ΔΙΕΘΝΗ

Συνωμοσία νεοναζί στη Γερμανία – Ο κομάντο, η βουλευτής, ο πρίγκιπας!

Συνωμοσία νεοναζί στη Γερμανία - Ο κομάντο, η βουλευτής, ο πρίγκιπας!,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γερμανία με εντολή του Γενικού Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα και τη συμμετοχή της Υπηρεσίας ΒΚΑ, για την εξάρθρωση νέο-ναζιστικής ομάδας που σύμφωνα με το κατηγορητήριο σχεδίαζε σειρά επιθέσεων κατά της κυβέρνησης και της Βουλής. Στόχος της ομάδας η ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι έφοδοι της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια και συνελήφθησαν 25 άτομα που ανήκουν στην οργάνωση ‘’Πολίτες του Ράιχ’’ (Reichsbürger). Οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για «συγκεκριμένες προετοιμασίες για να εισβάλλουν βίαια στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή με ένοπλη ομάδα», αναφέρουν σε ανακοινωση τους οι εισαγγελικές αρχές. Η εξτρεμιστική ομάδα Reichsbürger βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας για βίαιες επιθέσεις και ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας. Αρνούνται επίσης να αναγνωρίσουν το σύγχρονο γερμανικό κράτος.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 άνδρες και γυναίκες ανήκουν στον στενό πυρήνα της ομάδας, οι οποίοι λέγεται ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη δημοκρατία και να την αντικαταστήσουν με ένα νέο κράτος κατά το πρότυπο της Γερμανίας του 1871. Στην αστυνομική επιχείρηση πήραν μέρος περίπου 3.000 στελέχη της αστυνομίας, των εισαγγελιών αρχών και της ΒΚΑ. Μεταξύ των κατηγορουμένων φέρονται πως είναι ένας στρατιωτικός των ειδικών δυνάμεων και ένας πρώην βουλευτής του ακροδεξιού AfD.

Ανακοινώσεις εισαγγελέα και υπουργών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Ομοσπονδιακού Γενικού Εισαγγελέα, οι συλληφθέντες ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου 2021. Η οργάνωση έχει ως στόχο να καταλύσει την υπάρχουσα κρατική τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσει με τη δική της μορφή διακυβέρνησης. Τα μέλη της ένωσης γνωρίζουν επίσης ότι αυτό το έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της χρήσης στρατιωτικών μέσων και βίας εναντίον κρατικών εκπροσώπων. Αυτό περιλαμβάνει τη διάπραξη ανθρωποκτονίας.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD) μίλησε για σχέδιο μεγάλης κλίμακας επίθεση στη δημοκρατική πολιτεία και πρόσθεσε ότι «η τρομοκρατική ομάδα που εξαρθρώθηκε καθοδηγείται από βίαιες φαντασιώσεις ανατροπής και ιδεολογίες συνωμοσίας». Η Faeser ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την «την αυταπάρνηση τους να προστατεύσουν τη δημοκρατία». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν χαρακτήρισε τις αστυνομικές εφόδους ως αντιτρομοκρατική επιχείρηση. «Η δημοκρατία δρα αμυντικά», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Η βουλευτής του AfD και ο πρίγκιπας Χάινριχ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt η πρώην βουλευτής του AfD είναι Μπίργκιτ Μάλσακ-Βίνκεμαν. Ήταν στη Βουλή από το 2017 έως το 2021 και ανήκε στην πιο ακραία πτέρυγα του κόμματος. Μετά την αποχώρησή της Malsack-Winkemann επέστρεψε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου ως δικαστής. Η εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) του Βερολίνου, Lena Kreck, υπέβαλε αίτηση τον περασμένο Ιούνιο να τεθεί η 58χρονη δικαστής (λόγω αμφιβολιών για τη συνταγματική της πίστη) σε συνταξιοδότηση. Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση.

  Σύννεφα στη Δύση για τον Ζελένσκι...

Ένα άλλο πρόσωπο που ερευνάται για συμμετοχή στην ομάδα Reichsbürger και μπορεί επίσης να θεωρηθεί δημόσιο πρόσωπο είναι ο πρίγκιπας Heinrich XIII Reuss προέρχεται από μια παλιά οικογένεια ευγενών της Γερμανίας. Μέχρι την επανάσταση του Νοεμβρίου του 1918, ο οίκος του Reuss κυβερνούσε δικές του περιοχές στο σημερινό κρατίδιο της Θουριγγίας. Η οικογένεια έχει ακόμα στην κατοχή της κάστρα στη Λειψία στη Θουριγγία. Ο πρίγκιπας Χάινριχ ΙΓ ́ είναι ιδιοκτήτης ενός κτήματος στο Σάαλντορφ αν ντερ Σάαλε στη Θουριγγία. Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχών ασφαλείας, το Reichsbürger χρησιμοποίησε το κάστρο του Χάινριχ ΙΓ’ για συναντήσεις και κατάρτιση σχεδίων για το πραξικόπημα.

Ο πρίγκιπας διέμενε σύμφωνα με τη WELT στη Φρανκφούρτη και δεν έπαιρνε μέρος στις συσκέψεις του κάστρου. Το 2019, σε μια ομιλία που έκανε σε διεθνές forum ομοϊδεατών του στη Ζυρίχη, ανέφερε μέσα σε όλα τα άλλα ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν είναι κυρίαρχο κράτος. Στο πριγκιπάτο του Reuss, οι άνθρωποι είπε, «είχαν ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, επειδή οι διοικητικές δομές ήταν σαφείς», ενώ στη σημερινή Γερμανία δεν είναι. «Αν κάτι δεν πήγαινε καλά, πήγαινες στον πρίγκιπα», είπε ο Χάινριχ ΙΓ’, αναπολώντας εκείνα τα χρόνια. Βασικό σημείο αναφοράς της ιδεολογίας τους ήταν οι θεωρίες QAnon περί παγκόσμιας συνωμοσίας, κατά των “καλών” θεωρίες που ενέπνευσαν και τις εξτρεμιστικές ομάδες στις ΗΠΑ που είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο.

Μετά την κατάλυση του κράτους

Μετά την ανατροπή του πολιτεύματος, η ομάδα φιλοδοξούσε την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που υπέγραψε η Γερμανία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τους συμμάχους. «Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν αποκλειστικά ο κεντρικός συνομιλητής γι’ αυτές τις διαπραγματεύσεις» ανέφεραν οι εισαγγελείς. Ενώ ο Χάινριχ ΙΓ΄ είχε κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με τη Μόσχα, οι εισαγγελείς είπαν ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνομιλητές του αντέδρασαν θετικά στην προσέγγισή του». Επισημαίνεται ακόμα ότι η σύντροφος του πρίγκιπα Χάινριχ ΙΓ, Βιτάλια, είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία», σύμφωνα με την Tagesspiegel, μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων περί κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος και πληροφοριών για επαφές με τις ρωσικές αρχές.

Έρευνες και σε στρατόπεδα της Γερμανίας

Από τις ανακοινώσεις των γερμανικών αρχών προκύπτει ότι έγιναν έρευνες σε 130 ακίνητα, διαμερίσματα, σπίτια εξοχικά και κάστρα, καθώς και αγροκτήματα.  Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι τοποθεσίες που ερευνήθηκαν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τους στρατώνες της ομάδας ειδικών δυνάμεων KSK στην πόλη Καλβ. Η μονάδα αυτή στο παρελθόν έχει συνδεθεί με έντονη παρουσία ακροδεξιών στρατιωτών. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ένας στρατιωτικός και πολλοί έφεδροι είναι μεταξύ των υπόπτων που ερευνώνται. Ο ενεργός στρατιωτικός είναι μέλος της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων. Ως προς τον στρατιωτικό των ειδικών δυνάμεων, δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη λεπτομέρειες για τη θέση και τον ρόλο του στην ομάδα συνωμοσίας για την κατάλυση του κράτους.

  Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην Τουρκία – Βολές Ερντογάν κατά της Δύσης

Η οργάνωση πολιτών του Ράιχ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος BKA παρακολουθεί την ομάδα πολιτών του Ράιχ από το 2016. Η Υπηρεσία εκτιμά ότι η οργάνωση έχει περίπου 21.000 μέλη και ακόλουθους. Οι 1.000 από αυτούς θεωρούνται ακροδεξιοί εξτρεμιστές. Πολλοί πολίτες του Ράιχ εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους όπλα. Το σημείο καμπής για την οργάνωση Reichsbürger ήταν η 19η Οκτωβρίου 2016, όταν ένας υποστηρικτής της πυροβόλησε και σκότωσε έναν κρατικό αξιωματούχο στη Βαυαρία. Έκτοτε η οργάνωση βρίσκεται υπό παρακολούθηση, αλλά υπήρξαν και περίοδοι που η παρακολούθηση ήταν πιο χαλαρή, όπως επί υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που αναγκάστηκε όμως να αποπέμψει τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι