ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συμμαχία των χωρών του Αμαζονίου για τη σωτηρία του δάσους, αλλά…

Συμμαχία των χωρών του Αμαζονίου για τη σωτηρία του δάσους, αλλά...

Οι χώρες του Αμαζονίου αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους κατά της αποψίλωσης των δασών με μια νέα συμμαχία που σύναψαν χθες στη σύνοδο κορυφής, στο Μπελέμ της Βραζιλίας.

Η Συμμαχία του Αμαζονίου για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, όπως λέγεται η σύμπραξη αποτυπώνεται σε κοινή δήλωση που υπογράφηκε από τη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα. Η Συμμαχία «στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, για να αποτρέψει τον Αμαζόνιο από το να φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση. Αυτό το σημείο χωρίς επιστροφή θα είναι ο Αμαζόνιος να εκπέμπει περισσότερο άνθρακα από ό, τι απορροφά και έτσι να επιδεινωθεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε την ημέρα που η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. «Ποτέ δεν ήταν πιο επείγον να ξαναρχίσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφερόμενος σε ένα «νέο όνειρο του Αμαζονίου». Νωρίτερα, υποσχέθηκε ότι η σύνοδος κορυφής θα είναι «ένα σημείο καμπής» στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εντούτοις οι οκτώ χώρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μετρήσιμους στόχους και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο Κολομβιανός ομόλογός του Γουστάβο Πέτρο ζήτησε οι ομιλίες να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες δράσεις το συντομότερο δυνατό. «Αν είμαστε στο χείλος της εξαφάνισης, αν είναι κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, τι κάνουμε, εκτός από ομιλίες;» σημείωσε.

Επιστρέφοντας στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Λούλα δεσμεύτηκε να σταματήσει την αποψίλωση των δασών, η οποία έχει αυξηθεί απότομα υπό τον ακροδεξιό προκάτοχό του Ζαΐχ Μπολσονάρου, έως το 2030. Η αποψιλωμένη γη συχνά μετατρέπεται σε βοσκότοπο για ζώα, αλλά η καταστροφή προκαλείται επίσης από τους ανθρακωρύχους χρυσού και τους εμπόρους ξυλείας.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο δήλωσε ότι η «μηδενική αποψίλωση των δασών θα ήταν ανεπαρκής». Και πρόσθεσε: «Η επιστήμη μας έχει δείξει ότι ακόμη και αν καλύψουμε ολόκληρο τον κόσμο με δέντρα, δεν θα είναι αρκετό για να απορροφήσουμε τις εκπομπέςCO2 (…) ετικέτα. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα», επέμεινε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η ευθύνη είναι πάνω απ’ όλα στις χώρες του Βορρά, ενώ εμείς πρέπει να προστατεύσουμε το σφουγγάρι», όπως χαρακτήρισε το τροπικό δάσος.

Περίμεναν περισσότερα οι ακτιβιστές

Αντίθετα όμως με τις μεγάλες προσδοκίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αυτή η κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου δεν παρουσιάζει κανένα κοινό στόχο για την πλήρη εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών, όπως έχει υποσχεθεί να κάνει η Βραζιλία μέχρι το 2030. Η δήλωση περιγράφει κυρίως τη συνεργασία μεταξύ των οκτώ χωρών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO) για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτήν την τεράστια περιοχή που φιλοξενεί περίπου το 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

«Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση, είναι απλώς ένας κατάλογος υποσχέσεων», δήλωσε ο Marcio Astrini, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για το Κλίμα, μιας βραζιλιάνικης συλλογικότητας ΜΚΟ. «Ενώ τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται καθημερινά, δεν είναι δυνατόν οι ηγέτες των χωρών του Αμαζονίου να μην είναι σε θέση να βάλουν ασπρόμαυρο σε μια δήλωση ότι η αποψίλωση των δασών πρέπει να μειωθεί στο μηδέν», σημείωσε ο ακτιβιστής.

Θέλουμε έναν «Αμαζόνιο χωρίς πετρέλαιο» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα που ακούστηκαν χθες στο Μπελέμ, κατά τη διάρκεια μιας πορείας που συγκέντρωσε περίπου 1.500 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων ιθαγενών ακτιβιστών, οι οποίοι κυμάτιζαν πανό με μηνύματα όπως «είμαστε εδώ». 

Στη σύνοδο και η Γερμανία με τη Γαλλία

Σήμερα η σύνοδος θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή χωρών εκτός OTCA που προσκλήθηκαν στο Μπελέμ, όπως η Γαλλία, αλλά και η Γερμανία και η Νορβηγία, οι κύριοι δωρητές του Amazon Fund. Προσκλήθηκαν επίσης η Ινδονησία, η Δημοκρατία του Κονγκό και το Κονγκό-Μπραζαβίλ, όπου επίσης υπάρχουν τεράστια τροπικά δάση. «Είναι επείγον να τεθεί τέλος στην αποψίλωση των δασών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο X (πρώην Twitter), καλώντας «να προστατευθούν τα ζωτικά αποθέματα, ο άνθρακας και η βιοποικιλότητα, προς το συμφέρον των δασικών χωρών, των πληθυσμών τους και ολόκληρου του κόσμου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx