Άγχος στον Λευκό Οίκο προκαλεί ο Τραμπ

Άγχος στον Λευκό Οίκο προκαλεί ο Τραμπ

Παρά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στις ΗΠΑ η συνάντηση του Ελσίνκι και κυρίως τα όσα δήλωσε εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τον Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο και η Μόσχα δηλώνει ήδη έτοιμη να το συζητήσει. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά και η Άγγελα Μέρκελ σχολίασε την νέα εποχή που εγκαινιάστηκε στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Ο πρώτος που έμεινε έκπληκτος από την πρόσκληση στον Πούτιν ήταν ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κοτς, ο οποίος ως απολύτως αρμόδιος επέκρινε τις δηλώσεις Τραμπ ότι εμπιστεύεται τον Ρώσο πρόεδρο, όταν λέει πως δεν υπήρξε ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Το πληροφορήθηκε μάλιστα κατά την διάρκεια συνεδρίου, ενώ υπερασπιζόταν την ενέργειά του να επικρίνει την δήλωση Τραμπ και λίγη ώρα αφού είχε παρουσιάσει την Ρωσία ως την υπ’ αριθμόν ένα διεθνή απειλή κυβερνοπολέμου.

«Εντάξει, αυτό θα είναι κάτι το πολύ ειδικό» είπε γελώντας ο Κοτς, ο οποίος δεν ήταν ενημερωμένος για την πρόσκληση. Νωρίτερα ο ίδιος είχε εκφράσει και την αντίθεσή του για την απόφαση Τραμπ να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ρώσο πρόεδρο στην φινλανδική πρωτεύουσα, αναφέροντας ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει ηχογραφήσει την συζήτηση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε για την απόφαση του προέδρου να προσκαλέσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο, τον Μάιο του 2017.

Στο ίδιο πάνελ βρισκόταν και ο διευθυντής του FBI, Κρις Ρέι, ο οποίος αναφερόμενος στο «κυνήγι μαγισσών», όπως αποκαλεί ο Τραμπ της έρευνα της υπηρεσίας του για την ρωσική εμπλοκή, είπε ότι η Ρωσία «προσπάθησε να εμπλακεί στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση», ενώ σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του Πούτιν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «έχει την άποψη του». Ανέφερε τέλος ότι η Ρωσία συνεχίζει «να έχει δόλιες δραστηριότητες».

Αμήχανοι οι σύμβουλοι

Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου όμως δεν προκαλούν σύγχυση μόνο στις υπηρεσίες ασφαλείας. Στον απόηχο του Ελσίνκι, τα στελέχη του Λευκού Οίκου βιώνουν μια ιδιαίτερα αγχώδη κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με το Politico, το ηθικό τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το φιάσκο στο Σάρλοτσβιλ, τότε που ο Τραμπ δεν αποδοκίμασε τις διαδηλώσεις των νεοναζί.

Μάλιστα, Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι πολλοί σκέφτονται να παραιτηθούν, αλλά το μεταθέτουν για μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, για να μην βρεθούν τώρα στο «επίκεντρο της δημοσιότητας». Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Τραμπ δηλώνουν απογοητευμένοι από τις κινήσεις του και την αποτελεσματικότητά του, σημειώνοντας ότι οι διορθωτικές δηλώσεις στήριξης των αμερικανικών υπηρεσιών, που έκανε μετά το Ελσίνκι, έχουν ελάχιστη δυναμική στην διαμόρφωση πολιτικής.

Κάθετα αντίθετοι σε μια νέα συνάντηση Τραμπ – Πούτιν είναι και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί γερουσιαστές με τον επικεφαλής τους, Τσακ Σούμερ να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει, στις ΗΠΑ η οπουδήποτε αλλού, «μέχρι να  μάθουμε τι έγινε στη δίωρη συνάντηση στο Ελσίνκι».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του να οικοδομήσει μια σχέση με τον Πούτιν, λέγοντας ότι η συνομιλία τους είναι πάντα ευχάριστη, ενώ αναφερόμενος στο Ελσίνκι είπε ότι η συζήτησή τους «δεν ήταν πάντοτε συμβιβαστική».

Βλέπει από την γωνία η Μέρκελ

Η Μόσχα πάντως δηλώνει έτοιμη να συζητήσει την πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας  στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό να διοργανωθεί και μια συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Σεργκέι Σοϊγκού και Τζέιμς Μάτις. Σύμφωνα με τον ίδιο  μια ομάδα ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου, που ταξίδεψαν στη Μόσχα αυτό τον μήνα, σχεδιάζουν να επισκεφθούν και πάλι την ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου.

Στην νέα εποχή των αμερικανορωσικών σχέσεων που εγκαινίασαν στο Ελσίνκι Πούτιν και Τραμπ, αναφέρθηκε σήμερα, με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, και η Άγγελα Μέρκελ. Επιδοκίμασε μάλιστα την πρόσκληση του Τραμπ προς τον Πούτιν, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσε να γίνει και πάλι μια κανονικότητα, να συναντώνται ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε σκληρή επίθεση από τον Τραμπ στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε παραλλήλως «κρίσιμες» τις διατλαντικές σχέσεις του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είχαν διαφωνίες πολλές φορές, «αλλά αξίζει πάντα τον κόπο να επιλύονται αυτές οι διαμάχες».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είχε δίκιο, όταν έναν χρόνο πριν, αμέσως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, έλεγε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από την Ουάσινγκτον και ότι χρειάζεται να πάρει στα χέρια της, τα πράγματα που είναι εγγύτερα σε αυτήν. «Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από την υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

Δημοψήφισμα στην Ανατολική Ουκρανία

Το θέμα της Ανατολικής Ουκρανίας, αν και συζητήθηκε διεξοδικά στο Ελσίνκι, δεν αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Πούτιν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και ο  Τραμπ του ζήτησε να μην προχωρήσει σε καμία αναφορά δημοσίως, μέχρι να τις επεξεργαστεί.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν  παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του συγκεκριμένες προτάσεις για την ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες. Το  πρακτορείο Bloomberg όμως, επικαλούμενο δικές του πηγές, μετέδωσε ότι ο Πούτιν πρότεινε την διενέργεια δημοψηφίσματος, μία πρόταση την οποία φέρεται να ανέφερε και στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με πρεσβευτές που είχε την Πέμπτη στην Μόσχα

Η εξομάλυνση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία σχετίζεται άμεσα με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία και την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, κυρίως της Γερμανίας, ένα ζήτημα για το οποίο ο Τραμπ αποκάλεσε το Βερολίνο “όμηρο” της Μόσχας. Ο Πούτιν, στις δηλώσεις που έκανε στο Ελσίνκι, αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα, τονίζοντας ότι  διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την ετοιμότητα της Ρωσίας «να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας». Δεν διευκρίνισε ωστόσο τι θα γίνει με τον Nord Stream 2, που την παρακάμπτει, και η κατασκευή του αποτελεί μείζον θέμα για το Βερολίνο, προκαλώντας κατά καιρούς τις αντιδράσεις του Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx