Στροφή 180 μοιρών από ΗΠΑ για τους τουρκικούς S-400
22/11/2019Το απόλυτο τελεσίγραφο έστειλε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, εκπλήσσοντας διπλωμάτες, αναλυτές και δημοσιογράφους, που θεωρούσαν ότι η υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 είχε «διευθετηθεί» στη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Βεβαίως, μετά από τόσες παλινωδίες, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τα αμερικανικά τελεσίγραφα, καθώς το έργο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Όμως, το περιεχόμενο της ενημέρωσης είναι σημαντικό, διότι περιείχε «ζουμί».
Έχει επίσης σημασία ότι δεν ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις πληροφορίες που φέρουν τον κ. Τραμπ να συνεχίζει να προστατεύει την Τουρκία και τον πρόεδρό της, υψηλόβαθμος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, κάλεσε αυτή την έκτακτη ενημέρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Ξέρουν ότι για να το κάνουν αυτό, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν (στη Ρωσία), είτε να απαλλαγούν με κάποιο τρόπο από τους S-400».
Ο αξιωματούχος δεν έκρυψε τα λόγια του, και εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα πως ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις (με τις ΗΠΑ) αλλά και τη διαλειτουργικότητα με τα οπλικά συστήματα άλλων κρατών. Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες (Τουρκία, Ινδία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων δεν είναι ανεκτή, ούτε αποδεκτή.
Εικάζεται ότι η σπουδή του αξιωματούχου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις χώρες που «ερωτοτροπούν» με τα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, και ειδικά την Τουρκία, οφείλεται σε κάποιες εξελίξεις, που αναμένονται το επόμενο σύντομο διάστημα: Ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σταθεροί στις θέσεις τους
Οι δύο υπουργοί έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους: Ο κ. Πομπέο ότι πρέπει να μην λειτουργήσει το σύστημα S-400, και Ο κ. Τσαβούσογλου ότι θα παραμείνουν στην Τουρκία και θα λειτουργήσουν το 2020. Αναμένεται και μία συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ομπράϊαν με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, Ισμαήλ Καλίν, όπου δεν αναμένεται υποχώρηση των δύο πλευρών. Οπότε, θα μπορούσαμε να πούμε πως -με τα σημερινά δεδομένα- το θέμα των S-400 βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο.
Ο αξιωματούχος προχώρησε και σε μία άλλη εξήγηση για την πρόσκληση του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο. Επειδή δεν κατάλαβε, ή αντιλήφθηκε λάθος, όσα του είπε ο κ. Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας, θεωρήθηκε ορθή κίνηση η επίσκεψη για να ακούσει μέσα από το Λευκό Οίκο και το Όβαλ Όφις την τελευταία κουβέντα του Αμερικανού προέδρου για τους S-400. «Το έκανε», είπε. «Απλώς ο Ερντογάν ήθελε να ακούσει τι ήθελε να ακούσει. Ήταν πιο δύσκολο γι’ αυτόν να το αρνηθεί όταν έγινε στην Ουάσιγκτον», τόνισε ο αξιωματούχος. Στην ουσία είπε ότι το μήνυμα δόθηκε, αλλά δεν γνωρίζει κανείς αν το μήνυμα ελήφθη.
Εάν υποθέσει κανείς από την δήλωση και μόνο του κ. Ερντογάν στο προεδρικό αεροπλάνο, στο ταξίδι της επιστροφής στην Τουρκία, δεν ελήφθη το μήνυμα για να απαλλαγεί η Τουρκία, με κάποιο τρόπο, από τους S-400. Αντίθετα, η άρνηση του κ. Ερντογάν να διώξει ή να καταστρέψει το ρωσικό σύστημα, αποδεικνύει ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι θα τον διασώζει ο Πρόεδρος Τραμπ.
Ο αξιωματούχος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι κυβερνητικά στελέχη και στρατιωτικοί της Τουρκίας δεν συμφωνούν με τις θέσεις του κ. Ερντογάν σε ότι αφορά τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις γενικά και ειδικά το θέμα των S-400. Η παρατήρηση του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς φαίνεται να υπονοεί ότι σε μία άλλη πολιτική κατάσταση, χωρίς τον Ερντογάν, οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν…