έχουν 50+1 έδρες και τον έλεγχο.
Προηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή
Ως προς τη Βουλή, με βάση και τα exit polls, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίζονται συγκρατημένα, αν και προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν τελικά τον έλεγχο έστω και με μικρή πλειοψηφία, με 219 έδρες σε σύνολο 435, κάτι που αν επιβεβαιωθεί δεν μπορεί να θεωρηθεί σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ως προς την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ θα ανοίξει νέα συζήτηση.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κρίνονται και οι 435 έδρες. Ψηφοφορία διεξήχθη επίσης για δεκάδες κυβερνήτες, γραμματείς πολιτειών και γενικούς εισαγγελείς. Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είχαν άνετη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες. Στην Βουλή χρειάζονται 218 αντιπρόσωποι για τον έλεγχο του Σώματος και στην απερχόμενη οι Δημοκρατικοί είχαν 222 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 209 ενώ τέσσερις (4) βουλευτές ήταν ανεξάρτητοι. Το αποτέλεσμα. όμως, έτσι όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις θα είναι οριακό και οι έδρες που έχουν κριθεί έως τώρα είναι 193 για τους Ρεπουμπλικάνους και 170 για τους Δημοκρατικούς.
Οι βουλευτές ελληνικής καταγωγής Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes), Κρις Πάππας επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας.