Στριμωγμένος μεταξύ Ερντογάν και Σίσι ο Τραμπ

Στριμωγμένος μεταξύ Ερντογάν και Σίσι ο Τραμπ, Μιχάλης Ιγνατίου

Η αρνητική αντίδραση της Αιγύπτου στα παράνομα Μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, και η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αλ Σίσι, είναι σημαντικές εξελίξεις. Από τη μια, η πιο ισχυρή χώρα της Αφρικής, όπου επιχειρεί διείσδυση ο Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνει ότι δεν αναγνωρίζει τις παράνομες συμφωνίες της Άγκυρας με το καθεστώς της Τρίπολης. Η ανακοίνωση έγινε μέσω επιστολής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας του οποίου είναι ο μόνιμος απολογητής της Τουρκίας.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει φίλος του Τούρκου προέδρου, τηλεφωνεί στον εχθρό του, τον αλ Σίσι για να συζητήσουν το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ερντογάν. Και το συμπέρασμα των κ. Τραμπ και αλ Σίσι είναι ότι για την κατάσταση στη Λιβύη ευθύνονται ξένες χώρες, που είναι οι εξής δύο: η Τουρκία και η Ρωσία, που βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα. Μετά τη Συρία, όπου διαφωνούν αλλά συμφώνησαν να μην συγκρουστούν, βρίσκονται αντιμέτωπες στη Λιβύη, όπου τα συμφέροντα είναι περισσότερα και η Μόσχα δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην Άγκυρα.

Είναι ένας μύλος η κατάσταση και θα συμφωνήσω με όσους υποστήριξαν ότι η απόφαση του Ερντογάν να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μεγάλη και ιστορική ήττα για την Τουρκία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις η Συρία και η Λιβύη και δεν είναι μόνο η απόσταση το βασικό αρνητικό στοιχείο για την κατοχική δύναμη. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και ο στρατηγός Χαφτάρ πολύ πιο ισχυρός απ’ ότι νομίζει ο Ερντογάν.

Περισσότερη σημασία όλων όσων συμβαίνουν στη Λιβύη είναι η τελική θέση που θα λάβει η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν κρατεί και τα δύο σχοινιά: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναγνωρίσει το καθεστώς της Τρίπολης και ο κ. Τραμπ, ο οποίος παίρνει μονίμως αποφάσεις χωρίς να διαβουλεύεται τους ειδικούς, είχε παλαιότερα τηλεφωνήσει στον Χαφτάρ και του είχε εκφράσει την υποστήριξή του. Μερικοί διπλωμάτες λένε ότι το τηλεφώνημα ήταν μία συμβουλή του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η οποία θα αποδειχθεί «σοφή».

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx