Η επίθεση και τα σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα – Τι γίνεται με τους ομήρους
20/10/2023Σε θρίλερ εξελίσσεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας, με τον ίδιο το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να έχει μεταβεί στο πέρασμα Ράφα, που παραμένει κλειστό, αν και το βράδυ της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί συμφωνία Μπάιντεν-Σίσι για το άνοιγμά του με την συναίνεση Νετανιάχου υπό όρους. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την αποστολή των πρώτων 20 φορτηγών, που είναι ζήτημα πότε θα περάσουν, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την τύχη των αμάχων, ξένων υπηκόων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα αλλά και των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς θέσεων της Χαμάς και είναι όπως δηλώνουν θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση.
Και άλλη μία παράλληλη διαδικασία διαπραγματεύσεων φαίνεται πως έχει ανοίξει, με τη δήλωση της Χαμάς πως είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση ορισμένων εκ των ομήρων που κρατάει στη Γάζα, Ισραηλινών και ξένων υπηκόων, που είναι περισσότεροι από 200 και δεν υπάρχουν διασταυρωμένα στοιχεία ως προς την κατάστασή τους. Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει χθες πως οι περισσότεροι βρίσκονται εν ζωή, όμως σήμερα στην πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα ομήρους, απάντησε αρνητικά. Mε δεύτερη δήλωση η οργάνωση είπε ότι απελευθέρωσε μία Αμερικανίδα με την κόρη της, μετά από μεσολάβηση του Κατάρ. Την απελευθέρωση επιβεβαίωσε το Ισραήλ.
Δήλωση Μπάιντεν για τις δύο
Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των δύο γυναικών από το Ιλινόις των ΗΠΑ: «Σήμερα, εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι συμπολίτες μας υπέστησαν μια τρομερή δοκιμασία αυτές τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους, η οποία βασανίστηκε από φόβο. Τα άτομα αυτά και η οικογένειά τους θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς αναρρώνουν και θεραπεύονται, και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε την ιδιωτική τους ζωή αυτή τη στιγμή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Κατάρ και του Ισραήλ για τη συνεργασία τους στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο ομήρων και πρόσθεσε: «Όπως είπα σε αυτές τις οικογένειες όταν μίλησα μαζί τους την περασμένη εβδομάδα, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τους αγαπημένους τους στην πατρίδα. Ως πρόεδρος, δεν έχω καμία υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο».
Το σχέδιο του Ισραήλ για τη Γάζα
Οι προετοιμασίες για χερσαία επίθεση έχουν ολοκληρωθεί από τον ισραηλινό στρατό, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δώσει την εντολή έναρξης των επιχειρήσεων και είναι θέμα του ισραηλινού επιτελείου στρατού να δώσει διαταγή επίθεσης. O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσσέτ στο Τελ Αβίβ, είπε ότι το Ισραήλ πρώτα θα επιτεθεί στην Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίους ελιγμούς, στη συνέχεια θα νικήσει θύλακες αντίστασης και τέλος θα πάψει να έχει την ευθύνη για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας.
«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, κατά την οποία πραγματοποιείται μια στρατιωτική εκστρατεία με αεροπορικές επιδρομές και αργότερα με χερσαίο ελιγμό με σκοπό την καταστροφή των επιχειρησιακών στελεχών και την καταστροφή των υποδομών προκειμένου να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς». Στη δεύτερη φάση σύμφωνα με τον Γκαλάντ θα συνεχιστούν οι μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, καθώς τα στρατεύματα «θα εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης». Και τέλος «το τρίτο στάδιο θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη Γάζα».
Χθες μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας δήλωσε στο ABC ότι ο IDF έχει το πράσινο φως να μπει στη Γάζα, όποτε είναι έτοιμος. H πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβαρδίζει «με έναν ρυθμό που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι. Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι οι IDF ετοιμάζονται «για τα επόμενα στάδια της μάχης» και το ίδιο κάνουν και οι δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοεί με τη φράση αυτή. Οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν κάλεσαν σήμερα τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.
Το χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο
Εν τω μεταξύ έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το χτύπημα και την κατάρρευση του κτιρίου της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Αντίδραση και από το Πατριαρχείο που κάνει λόγο για “έγκλημα πολέμου”. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αριθμός των ατόμων μέσα στην Εκκλησία είναι 50 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφής ο αριθμός των θυμάτων. Και αυτό διότι τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι υπάρχουν δύο νεκροί, ενώ ο Μητροπολίτης Γάζας Αλέξιος που είναι και ο ηγούμενος της Μονής Αγίου Πορφυρίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για 18 νεκρούς. Την ίδια ώρα το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μιλάει για οκτώ νεκρούς.
#BREAKING 8 Palestinians killed in Israeli airstrike on Greek Orthodox Saint Porphyrius Church in Gaza city, according to Palestinian Wafa news agency pic.twitter.com/CxlS4GuCqt
— Anadolu English (@anadoluagency) October 20, 2023
Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά.»
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».
Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.
Site of bombardment that leveled the Orthodox Church administration building and caused heavy damage to the historic Church. Utter devastation pic.twitter.com/fp0yvtN24g
— Nour Odeh 🇵🇸 #NojusticeNopeace (@nour_odeh) October 19, 2023
Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ. Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα ενώ πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. «Είχαμε βρει καταφύγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, ένα κτίριο που έχει ιστορία 2.000 ετών. 385 Χριστιανοί είχαν βρει καταφύγιο στην εκκλησία. Αρνηθήκαμε να πάμε στο Σινάι. Μας είπαν να εκκενώσουμε και να κατευθυνθούμε στη νότια Γάζα. Είπαμε “δεν φεύγουμε. Θέλουμε να πεθάνουμε εδώ”. Έτσι, εκείνοι προχώρησαν και μας σκότωσαν εδώ. Έκαναν την αεροπορική επιδρομή ακριβώς πάνω στην εκκλησία. Το κτίριο με 385 ανθρώπους μέσα, κατέρρευσε. Υπάρχει άλλη μία εκκλησία που φιλοξενεί 500 ανθρώπους, τους είδαμε και αυτούς να βομβαρδίζονται», περιέγραψε ένας άνδρας. «Όλος ο όροφος έπεσε πάνω μας, τη στιγμή του βομβαρδισμού», υποστήριξε από την πλευρά της μία γυναίκα που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία.
Για έγκλημα πολέμου μιλάει το Πατριαρχείο
Σε μια δήλωση που εκφράζει την «εντονότερη καταδίκη» του, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Πρόσθεσε ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, που χρησιμοποιούνται συχνά από πολίτες που αναζητούν καταφύγιο, «αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει την πιο έντονη καταδίκη του για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον εκκλησιαστικό του χώρο στην πόλη της Γάζας. Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που αυτά παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Παρά την προφανή στόχευση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων εκκλησιών – συμπεριλαμβανομένης της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, άλλων σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων – το Πατριαρχείο, μαζί με τις άλλες εκκλησίες, παραμένει προσηλωμένο στην εκπλήρωση των θρησκευτικών και ηθικό καθήκον να παρέχει βοήθεια, υποστήριξη και καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση αυτών των ιδρυμάτων αμάχων και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες ως προς αυτό. Το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.
Ισραήλ: “Έτοιμοι για εισβολή”
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα». «Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. Θυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, την ευθύνη για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις σφαγές Ισραηλινών και ξένων πολιτών από τη Χαμάς, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, είχε αναλάβει ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ), Ρόναν Μπαρ, σε επιστολή του προς του υπαλλήλους της Υπηρεσίας.
Σε αυτήν, ο Μπαρ ανέφερε ότι η απουσία προειδοποίησης για μια επίθεση της Χαμάς είναι ένα θέμα που βαραίνει εκείνον και τη Σιν Μπετ. «Παρά μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιήσαμε, δυστυχώς, το Σάββατο δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια επαρκή προειδοποίηση που θα επέτρεπε την αποτροπή της επίθεσης. Ως το πρόσωπο που βρίσκεται στην κεφαλή της οργάνωσης – η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει εμένα», ήταν η αρχική του τοποθέτηση.
Στη συνέχεια, τόνισε πως «θα υπάρξει χρόνος για έρευνες. Τώρα αγωνιζόμαστε. Χάσαμε δέκα από τους καλύτερους ανθρώπους μας, πολλοί από εμάς τραυματίστηκαν, οι στρατιώτες έχασαν τους συγγενείς τους. Αμέτρητες οι ιστορίες ηρωισμού». Την ίδια στιγμή νέα βίντεο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς:
Πλήγμα των Χούθι
Επίθεση με πολλαπλούς πυραύλους αναχαίτισε κοντά στις ακτές της Υεμένης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο επιχειρεί στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. Ένας από τους αξιωματούχους του στρατού των ΗΠΑ είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητές των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη.
Περίπου 2-3 πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές τι στόχευαν οι πύραυλοι. Είναι πιθανό οι πύραυλοι να εκτοξεύτηκαν στο USS Carney ή να εκτοξεύτηκαν προς άλλον στόχο.
Συμφωνία ΗΠΑ-Αιγύπτου
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνoμιλίας τους αργά χθες το βράδυ να συνεργαστούν για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Μπάιντεν και Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η συμφωνία για την πρώτη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας έχει τη συναίνεση του Ισραήλ. Ωστόσο, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε όλη την έκταση της Λωρίδας και υπάρχουν ερωτήματα εάν θα προχωρήσει η βοήθεια. Παλαιστινιακά μέσα μεταδίδουν ότι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κορυφαία στελέχη της Χαμάς, μεταξύ αυτών και ο στρατιωτικός διοικητής Τζεχάντ Μχεϊσέν.
O Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει τη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας και «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα. «Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν, θα τερματιστεί η προσπάθεια», διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας εύσημα στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη συνεργασία τους. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και οι προμήθειες δεν πάνε στη Χαμάς».
Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκονται 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι συστηματική, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Για τον συντονισμό της πρώτης αποστολής θα χρειαστούν περίπου οκτώ ώρες συνεννοήσεων, όπως εκτιμούν οι συντονιστές των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Από την έκβαση της πρώτης αποστολής θα κριθεί η συνέχεια της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς το Ισραήλ και η Χαμάς να δίνουν καμία υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός. Φαίνεται πάντως ότι ο διάδρομος που θα χρησιμοποιηθεί από τα φορτηγά θα έχει την σιωπηλή εξαίρεση από τις εχθροπραξίες.
Βομβαρδισμοί σε ηγετικά στελέχη
Στο μεταξύ σύμφωνα με τον IDF το πρωί ισραηλινά αεροσκάφη σκότωσαν ανώτερα μέλη «τρομοκρατικών» οργανώσεων σε επιθέσεις στη Ράφα. Μεταξύ αυτών και ο Rafat Harb Hussein Abu Hilal, επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, της τρίτης μεγαλύτερης ένοπλης ομάδας της Γάζας μετά τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Το IDF υποστήριξε ότι πραγματοποίησε την αεροπορική επιδρομή στη Ράφα μετά από πληροφορίες που έλαβε από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet. Εκατοντάδες στόχοι της Χαμάς χτυπήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ των οποίων θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, φρεάτια-τούνελ, υποδομές πληροφοριών και έναν κέντρο διοίκησης, ανέφερε το IDF. «Κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, στο στόχαστρο μπήκαν πολυάριθμοι τρομοκράτες της Χαμάς που ανήκαν στις δυνάμεις της “Νάκμπα”, η οποία ηγήθηκε της βάρβαρης εισβολής στα κιμπούτς», ανέφερε. Σκοτώθηκε επίσης ο Τζεχάντ Μχεϊσέν, ένας από τους βασικούς ηγέτες της Χαμάς, σε ισραηλινό πλήγμα στο σπίτι του στη Γάζα σήμερα, ανέφερε πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στη Χαμάς.
Παλαιστινιακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι και η Jamila al-Shanti, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς επίσης έχασε τη ζωή της σε αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών. Η 68χρονη Jamila al-Shanti, ήταν η χήρα του συνιδρυτή της Χαμάς Abdel Aziz al-Rantisi, τον οποίο η ισραηλινή αεροπορία σκότωσε με πύραυλο Hellfire τον Απρίλιο του 2004
Η Χαμάς κάλεσε σε γενική παγκόσμια κινητοποίηση αύριο Παρασκευή. «Καλούμε τον παλαιστινιακό λαό, τον αραβικό και ισλαμικό λαό και τους ελεύθερους λαούς του κόσμου να συσπειρωθούν αύριο Παρασκευή για να στηρίξουν την επιστροφή και να απορρίψουν τον εκτοπισμό» του παλαιστινιακού λαού, ανέφερε στο Telegram. Ζήτησε επίσης η Κυριακή να είναι «ημέρα παγκόσμιας αλληλεγγύης για τα παιδιά της Γάζας».
Το ok υπό όρους του Νετανιάχου
Από το γραφείο του Νετανιάχου δόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Υπό το φως της συντριπτικής και ζωτικής σημασίας αμερικανικής υποστήριξης για την πολεμική προσπάθεια και υπό το φως του αιτήματος του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για βασική ανθρωπιστική βοήθεια, το μειωμένο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:
1 – Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του στη Λωρίδα της Γάζας όσο οι απαχθέντες μας δεν επιστρέφονται.
2 – Το Ισραήλ απαιτεί επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους απαχθέντες μας και εργάζεται για να κινητοποιήσει εκτεταμένη διεθνή υποστήριξη για αυτό το αίτημα.
3 – Υπό το φως της απαίτησης του προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο όσο είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας ή μετακινείται εκεί, και όσο αυτές οι προμήθειες δεν φτάνουν στη Χαμάς. Οποιεσδήποτε προμήθειες φτάσουν στη Χαμάς θα ματαιωθούν».
Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ
Μιλώντας για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «στην επίσκεψη, επιτύχαμε κάτι υψίστης σημασίας με τεράστια συμβολή στην ασφάλειά μας: Τεράστια βοήθεια ασφαλείας στο κράτος του Ισραήλ, σε πρωτοφανή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που ενισχύει περαιτέρω την πολεμική μας ικανότητα».
«Έχουμε λάβει τεράστια βοήθεια για την ασφάλεια, έχουμε συμφωνήσει σε συνεργασία που θα αλλάξει την εξίσωση σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν απέδωσε την ευθύνη για το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο Αλ Αλί της Γάζας στην «άλλη πλευρά», όπως είπε και όχι στον ισραηλινό στρατό. Μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Adrienne Watson δήλωσε επίσης ότι το χτύπημα προήλθε μέσα από τη Γάζα: «Ενώ συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, η τρέχουσα εκτίμησή μας, βασισμένη στην ανάλυση εναέριων εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, είναι ότι το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα».
Στο Ισραήλ ο Σούνακ
Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με οικογένειες των ομήρων στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ και σημείωε ότι «το να σου πάρουν ένα παιδί είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός γονιού». Ο Σούνακ πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ότι είναι «αποφασισμένος να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν από τρομοκράτες της Χαμάς».
Έκκληση Αμπάς για ενότητα
Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι επιμένει στην απόφασή της να σταματήσει τον συντονισμό ασφαλείας με το Ισραήλ. Στη δήλωση, η Αρχή σημειώνει το «νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να υπερασπιστεί τον εαυτό του», και καλεί όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο». Η Αρχή τόνισε επίσης την ανάγκη διατήρησης της ενότητας μεταξύ των Παλαιστινίων και την αποφυγή εσωτερικών συγκρούσεων.
Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση της Παλαιστινιακής Αρχής που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα υπό την προεδρία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Στη Γάζα οι προσπάθειες έρευνας στα συντρίμμια του νοσοκομείου Al Ahli έχουν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται σε 500. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ Χαμάς έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 4.000 Παλαιστίνιοι και άλλοι 12.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα.
Συνεχίζονται τα χτυπήματα Ισραήλ-Χαμάς
Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για συνομιλίες ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε και χθες σε κατέληξε και πάλι σε απόφαση.
Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, με τον ισραηλινό στρατό IDF χτυπάει θέσεις της Χαμάς και τη Χαμάς να εξαπολύει κύματα ρουκετών κατά του κεντρικού Ισραήλ, επιθέσεις που είναι μικρότερες σε έκταση από τις επιθέσεις των πρώτων ημερών. Η ανταλλαγή βαρέων πυρών συνεχίζεται και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου με την Χεζμπολάχ να εξαπολύει σποραδικούς βομβαρδισμούς με όλμους και οι Ισραηλινοί να ανταποδίδουν. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επέκταση της εκκένωσης σε απόσταση 5 χλμ από την συνοριογραμμή.
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους υπηκόους της στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί οι πολίτες των ΗΠΑ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου, χτυπήθηκε ένα σχολείο της UNRWA στο στρατόπεδο προσφύγων Al Maghazi στη μεσαία περιοχή της Γάζας, όπου στεγάζονταν περίπου 4.000 εκτοπισμένοι. Ως αποτέλεσμα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών του προσωπικού της UNRWA. Λίγες ώρες αργότερα, χτυπήθηκε το Αγγλικανικό Επισκοπικό Νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το νοσοκομείο λειτουργούσε, με ασθενείς,