ΔΙΕΘΝΗ

Συμφώνησαν οι 27 για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με εξαιρέσεις

Συμφώνησαν οι 27 για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με εξαιρέσεις,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μετά από πολύωρες συζητήσεις, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο Μισέλ.

Πρόσθεσε επίσης ότι το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, όπως την αποβολή από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων τριών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη τις πρώτες πρωινές ώρες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ ανέφεραν ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών, κάτι που ικανοποιεί την Ουγγαρία και έτσι ήρθησαν οι αντιρρήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Η εξέλιξη αυτή καλύπτει επίσης και την Σλοβακία και την Τσεχία που προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Η Γερμανία και η Πολωνία που επίσης έπαιρναν πετρέλαιο από τον αγωγό δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις εισαγωγές τους και έτσι το εμπάργκο θα μειώσει περίπου κατά 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

  Η αμερικανική πολιτική σε αδιέξοδο – Αναδύεται αντιδυτικό σκηνικό

H πρώτη αντίδραση της Ρωσίας ήλθε από τον εκπρόσωπο της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ ο οποίος σχολίασε τη συμφωνία μέσω Twitter, εκτοξεύοντας βέλη προς την Ούρουλα φον ντερ Λάιεν και προαναγγέλλοντας ότι η χώρα του δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, καθώς θα βγει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι