Σύμβουλος του Ερντογάν: Ήρθε η ώρα για έναν ισλαμικό στρατό ενάντια στο Ισραήλ

Ράκκας Θεόδωρος
2480
Σύμβουλος του Ερντογάν: Ήρθε η ώρα για έναν ισλαμικό στρατό ενάντια στο Ισραήλ, Θεόδωρος Ράκκας

 Στις 29-30 Νοεμβρίου η Ένωση των ΜΚΟ του Ισλαμικού Κόσμου, διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη εκδήλωση με τίτλο "Διεθνές συνέδριο για τις εθνοτικές διακρίσεις στο Ισραήλ: Διαστάσεις, εφαρμογές και μέθοδοι αντίστασης". Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Αντναν Τανριβερντί, απόστρατος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας SADAT, καθώς και κορυφαίος σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, ο Τανριβερντί έθεσε σειρά ζητημάτων στην ομιλία του. Τα κυριότερα απ’ αυτά ήταν, ότι ο ισλαμικός κόσμος δεν δύναται να εγκαταλείψει τα Ιεροσόλυμα και πως το Ισραήλ κυβερνά το 85% της παλαιστινιακής γης. Όμως το "ζουμί" της ομιλίας του, συνοψίζεται στο παρακάτω απόσπασμα: «Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ετοιμάσει εκτός Παλαιστίνης ένα στρατό, για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ ας γνωρίζει πως για κάθε βόμβα που ρίχνει στην Παλαιστίνη θα πέφτει μία βόμβα στο Τελ-Αβίβ».

Ο Tανριβερντί υπηρέτησε σαν αξιωματικός του πυροβολικού και θεωρείται ειδικός στις επιχειρήσεις ασύμμετρου πολέμου, αξιοσημείωτη είναι η θητεία του ως επικεφαλής πολιτικής προστασίας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Το 1996 απομακρύνθηκε από το στράτευμα με την κατηγορία του ισλαμιστή. Πρώην αξιωματικός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων τον χαρακτήρισε «εχθρό του Ατατούρκ».

Αργότερα έγινε πρόεδρος του Συλλόγου των Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης (ASDER) του οποίου το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών (ASSAM), εκπόνησε σειρά προτάσεων αναφορικά με την αναδιοργάνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 2016, βασίστηκε στις εν λόγω προτάσεις.

Πάντως η ιδέα ενός ισλαμικού στρατού για την Παλαιστίνη δεν είναι καινούρια στην Τουρκία και ειδικά στον Τανριβερντί. Το 2017 λίγο πριν το συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) η φιλοκυβερνητική "Γενί Σαφάκ" είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Ένα κάλεσμα για άμεση δράση». Το άρθρο, που εμφανιζόταν ενίοτε και υπό τον τίτλο, «Τι θα σήμαινε η δημιουργία  ενός ισλαμικού στρατού ενάντια στο Ισραήλ», καλούσε τα 47 κράτη μέλη του οργανισμού να σχηματίσουν ένα κοινό «Στρατό του Ισλάμ» ώστε να θέσουν το Ισραήλ υπό πολιορκία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.