Σύγκρουση Μέρκελ-Σόιμπλε για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών

Σύνταξη SLpress.gr
403

Τον νέο ηγέτη τους εκλέγουν σήμερα οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, καθώς η  Μέρκελ αποφάσισε να αποσυρθεί, μετά τις συνεχιζόμενες εκλογικές ήττες σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο. Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν τον «θρόνο», δίνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα για την μελλοντική φυσιογνωμία του κόμματος. Στην ουσία πάντως, η σημερινή αναμέτρηση δεν είναι παρά μία ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στην απερχόμενη Μέρκελ και τον πάντα παρόντα Σόιμπλε.

Όπως είπε και η ίδια η καγκελάριος, οι  1.001 σύνεδροι καλούνται «να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ηγετική ομάδα», διαλέγοντας ανάμεσα  στην Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τον Φρίντριχ Μερτς και τον Γενς Σπαν. Η πρώτη θεωρείται «κλώνος» της Μέρκελ και εγγυάται την συνέχιση της πολιτικής της καγκελαρίου. Είναι η γενική γραμματέας του κόμματος, έχει σοβαρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, και η υποψηφιότητά της προβάλει αξιώσεις για την ανάληψη της ηγεσίας.

Ο Μέρτς  έχει προηγούμενα με την Μέρκελ. Υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU, αλλά το 2002, μετά τον παραγκωνισμό του από την καγκελάριο εγκατέλειψε την πολιτική για να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος γερμανικών οικονομικών κολοσσών. Ήταν πάντα στενός συνεργάτης του Σόιμπλε και σήμερα επιστρέφει, έχοντας την στήριξή του, αλλά και την στήριξη του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου. Χαρακτηρίζεται άλλωστε από τα μέσα και τους αντιπάλους του ως «ο εντολοδόχος των κροίσων».

Ο υπουργός Υγείας Σπαν υπήρξε στον παρελθόν υφυπουργός Οικονομικών και προστατευόμενος του Σόιμπλε. Η υποψηφιότητά του ωστόσο δείχνει να έρχεται περισσότερο από το μέλλον παρά από το παρόν. Σε αυτό συντελούν, εκτός από την ηλικία του, η ιδιοσυγκρασία του, καθώς φημίζεται ως υπέρμαχος των ανοιχτών συζητήσεων για όλα τα θέματα.

Η διαδικασία

Οι τρεις υποψήφιοι είναι οι μοναδικοί επίσημοι, καθώς έχουν προταθεί από ομάδες συνέδρων. Υπάρχουν ωστόσο άλλοι 12, οι οποίοι δήλωσαν μόνοι τους την υποψηφιότητά τους και δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στο ψηφοδέλτιο που θα επιδοθεί στους συνέδρους. Στην διάρκεια του Συνεδρίου πάντως ο καθένας μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα αρκεί να τον προτείνει τουλάχιστον ένας σύνεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακριβής σύνθεση των μελών του Συνεδρίου κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό μυστική. ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η προέλευση των συνέδρων, καθώς το καθένα από τα 15 κρατίδια, πλην της Βαυαρίας, εκπροσωπείται με αριθμό ανάλογο των μελών στην τοπική οργάνωση του κόμματος.

Οι περισσότεροι σύνεδροι (296) προέρχονται από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η οποία είναι και ο τόπος καταγωγής του Μερτς και του Σπαν. Το Ζάαρλαντ, όμως, στο οποίο ήταν επί οκτώ χρόνια Πρωθυπουργός η Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει μόνον 34 συνέδρους.  Από την άλλη, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, τόπος καταγωγής του Σόιμπλε εκπροσωπείται με 154 συνέδρους.

Η Μέρκελ απευθύνεται αυτήν την ώρα στους συνέδρους, σε μια ομιλία φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος μετά από 18 χρόνια. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των υποψηφίων, οι οποίοι με την σειρά τους θα εκθέσουν στους συνέδρους το όραμά τους για το κόμμα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με μυστική ψηφοφορία.

Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς τις αποχές, τότε η διαδικασία θα επαναληφθεί, με αντιμέτωπους τους υποψήφιους που κατέλαβαν την πρώτη και την δεύτερη θέση στην αρχική ψηφοφορία. Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, θα πρέπει να εκλεγούν, με τον ίδιο τρόπο, τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου του κόμματος.

Έσπασε την παράδοση ο Σόιμπλε

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος γρίφος. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν βέβαια προβάδισμα στην εκλεκτή της Μέρκελ, όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την εκτίμηση του αποτελέσματος, αφού σε αυτές απαντούσαν πολίτες και όχι οι σύνεδροι. Από την άλλη, οι τοπικές οργανώσεις δεν δίνουν συγκεκριμένη εντολή στους συνέδρους υπέρ κάποιου υποψηφίου, γεγονός που επίσης δυσκολεύει τις προβλέψεις.

Αυτόν τον περιορισμό, ο οποίος προβλέπεται από το καταστατικό της CDU, δεν τον τήρησε ο Σόιμπλε, ο οποίος εκφράστηκε ανοιχτά υπέρ του Μερτς, προκαλώντας έκπληξη και απορίες στο στρατόπεδο της Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η καγκελάριος δεν εκφράστηκε βέβαια επίσημα υπέρ καμίας υποψηφιότητας, το έκανε όμως ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της, Πέτερ Αλτμάιερ, δηλώνοντας, απέναντι στον Σόιμπλε, την προτίμησή του στην γενική γραμματέα του κόμματος. Το ίδιο έκανε στην συνέχεια και ο Ντάνιελ Γκίντερ, Πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χολστάιν, το οποίο εκπροσωπείται με 47 συνέδρους.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.