Συγκοινωνούντα δοχεία η τουρκική προπαγάνδα και η αντί-ΕΕ ρητορική του Ράμα
14/12/2021Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των αλβανόφωνων αναγνωστών που παρακολουθούν και επηρεάζονται από την ενημέρωση που προσφέρει επιμελώς στην αλβανική γλώσσα το καθεστώς του Ερντογάν. Ούτε βέβαια πόσο στοιχίζει η τουρκική προπαγάνδα στην αλβανική, αφού πρόκειται για συνεχή ροή ενημέρωσης στο Anadolu Agency και το TRT. Διαχέουν ειδήσεις από την τουρκική οπτική καθώς και σχολιασμό-προπαγάνδα για τους αλβανόφωνους αναγνώστες.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της κρατικής τουρκικής προπαγάνδας και της αιχμηρής ρητορικής κατά της ΕΕ από τον Έντι Ράμα. Θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι τα “επιχειρήματα” τα αντλεί απ’ τις προαναφερόμενες πηγές. Είναι, όμως, βάσιμο ότι η τουρκική προπαγάνδα στην αλβανική προετοιμάζει ευήκοον ακροατήριο για τα “κηρύγματα” του Ράμα κατά της ΕΕ. Κι αυτό, όταν η ΕΕ είναι ο ουσιαστικός χρηματοδότης της Αλβανίας, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, όπου βρίσκεται και το αναγνωστικό κοινό των μέσων ενημέρωσης του Ερντογάν.
Απ’ τα μόνιμα θέματα της ιστοσελίδας του TRT στην αλβανική γλώσσα δεσπόζουν δύο: “Πέντε ερωτήματα για το τί συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο” και “Οι Έλληνες θέλουν να φυλακίσουν την Τουρκία με το χάρτη της Σεβίλλης”. Αλήθεια τί θα ενδιέφερε έναν Αλβανό αναγνώστη αυτή η θεματολογία; Αυτό το γνωρίζουν οι μηχανισμοί της τουρκικής προπαγάνδας.
Το αποτέλεσμα όμως είναι εκπληκτικό. Ενώ το ένα τρίτο σχεδόν των Αλβανών ζει στην Ελλάδα ή έχει για μεγάλο διάστημα ιδίαν εμπειρία διαβίωσης εκεί, προβληματίζεται πάνω στο δίλημμα μήπως η Τουρκία έχει δίκιο. Πάνω στο δίλημμα αυτό βέβαια δημιουργούνται και τα απαραίτητα ερείσματα, ώστε η αλβανική πολιτική ηγεσία να υιοθετεί, όπως η Τουρκία, παραβατική αντίληψη σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτικής.
Ράμα και “Μεγάλη Αλβανία”
Ωστόσο, στην αλβανόφωνη έκδοση του επίσημου τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων εμφανίζονται κατά καιρούς πολύ πιο επικίνδυνες “αναλύσεις” στρατηγικής και διεθνούς πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άμεση ανάρτηση για την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινής συνάντησης των αρχηγών κρατών της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια στην Σλοβενία την περασμένη εβδομάδα με τίτλο: “Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια και μετά τί;”. Το κείμενο έχει πολλά κοινά σημεία με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω σύνοδο ο κ. Ράμα για άλλη μια φορά υπήρξε αιχμηρός.
Την αντι-ευρωπαϊκή υστερία στη Λουμπλιάνα συνέχισε με την δήλωση ότι ονειρεύεται και εργάζεται για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο. Κι αυτή είναι λιγότερο επικίνδυνη από την επόμενη δημόσια καταγγελία της ΕΕ. Στην δήλωση για το “όραμά” του περί ένωσης Κοσόβου και Αλβανίας προέβη, ενώ η πρωτοβουλία του με τον Βούτσιτς και τον Ζάεφ (τα “Open Balkans”), τον έχει φέρει σε πλήρη αντίθεση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι.
Με τη δήλωση για την ένωση, ο Ράμα στοχεύει πάλι να αποκτήσει επιρροή στην κοινή γνώμη του Κοσσόβου και έτσι να εξασφαλίζει περίοπτη θέση στο χώρο του αλβανικού εθνικισμού. Όμως, η ρητορική του κατά της ΕΕ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Μπορεί για κάποιους ευρωσκεπτικιστές ή ακόμη και για τους αφοσιωμένους στην ιδέα της Ευρώπης των λαών, όσα λέει ο Αλβανός πρωθυπουργός, να μοιάζουν προβληματισμοί κοινής έδρασης και λογικοφανή. Ωστόσο, τα κίνητρα είναι εντελώς διαφορετικά.
Τουρκική προπαγάνδα
Ενώ μιλά σε ευρωπαϊκά φόρα ή μέσα ενημέρωσης ο Ράμα έχει υπόψη του το ακροατήριο της Αλβανίας, του Κοσόβου, και των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας. Εκεί η κριτική και μάλιστα η αιχμηρότητα κατά της Ευρώπης και της Δύσης έχουν άλλη ηχώ και εντελώς άλλες συνέπειες. Τούτο, διότι στο αλβανικό ακροατήριο έχει καλλιεργηθεί συστηματικά επί πενήντα σχεδόν χρόνια το δόγμα ότι περιβάλλεται από εχθρούς που συνωμοτούν εις βάρος του και εποφθαλμιούν τα εδάφη του!
Σ’ αυτό το πρόσφορο έδαφος εξ άλλου βάζει το δικό της σπόρο και η τουρκική προπαγάνδα δια στόματος Ράμα: η ΕΕ είναι κλειστή λέσχη χριστιανών που δεν πρόκειται να δεχτούν τους Αλβανούς λόγω θρησκευτικής ταυτότητας. Οι Τούρκοι έχουν τους λόγους τους. Ας αναφερθεί το γεγονός ότι ενώ η ΕΕ είναι ο βασικός χρηματοδότης της Αλβανίας και η αλβανική οικονομία επιβιώνει σε ποσοστό 40% από τα εμβάσματα που στέλνουν οι Αλβανοί μετανάστες σε χώρες-μέλη της ΕΕ, τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα κλείνουν στο Κόλπο του Αυλώνα και της Χιμάρας δουλειές πλέον του 1,2 δισ. δολαρίων.
Το Anadolu Agency εξ άλλου υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται την ΕΕ, καθώς βρίθει από εσωτερικούς ανταγωνισμούς και διαλυτικές αντιθέσεις: Γαλλία και Ελλάδα συγκρότησαν εσωτερική συμμαχία κατά της Τουρκίας που είναι χώρα υποψήφια για ένταξη!»
Μ’ αυτά η μεθοδευμένη προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος βομβαρδίζει καθημερινά τους αλβανόφωνους αναγνώστες, προβάλλοντας την Τουρκία σαν “ισχυρό προστάτη” των αλβανικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, νομιμοποιεί την διαρκώς επιδεινούμενη απόκλιση της εξωτερικής πολιτικής του Ράμα από το διακηρυγμένο στόχο της ένταξης στην ΕΕ.