Στον "αυτόματο πιλότο" οι σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν

Ιγνατίου Μιχάλης
1812
Στον

Δεν περίσσεψαν τα χαμόγελα την περασμένη Πέμπτη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκαν και διαπραγματεύθηκαν, για έξι και πλέον ώρες τις διαφορές τους, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν. Ο λόγος είναι πως προχώρησαν σε μία συμφωνία, που στην πραγματικότητα δεν τους ικανοποιεί. Προς το παρόν αντέχει, αλλά για πόσο καιρό, είναι το ερώτημα. Ήδη συνεχίζονται οι συγκρούσεις, αλλά η Μόσχα και η Άγκυρα το κρύβουν…

Ως γνωστό, ο Πούτιν απαιτεί την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων που πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, τους οποίους προστατεύει η Τουρκία. Πρόκειται για προσωπική, μάλιστα, απόφαση του Τούρκου Προέδρου να ενισχυθούν με στρατιωτικά και άλλα μέσα οι εν λόγω τρομοκράτες. Τους μάζεψε από τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος, τους εκπαίδευσε και τους φανάτισε.

Σχημάτισε ένα στρατό, με στοιχεία από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, για να τους χρησιμοποιεί. Ήδη έστειλε αρκετούς στη Λιβύη. Γιατί να μην στείλει και στην Ελλάδα, και στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη; Άραγε, μήπως αυτό το σχέδιο υλοποιεί;

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, δεν ανέχεται τον πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος στηρίζεται από τον ίδιο τον Πούτιν, επειδή του εξασφαλίζει τις πιο σημαντικές βάσεις της Ρωσίας στο εξωτερικό, και όχι μόνο. Λόγω της Συρίας και του προέδρου της, η Μόσχα αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο παίκτη στη Μέση Ανατολή και εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον την απουσία της Αμερικής.

Το ζήτημα των S-400

Η Ουάσιγκτον θα πληρώσει την αποχώρησή της από την περιοχή. Ίσως μάλιστα επηρεαστεί και ο πιο σημαντικός της σύμμαχος, το Ισραήλ, το οποίο στοχεύουν το Ιράν και οι "πληρεξούσιοί" του στην περιοχή. Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι, ενώ η σχέση της Μόσχας και της Άγκυρας βρίσκεται σχεδόν στον "αυτόματο πιλότο", οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν ακόμα να πείσουν τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του να στείλουν πακέτο πίσω στον Πούτιν το πυραυλικό σύστημα S-400.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δείχνουν κάτι άλλο, πάντως. Ότι θα τους ενεργοποιήσει. Να μην ξεχάσουμε ποτέ πως, στην περίπτωση αυτή, εάν η Τουρκία απαλλαγεί αυτού του υπερόπλου, θα σημειωθεί μία γεωπολιτική εξέλιξη μεγατόνων! Η εγκατάλειψη της Ρωσίας από τον Ερντογάν θα άλλαζε εντελώς το σκηνικό στην ευρύτερη γειτονιά, χωρίς αναγκαστικά να σημαίνει ότι αυτή είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η επιστροφή του Ερντογάν στο δυτικό "μαντρί", ίσως να αύξανε την αμερικανική επιρροή στον πρόεδρο της Τουρκίας και ίσως αυτό να είχε ευεργετική επίδραση και στις σχέσεις με την Ελλάδα. Τώρα είναι ανεξέλεγκτος, δεν ακούει τους Δυτικούς και έγινε υποχείριο του Πούτιν, στον οποίο συμφέρουν οι συγκρούσεις μέσα στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal.com

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.