Στρατό στο Κόσοβο στέλνει η Τουρκία – Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ερντογάν

Στρατό στο Κόσοβο στέλνει η Τουρκία – Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ερντογάν

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει κομάντος στο Κόσοβο ανταποκρινόμενη σε αίτημα του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη KFOR της συμμαχίας μετά την ένταση που σημειώνεται το βόρειο Κόσοβο.

Σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα, το υπουργείο απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης, για την οποία αναφέρει πως θα μπορούσε να βλάψει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. «Η μονάδα μας (ένα τάγμα κομάντο) σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο … Κόσοβο στις 4-5 Ιουνίου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Μια πολιτική κρίση εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο, όταν αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα σε πόλεις της περιοχής με σερβική πλειοψηφία, κάτι που έκανε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επικρίνουν την Πρίστινα. Ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί την πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Απριλίου, με αποτέλεσμα να εκλεγούν οι αλβανοί δήμαρχοι.

Σε βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, 30 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβοι που διαμαρτύρονταν για τους δημάρχους τραυματίσθηκαν. Η βία έκανε το ΝΑΤΟ να ανακοινώσει πως θα στείλει πρόσθετα στρατεύματα, επιπλέον των 700 που κατευθύνονται ήδη προς την περιοχή για να ενισχύσουν την αποστολή του που αριθμεί 4.000 στρατιωτικούς.

Η ορκωμοσία Ερντογάν

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στην Άγκυρα και θα συμμετάσχουν στο δείπνο που θα τους παραχωρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στο “παλάτι” του. Προ λίγου, ο Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος. Στις 22.00, θα ανακοινωθούν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, όπου αναμένονται και αρκετά πρόσωπα-“έκπληξη”, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης.

Oι 20 αρχηγοί κρατών που προσκλήθηκαν να παραστούν στην τελετή, είναι οι εξής: Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντίμπα, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάρο Σισοκό Εμπάλο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τσέμερτ Τοκάγιεφ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Σαντίρ Καπάροφ, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενίς Σασού Ν’Γκουέσο, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόσκι, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγιεβ, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμουντ, ο Πρόεδρος του Τόγκο Φαουρέ Γκνασίνγκμπε, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Τσούπου και ο Πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπούγια.

Στην τελετή εγκαινίων παρίστανται οι πρωθυπουργοί 13 χωρών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπε.

Εκπρόσωποι οκτώ διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Ομουραλίγιεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Ιμπραχίμ Τάχα, θα παραστούν επίσης στην τελετή. Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βολοντίν και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ντινγκ Ζονγκλί θα παραστούν, επίσης, στην τελετή, μαζί με τον πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η παρουσία Πασινιάν

Πάντως, έκπληξη αποτελεί η παρουσία του πρωθυπουργού της Αρμενίας, παρά τις ιστορικά εχθρικές σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία λόγω της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Η Αρμενία έλαβε πρόσκληση για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας» ανέφερε η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Πασινιάν.

Η Αρμενία και η Τουρκία δεν έχουν συνάψει επισήμως διπλωματικές σχέσεις και τα κοινά σύνορά τους παραμένουν κλειστά από τη δεκαετία του 1990. Τον Δεκέμβριο του 2021 ωστόσο όρισαν απεσταλμένους με στόχο να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Οι Αρμένιοι σφαγιάστηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία το Γερεβάν και πολλές δυτικές χώρες αναγνωρίζουν ως γενοκτονία, όρος που απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία. Η Άγκυρα είναι στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, χώρας με την οποία η Αρμενία δύο φορές τα τελευταία χρόνια έφτασε σε πόλεμο για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx