Οι Ευρωπαίοι ψάχνονται εκτός Σοσιαλδημοκρατίας και Χριστιανοδημοκρατίας
26/05/2019Η συμμετοχή των πολιτών και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων φαίνεται ότι είναι οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στις φετινές ευρωεκλογές προσήλθαν στις κάλπες περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ οι αναλυτές αναμένουν σημαντική άνοδο των «λαϊκιστικών» κομμάτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές ευρωεκλογές ανήλθε περίπου στο 51%, σε 27 χώρες της ΕΕ (το 2014 ήταν 42,61%), ενώ για τις 28 χώρες αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 49-52%.
Στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) περίπου το 29% των Γερμανών ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις κάλπες έναντι 26% πριν από πέντε χρόνια, ενώ στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) είχε ψηφίσει το 43,3% των Γάλλων, έναντι 35,1% το 2014. Στην Ισπανία, στις 13:00 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 34,68% των ψηφοφόρων, έναντι 23,87% το 2014 και στην Πολωνία η συμμετοχή ήταν 14,93% έναντι 7,31% πριν πέντε χρόνια.
Αυξημένη ήταν επίσης η συμμετοχή στην Ουγγαρία, όπου στις 12:00 ώρα Ελλάδος είχε ψηφίσει το 17,2% (11,5% το 2014) και στην Ρουμανία, όπου στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) η συμμετοχή είχε φτάσει το 32%, όση ήταν συνολικά το 2014. Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή των πολιτών και στην Σλοβενία και την Σλοβακία, ενώ στην Πορτογαλία κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Άνοδος της ακροδεξιάς
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, ευελπιστώντας ότι η συμμετοχή θα ανακόψει την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Τα exit poll ωστόσο δείχνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εμφανίζονται στην πρώτη θέση σε δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για την Ιταλία (Σαλβίνι) και τη Βρετανία, ενώ το νήμα κόβει και η Λεπέν στην Γαλλία. Την ίδια ώρα, στην Ουγγαρία το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται ότι θα κερδίσει με ποσοστό 56%, όπως αναφέρει exit-poll του ινστιτούτου Nezopont.
Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%. Μεγάλα κέρδη καταγράφει και το ακροδεξιό Vlaams Belang, στο φλαμανδόφωνο τμήμα του Βελγίου, στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται παράλληλα στην χώρα.
Τους τιμώρησε η Βρέμη
Στην Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν το προπύργιό τους στις κρατιδιακές εκλογές στην Βρέμη και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες πέφτουν στην δεύτερη θέση με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5%. Πρώτο κόμμα, με μικρή διαφορά και ποσοστό 25% αναδεικνύεται η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.
Με αφορμή τις σημαντικές απώλειες των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στην Βρέμη και στις ευρωεκλογές (πέφτουν στην τρίτη θέση μετά τους Πράσινους) η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες έκανε λόγο για «άκρως απογοητευτικά» αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και διάδοχος της Μέρκελ, ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αποδίδει τα άσχημα αποτελέσματα στον κακό συντονισμό του «μεγάλου συνασπισμού» και ζητά «καλύτερη δουλειά».
Αν και η ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν βάλει ευθέως κατά της Μέρκελ, στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών η κρίση είναι εμφανής. Ο Γκάμπριελ ζητά την ανάληψη ευθυνών και ο Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» κατά της Νάλες. Μάλιστα, σύμφωνα με την Bild, διαθέτει και τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αξιοπρεπής η δεύτερη θέση για τον Μακρόν
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τον Μακρόν, καθώς ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές. Σύμφωνα με exit poll, το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Μακρόν.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων χαρακτηρίζει πάντως «αξιοπρεπές» το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα Μακρόν και σημειώνει ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική». Προσθέτει επίσης ότι η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική του Γάλλου προέδρου.
Αντιθέτως, στην Αυστρία ο Κούρτς, παρά το «σκάνδαλο Ίμπιζα» που του στοίχισε την συγκυβέρνηση με τον ακροδεξιό Στράχε, πανηγυρίζει την νίκη του Λαϊκού Κόμματος. Ενισχυμένος αναμένει να βγει και ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία στις σημερινές ευρωεκλογές, αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες αποτελούν έναν “δεύτερο γύρο” μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.