Στρίβειν δια του πραξικοπήματος προς τη Μόσχα ο Λουκασένκο
20/04/2021Μία πολύ περίεργη υπόθεση πραξικοπήματος με “άρωμα” Ψυχρού Πολέμου διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες στην Λευκορωσία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του (κατά τα δυτικά ΜΜΕ) «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, απετράπη πραξικόπημα υποκινούμενο από τις ΗΠΑ.
Και όμως, μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ο Λευκορώσος πρόεδρος είχε καταγγείλει και πάλι σχέδιο πραξικοπήματος, όχι όμως από την CIA και Λευκορώσους πράκτορες της όπως τώρα, αλλά από την ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner, που θεωρείται το “μακρύ χέρι” του Κρεμλίνου. Το Κρεμλίνο τότε είχε αρνηθεί την καταγγελία Λουκασένκο ότι η Μόσχα απεργάζονταν την ανατροπή του, ενώ σήμερα αντίστοιχη είναι η στάση της Ουάσινγκτον που διαψεύδει πως η CIA σχεδίαζε πραξικόπημα.
Όμως η Μόσχα φέρεται να υιοθετεί τις κατηγορίες περί “αμερικανοκίνητου” πραξικοπήματος του αμφιλεγόμενου Λευκορώσου προέδρου. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικού άφησε αιχμές κατά της Τσεχίας ότι προσπάθησε να αποκλείσει πληροφορίες σχετικά με τις πραξικοπηματικές κινήσεις της συνωμοτικής ομάδας, την οποία ο Λουκασένκο κατηγορεί πως σχεδίαζε την δολοφονία του ίδιου και των παιδιών του. Μάλιστα η Μαρία Ζαχάροβα συνέδεσε την τωρινή κρίση στις σχέσεις Πράγας και Μόσχας, με τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών που πραγματοποιήθηκαν, ακριβώς λόγω των εξελίξεων στην Λευκορωσία.
Στροφή 180 μοιρών από Λουκασένκο
Τι ακριβώς συμβαίνει στην Λευκορωσία; Αναφερόμενος τον περασμένο Αύγουστο στην Wagner ο Λουκασένκο έστελνε μήνυμα στην Μόσχα πως δεν πρέπει να θεωρείται “δεδομένος”. Τώρα, με τις αναφορές για «Αμερικανο-Λευκορώσους πράκτορες που εξοπλίστηκαν από την ουκρανική κυβέρνηση» ο Λευκορώσος πρόεδρος φαίνεται πως ετοιμάζεται να επιστρέψει ολοκληρωτικά στην “αγκαλιά” του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Λουκασένκο, μέχρι πρότινος “δεδομένος” σύμμαχος του Κρεμλίνου, είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2019 να αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από την Μόσχα, επειδή η Ρωσία είχε επαφές με ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία. Αποκορύφωμα της στροφής του Λουκασένκο υπήρξε η ιστορική επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Μινσκ, τον Φεβρουάριο του 2020.
Μάλιστα ο Πομπέο εμφανίστηκε να είχε “ξεχάσει” πως ο Λουκασένκο βρίσκεται αδιάκοπα στην εξουσία από το 1994 (με μεθόδους που σίγουρα δεν θυμίζουν φιλελεύθερη δημοκρατία) και διασκέδαζε με τα αστεία του “τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης” πως «η Λευκορωσία είναι δικτατορία γιατί ο πρόεδρος της δουλεύει και τις Κυριακές»!
Ο Λευκορώσος πρόεδρος κατηγορούσε εκείνο το διάστημα την Ρωσία πως επιθυμούσε να μετατρέψει την χώρα του σε «προτεκτοράτο». “Έβγαλε γλώσσα” και στον Σεργκέι Λαβρόφ, απαιτώντας να εξοφληθούν τα χρέη της Gazprom στο Μινσκ! Όμως, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Λουκασένκο είναι πλέον έτοιμος για μία θεαματική στροφή, καθώς αναφέρουν πως επίκεινται «πολύ σοβαρές ανακοινώσεις από τον Πούτιν για την Λευκορωσία», με τα σενάρια να μιλούν για ρωσικές βάσεις στο Μινσκ, μέχρι και για ένωση Ρωσίας και Λευκορωσίας!
Στην “αγκαλιά” της Μόσχας
Φυσικά οι αναφορές του Λουκασένκο δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, καθώς είναι γνωστό πως είναι πρόθυμος για κάθε γεωπολιτική μεταστροφή, προκειμένου να μην αποχωριστεί την εξουσία. Όπως κινδύνευσε να συμβεί, ακριβώς μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του Αυγούστου και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν. Η στήριξη της Δύσης, ειδικά της ΕΕ, στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης ξύπνησαν στον Λευκορώσο πρόεδρο τις μνήμες των “έγχρωμων επαναστάσεων”. Βέβαια ο ίδιος είχε αποφύγει να τηρήσει τα προσχήματα έναντι των νέων δυτικών του “φίλων”, δίνοντας εντολή για σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων και ισχυριζόμενος πως κέρδισε τις εκλογές, με ένα ποσοστό που θα ζήλευε ακόμα και ο Στάλιν!
Με την στάση του όμως ο Πούτιν κέρδισε πάλι την εμπιστοσύνη του Λουκασένκο, καθώς είχε επιλέξει να στηρίξει τον βαλλόμενο από παντού Λευκορώσο ομόλογό του. Είναι ενδεικτικό πως δεν επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονταν σε μία “βελούδινη μεταπολίτευση στην Λευκορωσία”, ενορχηστρωμένης από την Μόσχα, η οποία θα άφηνε εκτός κάδρου τον Λουκασένκο.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος Πούτιν φέρεται να συσφίγγει τις σχέσεις με τον Λευκορώσο πρόεδρο και για έναν ακόμα επιπλέον λόγο: καθώς “τα τύμπανα” του νέου Ψυχρού Πολέμου ήδη χτυπούν, πότε με την κρίση στην Ουκρανία, πότε με τις απειλές ΗΠΑ και ΕΕ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι, ο πανούργος Λουκασένκο γνωρίζει πως είναι τέτοια πλέον τα δεδομένα, που η Μόσχα δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να τον εγκαταλείψει.