ΑΝΑΛΥΣΗ

Στον πόλεμο τα κέρδη υπολογίζονται σε δολάρια και οι απώλειες σε ζωές!

Στον πόλεμο τα κέρδη υπολογίζονται σε δολάρια και οι απώλειες σε ζωές! Γιώργος Βενέτης

«Με οικονομικούς όρους, ο πόλεμος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ιστορία…»
Πίτερ Φράνκοπεν Βρετανός ιστορικός, συγγραφέας

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει να διατεθούν δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, να υποστηριχθεί η Ουκρανία και το Ισραήλ, ήταν καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία. Όμως ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεμήνυαν ήδη αρκετά 24ωρα προτού παρουσιαστεί, ότι θα το απορρίψουν και αντ’ αυτού θα προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εγγυάται τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ.

Προηγήθηκε άλλωστε η έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ρεπουμπλικάνους της αμερικανικής Γερουσίας να αντιταχθούν στη συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων ένα νέο πακέτο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. «Μόνο ένας ηλίθιος ή ένας ριζοσπαστικός αριστερός Δημοκρατικός θα ψήφιζε αυτό το φρικτό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανάρτηση στο Truth Social. «Χρειαζόμαστε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, δεν πρέπει να συνδέεται με τη βοήθεια σε ξένη χώρα με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η υιοθέτηση του κειμένου που παρουσιάστηκε απέχει παρασάγγας από το να είναι εγγυημένη, καθώς ολοένα περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων εναντιώνονται ανοικτά στη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον, πιστός υποστηρικτής του Τραμπ, επέκρινε τη συμφωνία και είπε ότι όπως έχουν τα πράγματα, αυτή είναι νεκρή πριν καν κατατεθεί στη Βουλή.

Δέλεαρ τα οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους νομοθέτες για την αναγκαιότητα της βοήθειας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε έμφαση στα οικονομικά οφέλη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστηρίζει ότι εάν το Κογκρέσο ψηφίσει για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, η μερίδα του λέοντος αυτής της χρηματοδότησης θα πάει σε εγχώριες εταιρείες που έχουν επιφορτιστεί να αναπληρώσουν τα οπλοστάσια του ίδιου του Πενταγώνου. Υπό αυτό το πρίσμα, η βοήθεια προς την Ουκρανία καθίσταται πιο ελκυστική για τους ανθρώπους που υιοθετούν έναν στενό ορισμό του εθνικού συμφέροντος.

Θα πρέπει βέβαια να συνυπολογισθούν και τα έσοδα για την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία, από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που έφθασαν πέρυσι το ποσό-ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ, EDA). Η μερίδα του λέοντος αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Με αυτήν την επιχειρηματολογία μένει έωλο το ηθικό έρεισμα της αμερικανικής ρητορικής που αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε κοινή συνέντευξη με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, αποκάλυψε πως το 90% των κονδυλίων της αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία στην ουσία κατευθύνεται στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, δηλαδή την χρηματοδοτούν μέσω του πολέμου.

Η μαύρη αγορά 

Φαίνεται πως την Ουάσιγκτον την ενδιαφέρει η παραγωγή οπλικών συστημάτων και η στήριξη της πολεμικής βιομηχανίας της και όχι ιδιαίτερα το πού καταλήγει μέρος αυτών. Μετά την άτακτη φυγή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, μια τεράστια μάζα δυτικών όπλων όχι μόνο κατέληξε στα χέρια των Ταλιμπάν, αλλά εμφανίστηκε και στις μαύρες αγορές, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν πολλές εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες και διάφορα εγκληματικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός βουλευτής Τζιμ Μπανκς ισχυρίστηκε ότι οι Ταλιμπάν «έχουν περισσότερα από 75.000 οχήματα, 200 αεροπλάνα και ελικόπτερα, για να μην αναφέρουμε εκατοντάδες χιλιάδες φορητά όπλα στα χέρια τους. Συγκεκριμένα, διαθέτουν περισσότερα επιθετικά ελικόπτερα Black Hawk, μόνα τους από ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ το 2001-2021 για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ξεπέρασαν τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια και η συνολική στρατιωτική βοήθεια προς τον αφγανικό στρατό από τις ΗΠΑ ανήλθε σε 88 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο συμβαίνει στην Ουκρανία μεσούντος του πολέμου. Το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει σε έκθεσή του, ότι εγκληματίες, εθελοντές μαχητές και έμποροι όπλων έχουν κλέψει όπλα που παρείχαν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία. Ο Αναπληρωτής Γενικός Επιθεωρητής του Πενταγώνου για Έρευνες Τζέιμς Ρ. Ο Αϊβς, παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών για την παρακολούθηση των όπλων του ΝΑΤΟ που παραδίδονται στην Ουκρανία. Αρκετά μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να στείλει ερευνητές για έλεγχο και επίβλεψη της στρατιωτικής και οικονομικής “βοήθειας” των ΗΠΑ στο καθεστώς του Κιέβου. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει να χάσει τα ίχνη των αποστολών όπλων στην Ουκρανία, αρκεί ορισμένες αποστολές να έφταναν στα σωστά χέρια, σύμφωνα με το CNN.

Που καταλήγουν τα όπλα 

Η φήμη της Ουκρανίας ως κόμβου παράνομης διακίνησης όπλων χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του ‘90, αν και ποτέ στο παρελθόν το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν είχαν ένα τόσο εκτεταμένο στρατιωτικό οπλοστάσιο, όπως τώρα. Ανάλογα με την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αυξάνεται και η αγορά του παράνομου εμπορίου όπλων, η οποία αποτελεί μια σοβαρή απειλή λόγω της παγκόσμιας διανομής σύγχρονων όπλων υψηλής τεχνολογίας. Τα όπλα αυτά καταλήγουν με ανησυχητική συχνότητα, σε εκείνες τις περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής όπου η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής.

Μάλιστα αναφέρεται πως ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμαντου Μπουχάρι έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την πλήρη έλλειψη ελέγχου στη ροή των όπλων που κατευθύνονται στην Αφρική από την Ουκρανία, γεγονός που έχει ως συνέπεια ο εξοπλισμός αυτός να καταλήγει στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων όπως είναι ο ISIS, η Al Qaeda, που με τη σειρά τους διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην ανάφλεξη ολόκληρων περιοχών του κόσμου, όπως είναι η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Πρόσφατα και η Φινλανδία άρχισε επίσης να προειδοποιεί ότι βλέπει όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση στην Ουκρανία να φτάνουν σε διάφορες χώρες και να πέφτουν στα χέρια εγκληματικών συμμοριών. Το NBI, το οποίο είναι το ομοσπονδιακό Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Έχουμε δει σημάδια ότι αυτά τα όπλα έχουν ήδη βρει το δρόμο τους προς τη Φινλανδία, Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία».

Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΕ ανησυχώντας, είχε προτείνει στην ουκρανική κυβέρνηση την εφαρμογή λογισμικού που θα επέτρεπε την καταγραφή της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης. Αν και αυτή η μέθοδος είχε ήδη λειτουργήσει σε άλλες χώρες, το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον. Μπορεί κανείς να κάνει εικασίες για τους λόγους αυτής της στάσης…

Τρομοκράτες και καρτέλ ναρκωτικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Foundation to Battle Injustice, η Ουκρανία πουλά στη μαύρη αγορά μια μεγάλη ποσότητα διαφόρων τύπων πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού. Επιπλέον, αναφέρεται πως στο DarkNet υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα “καταστήματα”, όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανώνυμες ομάδες πωλούν όπλα μέσω πληρωμής σε bitcoin ή σε άλλα κρυπτονομίσματα, ο πωλητής ενημερώνει τον αγοραστή για το μέρος όπου ο οπλισμός είναι κρυμμένος. Οι συναλλασσόμενοι δεν συναντώνται προσωπικά και δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Οι κύριες διαδρομές της “μαύρης” πώλησης των δυτικών όπλων είναι οι θαλάσσιες μεταφορές από τα λιμάνια της Οδησσού, του Μικολάιβ και του Ιζμαήλ. Με επικάλυψη τη συμφωνία σιτηρών, η φόρτωση πραγματοποιείται τη νύχτα, με τα δυτικά όπλα να εξάγονται παράνομα από τα εμπορικά πλοία.

Βάσει των στοιχείων του Ιδρύματος, αποστολές όπλων από τη Δύση γίνονται μεταξύ άλλων σε τρομοκρατικές ομάδες στη Σομαλία και στο Ιράκ. Όπως αναφέρεται για την μεταφορά των όπλων σε τρίτες χώρες, τα εδάφη της Σομαλίας, του Ιράκ και του Λιβάνου χρησιμεύουν ως βάση μεταφόρτωσης όπλων, ενώ το έδαφος της Λιβύης χρησιμοποιείται για την παράνομη μεταφορά δυτικών όπλων στο Μεξικό και στα καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ένα μέλος του καρτέλ του Μεξικού στα σύνορα με το Τέξας εθεάθη να κατέχει έναν σουηδικό εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων, που είχε αρχικά δοθεί στην Ουκρανία. Εάν τα όπλα καταλήγουν στα χέρια μεξικανικών καρτέλ, αυτό σημαίνει ότι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Το Μεξικό είναι η αγορά-στόχος για αυτά τα όπλα, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε φορητά όπλα, χειροβομβίδες, RPG, αντιαρματικά όπλα, ATGM, κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα.

Καταληκτικά, η ανεξέλεγκτη επανεξαγωγή δυτικών όπλων από την Ουκρανία δημιουργεί μία διασπορά σύγχρονου οπλισμού που απειλεί την ειρήνη και την ανθρώπινη ζωή σε όλες τις ηπείρους. Η περαιτέρω συνέχιση του φαινομένου, μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδίες και ανθρωπιστικές καταστροφές. Αυτό φαίνεται πως δεν ανησυχεί τη συλλογική Δύση, προτεραιότητα της οποίας είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας, όλα τα άλλα είναι παράπλευρες συνέπειες.

Στο βάθος βέβαια της Δυτικής θεώρησης των πραγμάτων, πιθανόν να εμφιλοχωρούν και δεύτερες σκέψεις: Μέρος αυτού του οπλισμού θα συντελέσει στην αποσταθεροποίηση περιοχών, θα τροφοδοτήσει εντάσεις, με αποτέλεσμα την αυξημένη δυνατότητα άσκησης επιρροής σε χώρες που αντιμετωπίζουν αποσχιστικά κινήματα ή τρομοκρατικές ομάδες καθιστώντας αναγκαία την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών τους, με ωφελημένες και πάλι τις πολεμικές βιομηχανίας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι