Στρατηγική εξόδου από το lockdown στα μέτρα Γαλλίας-Γερμανίας ψάχνει η Κομισιόν  

Στρατηγική εξόδου από το lockdown στα μέτρα Γαλλίας-Γερμανίας ψάχνει η Κομισιόν , Βαγγέλης Σαρακινός

Την στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας διερευνούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και συλλογικά η Κομισιόν. Ωστόσο, η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς δεν πλήττονται όλες το ίδιο, και αυτό δυσκολεύει μια απόφαση με γενική ισχύ. Την ίδια ώρα, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να είναι αντίθετος με πρόωρες αποφάσεις, ειδικά για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που αποτελούν πλέον τα δύο σημαντικότερα κέντρα εξάπλωσης του ιού.

Η Ευρώπη μετρά, άλλωστε, σύμφωνα με τον απολογισμό που καταρτά το Γαλλικό Πρακτορείο, βασιζόμενο σε στοιχεία από επίσημες πηγές, σχεδόν το 70% των θανάτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτόν τον απολογισμό, στις 14:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, «η Ευρώπη είχε συνολικά 81.474 θανάτους σε σύνολο 973.087 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ  και ο Καναδάς 24.482 θανάτους (608.274 κρούσματα), η Ασία 5.136 θανάτους (144.057 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.018 θανάτους (105.246 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 2.991 θανάτους (69.749 κρούσματα), η Αφρική 835 θανάτους (15.376 κρούσματα) και η Ωκεανία 77 θανάτους».

Την καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει η Αυστρία, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που πληρώνουν την απερισκεψία των ηγετών τους: Η πρώτη την “φαεινή” ιδέα του Μακρόν να μην ακυρώσει τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και η δεύτερη την αρχική επιλογή του Τζόνσον να μην λάβει μέτρα και να ακολουθήσει τη λεγόμενη θεωρία της “ανοσίας της αγέλης”. Το βαρύτερο τίμημα, ωστόσο, το έχουν πληρώσει, μέχρι στιγμής, η Ιταλία και η Ισπανία.

Το αυστριακό θαύμα

Η Αυστρία προχωρά ήδη από σήμερα σε μια σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, τα οποία έθεσε πριν από έναν μήνα. Υπό αυστηρές προϋποθέσεις διευρύνει τη λίστα των καταστημάτων που μπορούν να ανοίξουν και να υποδέχονται πελάτες, αφήνοντας εκτός, για την ώρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια.

Έτσι, με περιορισμένο ωράριο, ανοίγουν από την Τρίτη τα συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων. Με αυστηρές προϋποθέσεις ανοίγουν επίσης κάποια καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας. Οι καταστηματάρχες υποχρεώνονται να ελέγχουν τον αριθμό των πελατών, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μάσκα η κασκόλ! Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και στα δημόσια μέσα μετακίνησης, στα ταξί, καθώς και σε όλα τα καταστήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αυστρία έχει ρίξει το ποσοστό ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων στο 2-2,5% από 40% που ήταν στις 12 Μαρτίου, όταν έλαβε τα  περιοριστικά μέτρα. Πρόκειται επίσης για τη χώρα, στην οποία ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται είναι πλέον μικρότερος από τον αριθμό εκείνων που έχουν αποθεραπευτεί. Το στοίχημα της κυβέρνησης Κούρτς είναι να κρατήσει και μετά το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων χαμηλό το ποσοστό των νέων κρουσμάτων, το οποίο για ένατη ημέρα παραμένει κάτω του 3%.

Δειλά και τολμηρά βήματα

Στην Ιταλία, την χώρα που επλήγη πρώτη και σκληρότερα σε όλη την Ευρώπη,  επιτράπηκε την Τρίτη σε δεκάδες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία και καταστήματα παιδικών ρούχων, να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους, παρότι παραμένουν σε ισχύ μέτρα αυστηρού περιορισμού έως τις 3 Μαΐου. Κάποια εργοστάσια, ωστόσο, ενδέχεται να ανοίξουν πριν από τα τέλη Απριλίου, εφόσον βεβαίως το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων στην Ιταλία είναι σαφώς μειωμένος, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, παραμένει, ωστόσο, υψηλός, καθώς το τελευταίο  εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 602 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.972 νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία, η οποία χτυπήθηκε σχεδόν εξίσου σκληρά και επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, επέτρεψε, ήδη από τη Δευτέρα του Πάσχα, σε ορισμένους τομείς, όπως οι κατασκευές και η  βιομηχανία, να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους. Για την πλειονότητα του πληθυσμού εξακολουθούν να ισχύουν πάντως τα περιοριστικά μέτρα, τουλάχιστον έως τις 26 Απριλίου. Η Ισπανία καταγράφει μείωση των νέων κρουσμάτων και των νέων θανάτων, παραμένει, ωστόσο, μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί σοβαρότερα από τον ιό.

Σε ακόμη πιο τολμηρά βήματα αναμένεται να προχωρήσει η Δανία, η οποία έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη 15 Απριλίου το άνοιγμα των Σχολείων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι άλλωστε να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν την κοινωνία και την οικονομία και όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, η πρότασής της θα συζητηθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, όχι όμως άμεσα αλλά από τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα και η Ισλανδία, η μέρα κατά την οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα λύκεια, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, αν και ο αριθμών των ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν θα αυξηθεί στους 50, από 20 που είναι σήμερα. Η Ισλανδία μετράει βεβαίως 1.720 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόνον οκτώ νεκρούς.

Διστακτικό το Βερολίνο

Την ίδια ώρα, η Γαλλία επέκτεινε χρονικά το lockdown τουλάχιστον έως τις 11 Μαΐου, καθώς η χώρα πλησιάζει στο “ψυχολογικό” όριο των 15.000 θανάτων, αν και παρατηρείται μία σχετική μείωση του αριθμού των ασθενών που καταλήγουν, καθώς και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, σε σύγκριση με τα τελη Μαρτίου. Κουβέντα για δεν μπορεί να γίνει ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να έχει βγει μεν από το νοσοκομείο, αλλά να εξακολουθεί να απέχει από τα καθήκοντά του.

Διστακτικό σε μια χαλάρωση των μέτρων τώρα εμφανίζεται και το Βερολίνο, την ώρα που στη Γερμανία έχει ξεσπάσει σάλος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή φωτογραφία που απεικονίζει τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, μέσα σε ασανσέρ μαζί με άλλους 13 συναδέλφους του. Το τραγικό της υπόθεσης είναι δε, ότι επισκέπτονται κλινική!

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως έκανε σαφές ο Σπάν, επιθυμεί ένα «ενιαίο» σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών για όλη τη Γερμανία, όπως φέρεται να έχει προτείνει η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (Leopoldina), προκαλώντας τις αντιδράσεις πολιτικών και οικονομικών φορέων. Η πρόταση αυτή προσκρούει όμως και στα κρατιδιακά κοινοβούλια, τα οποία έχουν διιστάμενες απόψεις, καθώς η εξάπλωση του ιού δεν είναι στο κάθε ένα από αυτά. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πάντως την Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά διαφαίνονται ήδη τα πρώτα προβλήματα.

Σε άλλο κόσμο η Κομισιόν

Την ώρα πάντως που το Βερολίνο δυσκολεύεται να επιβληθεί στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, η γερμανοκρατούμενη Κομισιόν επιθυμεί να επιβάλλει ένα ενιαίο σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων για ολόκληρη την Ευρώπη. Παρά τις επικρίσεις που δέχεται, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της έγκαιρης λήψης μέτρων, ενώ η επιδημία κάλπαζε στην Ιταλία, η Επιτροπή καλεί τώρα τις χώρες μέλη της ΕΕ να συντονιστούν, καθώς ορισμένες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown.

Είναι η ίδια Επιτροπή που προκειμένου να σώσει την Σένγκεν υποστήριζε τον Μάρτιο ότι δεν θέλει μια αποκλεισμένη και μόνη Ιταλία, εμποδίζοντας τα κράτη μέλη να πάρουν προφυλάξεις στα σύνορά τους. Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και χώρες του πλούσιου Βορρά επιχείρησαν βέβαια στη συνέχεια να “σταυρώσουν” τη Ρώμη και τον ευρωπαϊκό νότο, αρνούμενοι την κοινή και ενιαία αντιμετώπιση των συνεπειών.

«Είναι η ώρα να αναπτύξουμε μια καλά συντονισμένη στρατηγική εξόδου της ΕΕ» αναφέρει η Κομισιόν σε προσχέδιο συστάσεων, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα, παρότι δεν έχει την εξουσία να υπαγορεύει υγειονομικά μέτρα στις 27 χώρες-μέλη. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η στρατηγική εξόδου θα πρέπει να είναι συντονισμένη «για να αποφευχθούν αρνητικές παράπλευρες συνέπειες». Ποιες όμως θα μπορούσαν να είναι αυτές;

Εάν δεν πρόκειται για “δωράκι” στη Γαλλία, για τις υπηρεσίες της στο τελευταίο eurogroup, (το Παρίσι δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμη σε άρση μέτρων) τότε μόνο ένα πράγμα μπορεί να φοβάται αυτή η Κομισιόν ως “παράπλευρη συνέπεια”: Μην επανεκκινήσει την οικονομία της κάποια χώρα μέλος πριν τη Γερμανία και στερηθεί η γερμανική οικονομία καμιά χούφτα σεντς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι